, Πέμπτη
30 Νοεμβρίου 2023

"Υπάρχει πρόβλημα συνύπαρξης στο Κ.Θ.Β.Ε"

photo (32) Να δώσει άμεσα λύση στα προβλήματα «ασυνεννοησίας» μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, που προέκυψαν μετά την απόφαση του καλλιτεχνικού του διευθυντή Σωτήρη Χατζάκη να αναστείλει την καλλιτεχνική δραστηριότητα στη Μονή Λαζαριστών, δεσμεύεται μέσω της «Κ» ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τζαβάρας. Ο ίδιος επιβεβαιώνει τις πληροφορίες της εφημερίδας πως το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μελετά τη συγχώνευση του οργανισμού με το Εθνικό Θέατρο, δηλώνει αντίθετος στο σχέδιο και σχολιάζει: «θα περάσει το δικό μας! Η οριστική κουβέντα θα είναι του υπουργείου και του δήμου».

«Πράγματι από μια ομάδα μελέτης του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης διατυπώθηκε η πρόταση συγχώνευσης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας με το Εθνικό Θέατρο. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι η συγχώνευση για το υπουργείο Πολιτισμού είναι αδιανόητη! Δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε κάτι τέτοιο. Έχω επίσης τη διαβεβαίωση και από τον κ. Μανιτάκη, τον αρμόδιο υπουργό ότι για τα ζητήματα του Πολιτισμού οι τελικές αποφάσεις θα είναι δικές μας! Είναι ανάξιο σχολιασμού» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός. 

Για το ΚΘΒΕ και τη Μονή Λαζαριστών

Ο κ. Τζαβάρας δηλώνει επίσης πως σύντομα το ΚΘΒΕ θα επιστρέψει στη Μονή Λαζαριστών, ζήτημα που απασχολεί την κοινωνία της Θεσσαλονίκης μετά την απόφαση του καλλιτεχνικού διευθυντή Σωτήρη Χατζάκη να αναστείλει την καλλιτεχνική δραστηριότητα εκεί. «Παρακολουθώ στενά τη σχέση του ΚΘΒΕ και της Μονής Λαζαριστών. Σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας θεωρώ ότι σε σύντομο διάστημα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε συγκεκριμένες θέσεις για ένα νέο μοντέλο διοίκησης της Μονής Λαζαριστών. Πάντως το θέμα θα λυθεί άμεσα προς όφελος της πολιτιστικής ζωής της Θεσσαλονίκης». Ο ίδιος συμπληρώνει πως «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας το οποίο μάλιστα μου έχει γίνει συνείδηση. Υπάρχει πρόβλημα συνύπαρξης. Δεν είναι κακές μόνο οι σχέσεις μεταξύ του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου και του καλλιτεχνικού διευθυντή αλλά όπως γνωρίζω από τα μέλη του συμβουλίου, υπάρχει πρόβλημα και στις σχέσεις του προέδρου με τα υπόλοιπα μέλη, τους ηθοποιούς και τους εργαζόμενους». «Θα επιχειρήσω εκ νέου να έρθω σε επαφή με τους συμμετέχοντες ελπίζοντας να βρούμε λύσεις στα πλαίσια της κατανόησης. Δεν μπορεί οι προσωπικές σχέσεις ή όποια άλλη δυσλειτουργία λόγω πάλι προσωπικών σχέσεων να αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη ενός πολύ σημαντικού θεσμού για τα πολιτιστικά δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας» τονίζει ο κ. Τζαβάρας και προαναγγέλλει άμεσες αλλαγές στο συγκεκριμένο διοικητικό συμβούλιο. Διαβεβαιώνει επίσης πως «όλοι οι πολιτιστικοί οργανισμοί της πόλης που εποπτεύονται από το υπουργείο Πολιτισμού είναι και θα παραμείνουν αυτοτελείς» βάζοντας τέλος στα σενάρια που θέλουν την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης να συγχωνεύεται με την αντίστοιχη των Αθηνών.

Τα πάρτι των ΜΚΟ

Μιλώντας για επιδοτήσεις, οργανισμούς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που επιδοτούνται ή έλαβαν στο παρελθόν επιδοτήσεις από το υπουργείο του οποίου είναι επικεφαλής σχολιάζει: «σε ό,τι αφορά τους εποπτευόμενους οργανισμούς και τις χρηματοδοτήσεις που δίνονται, όπως είναι τα Κρατικά Θέατρα, η Λυρική Σκηνή, τα Μέγαρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης παίρνουν ενισχύσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό. Άρα δεν τίθεται ζήτημα νομιμότητας». «Στο παρελθόν υπήρξε πολύ μεγάλη σπατάλη για την ενίσχυσή ΜΚΟ οι σκοποί των οποίων δεν ήταν και τόσο σημαντικοί» συμπληρώνει ο κ. Τζαβάρας και συνεχίζει: «δυστυχώς δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για τη λογοδοσία αυτών των οργανισμών του ιδιωτικού τομέα, της κοινωνίας, των πολιτών που επιδοτήθηκαν στο παρελθόν από το υπουργείο. Για το λόγο αυτό ετοίμασα ρύθμιση η οποία προβλέπει πως όποιος ενισχύεται με οποιοδήποτε τρόπο από το υπουργείο θα πρέπει μέσα σε πέντε μήνες να έχει πλήρη τεκμηριωμένη αίτηση λογοδοσίας». Προαναγγέλλει μάλιστα πως θα ξεκινήσει διαχειριστικός έλεγχος των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου. «Ήδη διέταξα έλεγχο στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και ζήτησα στοιχεία και από το Ελληνικό Φεστιβάλ. Θα συνεχίσω αυτού του είδους τις παρεμβάσεις. Ακόμα δεν έχω να σας ανακοινώσω κάτι για τη Θεσσαλονίκη, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως κάποιοι εξαιρούνται».

 Αρχαιολογικοί χώροι

Η συζήτηση πηγαίνει σε ένα άλλο θέμα που πρόσφατα απασχόλησε το δήμο Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια, τους τοπικούς βουλευτές αλλά και τους κατοίκους. Ο λόγος για τον ναό της Αφροδίτης που βρίσκεται στην πλατεία Αντιγονιδών και χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π. Χ. «Υπάρχει δικαιολογημένη ευαισθησία για το ναό της Αφροδίτης. Είναι ένα σημαντικό μνημείο που πρέπει να αναδειχτεί και όχι να καταχωθεί. Η κατάχωση που έχει διαταχθεί έχει προσωρινό χαρακτήρα, καθώς υπάρχει κίνδυνος για τις γειτονικές οικοδομές. Πρέπει πρώτα να διασφαλιστεί ότι δεν έχουν πρόβλημα με τη στατική τους επάρκεια και την ισορροπία τους και μετά θα αποκαλυφτεί το συγκεκριμένο μνημείο. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην αξιοποιηθεί», υποστηρίζει.

Αναφερόμενος στα προβλήματα λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων, εξαιτίας της έλλειψης φυλάκων και μετά το ρεπορτάζ της «Κ» για την ύπαρξη σκουπιδιών σε τέτοιους χώρους της Θεσσαλονίκης, ο κ. Τζαβάρας σημειώνει πως «η Ελλάδα στο σύνολό της είναι ένας ανοικτός αρχαιολογικός χώρος. Οι αναγνωρισμένοι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας είναι περίπου δεκαεννέα χιλιάδες. Στην ουσία όμως οι αρχαιολογικοί χώροι είναι 235. Θεωρώ αδιανόητο σε οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο να υπάρχει η εικόνα σκουπιδότοπου. Αν έχει συμβεί σε οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο τότε ο έλεγχος εκείνου που ευθύνεται θα είναι άμεσος».

Και ο… κυρ Γιάννης

Ξαφνικά στη συζήτηση μπαίνει και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, με τον οποίο λίγη ώρα πριν ο κ. Τζαβάρας παραχώρησε συνέντευξη τύπου. «Αφού το ξέρεις ότι όταν μιλάω για τη Θεσσαλονίκη εννοώ εσένα» του ψιθυρίζει. Ζητάμε την άποψή του για τα σενάρια που θέλουν τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να δίνει στήριξη στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Σενάρια που μια ημέρα προηγουμένως ο γραμματέας του κόμματος Μανώλης Κεφαλογιάννης άφησε ανοικτά. «Είμαι υπουργός Πολιτισμού και προσηλωμένος στο θεσμικό μου ρόλο. Είμαι υποχρεωμένος όταν επισκέπτομαι μια μεγάλη πόλη σαν τη Θεσσαλονίκη να έχω συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες. Το τι έχει στο μυαλό του ο καθένας ως πολιτικός με αφήνει αδιάφορο. Και βέβαια στις επαφές αυτές δεν μπλέκω τους σχεδιασμούς της Νέας Δημοκρατίας. Η αλήθεια είναι πως δεν έχω άποψη για αυτό που με ρωτάτε. Για την ακρίβεια δεν θέλω να έχω άποψη» σχολιάζει.

Ανακάλυψη μνημείων στις Σέρρες

Αφορμή της επίσκεψης του κ. Τζαβάρα στη Θεσσαλονίκη, την περασμένη Πέμπτη υπήρξε η πρόσκληση του Απόστολου Τζιτζικώστα να επισκεφτούν από κοινού τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης Σερρών όπου ενημερώθηκαν για την πορεία εξέλιξης των ανασκαφών και συζήτησαν τρόπους ανάδειξης του εν λόγω μνημείου πολιτισμικής κληρονομιάς. Ο υπουργός δεσμεύτηκε για τη χρηματοδότηση του έργου, ύψους πενήντα χιλιάδων ευρώ. «Είναι βέβαιο πως το μνημείο που αρχίζει να αποκαλύπτεται στην περιοχή της Αμφίπολης Σερρών είναι κάτι που θα οδηγήσει σε πολύ μεγάλες σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις. Θεωρώ ότι δεν είμαστε μακριά από την ημέρα που θα πανηγυρίσουμε και θα αξιοποιήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά» αναφέρει για το ζήτημα στην «Κ».

 (συνέντευξη στον Βαγγέλη Στολάκη)

δημοσιευθηκε στην έντυπη karfitsa