, Δευτέρα
06 Φεβρουαρίου 2023

Ι. Καϊτεζίδης στην "K": «Είναι ντροπή η εικόνα των δημάρχων να… επαιτούν στα υπουργεία»

Ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης είναι ένας άνθρωπος που δεν χρειάζεται συστάσεις. Δικηγόρος στο επάγγελμα ασχολείται εδώ και δεκαετίες με τα αυτοδιοικητικά δρώμενα και θεωρείται από πολλούς ως ένας από τους πιο «πετυχημένους δημάρχους» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Εξελέγη… άνετα την πρώτη Κυριακή για δεύτερη φορά στην καρέκλα του δημάρχου Πυλαίας Χορτιάτη, ενώ προηγουμένως είχε διατελέσει δήμαρχος Πανοράματος. Λίγες ώρες μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στην 82η ΔΕΘ, ο κ. Καϊτεζίδης μίλησε στην KARFITSA για τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης, το «κράτος των Αθηνών» και τα προβλήματα που αυτό δημιουργεί στο έργο των δημάρχων και στέλνει το μήνυμα πως πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις στη χώρα προκειμένου να βγούμε από την κρίση.
Συνέντευξη στον Βαγγέλη Στολάκη
Πως σας φάνηκε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην τελετή εγκαινίων της 82ης ΔΕΘ;
Εδώ και χρόνια έχω δηλώσει για όλες τις ομιλίες των αρχηγών πως δεν πιστεύω τίποτα. Πρόκειται απλά για λόγια που δεν θα εφαρμοστούν. Διαχρονικά όποιος δει τις εξαγγελίες των εκάστοτε πρωθυπουργών στην Έκθεση θα αντιληφθεί ότι τίποτα δεν έγινε τον καιρό που προσδιορίστηκε να γίνει. Άρα δεν ελπίζω σε τίποτα.
Πως αξιολογείτε το μέχρι σήμερα έργο του πρωθυπουργικού γραφείου της Θεσσαλονίκης;
Δεν θέλω να αδικήσω την κ. Νοτοπούλου, γιατί προσωπικά μέχρι σήμερα δεν έτυχε να έχω συνεργασία με το πρωθυπουργικό γραφείο. Η κ. Νοτοπούλου μπορεί να έχει τις καλύτερες των προθέσεων που εγώ δεν τις γνωρίζω. Η λογική του κράτους είναι συγκεντρωτική και έχω την εντύπωση ότι το γραφείο είναι περισσότερο διεκπεραιωτικό και χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες.  Δεκαετίες ολόκληρες λέγαμε το ίδιο και για το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Όταν τόσα χρόνια ολόκληρο υπουργείο δεν είχε ουσιαστικό ρόλο δεν ξέρω ποια θα είναι η τύχη μιας γραμματείας. Μακάρι να παράγει ουσιαστικό έργο για τη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλη συζήτηση γίνεται για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τις μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ποια είναι τα βήματα που κάνετε εσείς στο δήμο προς αυτή την κατεύθυνση;
Αν θέλουμε να μιλάμε για σύγχρονο δημόσιο αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ηλεκτρονική μορφή διακυβέρνησης που βάζει στην άκρη και τα ρουσφέτια και την προσωπική συναλλαγή, όπως συμβαίνει και στις ευρωπαϊκές αυτοδιοικήσεις. Ο πολίτης, πιστεύω, πρέπει να εξυπηρετείται αδιακρίτως χωρίς να κοιτάμε αν μας ψήφισε ή έχει μέσον. Οι πολίτες πρέπει να εξυπηρετούνται με τρόπο σύγχρονο, αντικειμενικό και η διαδικασία να αξιολογείται. Εμείς έχουμε αναπτύξει σε πανελλήνιο επίπεδο δυο τέτοιες τεχνολογίες αιχμής. Η μια είναι ο αριθμός 15195 για την εξυπηρέτηση της καθημερινότητας του πολίτη. Οι δημότες μας μπορούν με τηλέφωνο και μέιλ να μας μεταφέρουν τα προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε γειτονιά. Ενημερώνεται η υπηρεσία και στη συνέχεια η υπηρεσία ενημερώνει εάν εξυπηρετήθηκε το πρόβλημα και το αίτημα του πολίτη. Πρόκειται για κάτι πολύ πρωτοποριακό που έχει βραβευτεί ως καλή πρακτική δήμου και δημόσιας διοίκησης. Το τελευταίο διάστημα επίσης δημιουργήσαμε την εφαρμογή «Δήμος χωρίς έγγραφα». Με τον τρόπο αυτό καταργούμε τη γραφειοκρατία και τα έγγραφα στο δήμο. Στις υπηρεσίες μιας στάσης ο πολίτης μπορεί να μας στέλνει το αίτημά του ηλεκτρονικά και ηλεκτρονικά να παίρνει την απάντηση. Με αυτό τον τρόπο οι πολίτες δεν έρχονται στο δημαρχείο και δεν ταλαιπωρούνται. Πρόκειται για μια εφαρμογή που δείχνει την επόμενη μέρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε υπηρεσίες που δεν είναι μιας στάσης, πάλι οι πολίτες υποβάλλουν τα αιτήματά τους ηλεκτρονικά και έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τη διαδικασία σε κάθε στάδιο. Πρόκειται για εφαρμογές που ενισχύουν τη διαφάνεια και μας δίνουν τη δυνατότητα μέσα από εσωτερικό έλεγχο να βελτιωνόμαστε προς όφελος των συμπολιτών μας.
Πως κρίνετε την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ; Οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης είχατε διαφωνήσει με τους χειρισμούς Σπίρτζη…
Είχαμε θέσει ως αυτοδιοίκηση κάποιες κόκκινες γραμμές: να είναι κοινωνικά δίκαιο το εισιτήριο, να μην απολυθούν εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, να ενισχυθούν οι συγκοινωνίες από σύγχρονα μέσα και τεχνολογίες και να μην επιβαρύνονται οι πολίτες με νέα ελλείμματα. Εάν αυτό το εγχείρημα μπορεί να απαντήσει στα παραπάνω, ο καθένας δεν θα είχε να κάνει αρνητική κριτική. Περιμένουμε να δούμε εάν θα γίνουν πράξει όλα όσα θέσαμε.
Συμφωνείτε με την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές;
Όταν ακούμε για επαναστατικές αλλαγές στην αυτοδιοίκηση περιμένουμε άλλα. Αυτή τη στιγμή η συζήτηση περιστρέφεται αποκλειστικά στον τρόπο εκλογής των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων. Θα περίμενα η κατεύθυνση να είναι διαφορετική, δηλαδή πλήρης αποκέντρωση του κράτους, ενίσχυση των αυτοδιοικητικών δομών, μεταφορά ουσιαστικών αρμοδιοτήτων στους δήμους, ώστε να μην παρεμβαίνουν και για το μικρό οι υπηρεσίες του κράτους και φυσικά αποκέντρωση των πόρων στις αυτοδιοικήσεις. Πρέπει να σταματήσει η αυτοδιοίκηση να είναι μόνιμος επαίτης των υπουργείων για να μπορεί να κάνει τη δουλειά της προς όφελος των πολιτών. Θεωρώ ότι το νομοσχέδιο είναι προς τη λάθος κατεύθυνση, αφού δεν θίγει ζητήματα όπως είναι η αύξηση των πόρων και η μείωση της γραφειοκρατίας. Άλλωστε, οι συγκλήσεις είναι καθημερινότητα στις αυτοδιοικήσεις. Συνεννοούμαστε γιατί βάζουμε πάνω από το προσωπικό συμφέρον, το συμφέρον της κοινωνίας. Αυτό που προωθείται δεν λύνει τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης.
Πως σχολιάζετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης και τις ανακοινώσεις της Eldorado Gold για απομάκρυνσή της από την Ελλάδα;
Πρέπει η Πολιτεία να βάζει τους κανόνες και η ανάπτυξη να μην αντιβαίνει τους κανόνες του περιβάλλοντος. Όταν ζητάμε επενδύσεις το μήνυμα που πρέπει να στέλνουμε προς τα έξω πρέπει να είναι σταθερό. Αυτό που έγινε μόνο ενίσχυση του σήματος αυτού δεν είναι. Το λυπηρότερο είναι ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο έρχεται σε μια σειρά άλλων επενδυτικών πρωτοβουλιών που μονίμως βαλτώνουν όπως είναι το Ελληνικό, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια. Στο δήμο μας έχουμε μια μεγάλη επενδυτική πρωτοβουλία για τη δημιουργία μαρίνας σκαφών στην παραλία της Πυλαίας. Από το 2012 περνώντας όλα τα στάδια των ελέγχων έχουν γίνει, έχει χωροθετηθεί με επίσημο ΦΕΚ της ελληνικής Πολιτείας η περιοχή και η επένδυση βολοδέρνει σε γραφεία υπουργών και δεν προχωρά. Πρόκειται για μια επένδυση 40 εκ. ευρώ και αφορά την μαρίνα της Θεσσαλονίκης. Περνάμε τα πάνδεινα για να προχωρήσει μισό βήμα. Με τέτοιες λογικές δεν θα μπορέσουμε να κερδίσουμε κανένα στοίχημα και κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα έρθει στην Ελλάδα.
Για εσάς η αριστεία είναι… χολέρα;
Δεν χρειάζεται περισσότερος σχολιασμός. Όποιος κάνει τέτοιες δηλώσεις κρίνεται από τον κόσμο. Είναι ντροπή από υπεύθυνα στόματα της Πολιτείας να ακούγονται τέτοιες απόψεις που δίνουν «χαστούκι» στο πρόσωπο μικρών παιδιών. Είναι αμαρτία αυτές οι δηλώσεις και δεν τιμούν ούτε αυτούς που τα λένε.
Πολλοί αυτοδιοικητικοί ισχυρίζονται πως όταν πηγαίνουν στα υπουργεία για να τελειώσουν τις δουλειές τους, από δήμαρχοι γίνονται… κλητήρες. Αισθάνεστε έτσι κι εσείς;
Πραγματικά οι αιρετοί θεωρούμε ότι η αυτοδιοίκηση στην πατρίδα μας είναι ετεροδιοίκηση. Για την πιο απλή υπογραφή ή την πιο απλή έγκριση πρέπει να κατεβαίνουμε στην Αθήνα. Για να εκταμιεύσουμε ένα μικρό ποσό τριγυρνούμε σαν επαίτες στους διαδρόμους των υπουργείων και πολλές φορές δεν μας δίνουν σημασία. Τέτοιες εικόνες δεν τιμούν την πατρίδα μας. Αυτές είναι καθημερινότητα για εμάς. Δυστυχώς με αυτό τον τρόπο η χώρα μας δεν συγκλίνει με την Ευρώπη αλλά αποκλίνει.
Ποια μεγάλα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στο δήμο σας;
Με μεγάλη προσπάθεια του δήμου μας και της εταιρίας Αερίου το Φίλυρο και ο Χορτιάτης μπαίνουν στο δίκτυο του αερίου. Ήταν ένα αίτημα δεκαετιών και τώρα υλοποιείται το έργο. Επίσης, ενοποιούμε τα αποχετευτικά δίκτυα Χορτιάτη- Ασβεστοχωρίου και Εξοχής ώστε να συνδεθούν με τον κεντρικό αγωγό της ΕΥΑΘ στο Ρετζίκι που σημαίνει πλήρης αναβάθμιση των δικτύων των περιοχών αυτών που ήταν απαρχαιωμένα. Πρόκειται για ένα έργο 10 εκ. ευρώ με λεφτά που προέρχονται από το ΕΣΠΑ. Την ίδια ώρα, με 2,5 εκ. ευρώ αναβαθμίζουμε τα Ασβεστοκάμινα και δημιουργούμε ένα μεγάλο χώρο πολιτισμού. Τέλος, παραδίδεται η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΟΣΚ στο Ασβεστοχώρι και ολοκληρώνεται το γυμναστήριο μας στο Φίλυρο που θα δοθεί σύντομα για χρήση. Μετράμε μια σειρά πολλών έργων που θα δώσουν ζωή και ζωντάνια στο δήμο μας.