, Κυριακή
03 Δεκεμβρίου 2023

"ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΕ, ΡΙΞΑΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ…"

 Του Βαγγέλη Στολάκη

skordas Επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ της «Κ» πως δεν θα υπάρξουν συγχωνεύσεις της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης με τους αντίστοιχους φορείς της Αθήνας ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς. Ο ίδιος αναφέρει πως η «Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου συναντάται μείωση τιμών στα προϊόντα» και συμπληρώνει πως «πρέπει να ξεκολλήσουμε από τη μιζέρια».

 Μιλώντας για την οριακή πτώση τιμών που σημειώθηκε στα προϊόντα διατροφής ύψους 0,54% αναφέρει ότι «θα δείτε ότι αφενός έχουμε πτώση τιμών στα προϊόντα διατροφής κατά 0,5% αλλά πρέπει να δείτε και τη μεταβολή του κόστους παραγωγής. Δηλαδή στην εγχώρια αγορά έχουμε πτώση στην παράμετρο του εργασιακού κόστους αλλά στη φορολογία της ενέργειας και των πρώτων υλών δεν έχουμε βελτιώσεις. Φέτος έχουμε επιβάρυνση των δεικτών. Και αν μετρήσουμε το κόστος της χρηματοδότησης λόγω της ρευστότητας των τραπεζών. Εκεί έχουμε επιδείνωση. Άρα πρέπει να δούμε την κίνηση αυτή μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο. Πρέπει να εξετάσουμε τι έχει κάνει η Ελλάδα συγκριτικά με τις άλλες χώρες της Ευρώπης και ιδίως με τις χώρες του Νότου, όπου υπάρχει κρίση και περιοριστικές πολιτικές. Δεν λύσαμε το πρόβλημα αλλά κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Θέλω να πιστεύω πως θα υπάρξει επιτάχυνση. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που παρουσιάζει πτώση τιμών. Όλες οι άλλες χώρες παρουσιάζουν άνοδο. Αυτό δεν μπορεί να μην μας ωθεί να ξεκολλήσουμε από τη μιζέρια. Πρόβλημα προφανώς και υπάρχει. Δεν ισχυρίστηκα ότι λύσαμε το πρόβλημα. Ωστόσο υπάρχει μια κίνηση στη σωστή κατεύθυνση».

 Αναφερόμενος στην πρόταση του κ. Στουρνάρα για την επιβολή φόρου στα ακίνητα ο κ. Σκορδάς, παρέχει στήριξη στον «τσάρο» της Εθνικής Οικονομίας σημειώνοντας ότι «αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας είναι ότι η δημοσιονομική ανάγκη του να υπάρχει μηδενισμός του ελλείμματος είναι μια παράμετρος που παίζει ρόλο σε όλες τις επιμέρους πολιτικές. Και αυτή είναι και η δυσκολία της άσκησης. Αν καλύπτουμε δημοσιονομικά ανοίγματα με δανεισμό προφανώς θα κρατάγαμε και χαμηλά τη φορολογία. Πρέπει να βάλουμε όλοι τα δυνατά μας να ανταποκριθούμε σε μια πολύ δύσκολη άσκηση».

 Επιβεβαίωση της «Κ»

Τέλος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης επιβεβαιώνει παλαιότερα ρεπορτάζ της «Κ» που έκαναν λόγο για «ναυάγιο» του σχεδίου συγχώνευσης της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών με τους αντίστοιχους φορείς των Αθηνών. «Δεν πρόκειται να γίνει συγχώνευση με τους αντίστοιχους οργανισμούς της Αθήνας. Επελέγη η οδός του να διατηρήσει ο κάθε φορέας την αυτονομία του. Εκτιμήθηκε πως στην παρούσα φάση στις τοπικές αγορές και τις τοπικές συνθήκες ανταποκρίνεται καλύτερα η διατήρηση της αυτοτέλειας. Άλλωστε και οι νέες μελέτες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για νέες συγχωνεύσεις δεν περιλαμβάνουν ούτε την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, ούτε τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών» καταλήγει ο κ. Σκορδάς.