Αλεξάνδρα Γωγούση: Η πολυπράγμων δικηγόρος της Θεσσαλονίκης
Από τις πιο δραστήριες προσωπικότητες στην πόλη μας, η δυναμική Αλεξάνδρα Γωγούση έχει καταφέρει να συνθέσει πολλά και διαφορετικά πεδία: δικηγορία, δημοσιογραφία, μητρότητα, εθελοντισμός, πρωταθλητισμός, ζωοφιλία, τέχνη και επιστημονικές έρευνες είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία της προσωπικότητας της…
Της Δέσποινας Κρητικού
H Αλεξάνδρα Γωγούση από μικρή ήθελε να γίνει δημοσιογράφος, ένα πάθος που δεν ξέχασε ούτε τώρα που έχει καταφέρει να γίνει μια από τις πιο επιτυχημένες δικηγόρους της Θεσσαλονίκης. «Από μικρή ήθελα να γράφω άρθρα και συνεντεύξεις. Όταν ήρθε η ώρα να δώσω εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο, η Νομική ήταν μια επιστήμη που θα μου επέτρεπε να γίνω δημοσιογράφος. Κι έτσι έγινα… δικηγόρος» αναφέρει και εξηγεί ότι ο αείμνηστος διευθυντής της εφημερίδας Μακεδονία Κώστας Δημάδης της ανέθετε να γράφει άρθρα και συνεντεύξεις για την εφημερίδα κι έτσι παράλληλα με τις σπουδές στη Νομική δημοσιογραφούσε . Πολύ αργότερα, δικηγόρος ούσα, ξεκίνησε εκπομπές στην τηλεόραση: ΕΤ3, TV100, TV MAKEΔΟΝΙΑ.
Επιστημονικά η Αλεξάνδρα Γωγούση έχει ασχοληθεί με την έρευνα για τις Γερμανικές αποζημιώσεις, θέμα για το οποίο αρθρογραφεί και συμμετέχει σε τηλεοπτικές εκπομπές καθώς και την υπόθεση Μέρτεν, του στρατιωτικού διοικητή της Μακεδονίας κατά τα χρόνια της γερμανικής κατοχής, ο οποίος κατεδίωξε ανελέητα τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης.
Ανέφελα παιδικά χρόνια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Η Αλεξάνδρα Γωγούση γεννήθηκε και μεγάλωσε στο κέντρο της πόλης. Έπαιζε κάθε μέρα στο πάρκο της ΧΑΝΘ με τα άλλα παιδιά της γειτονιάς μήλα, κουτσό, σχοινάκι, ποδόσφαιρο, κρυφτό, τζαμί… για εκείνη ήταν το όριο του κόσμου της ως παιδί καθώς απαγορεύονταν περάσει την Τσιμισκή.
Σαν παιδί περίμενε το άνοιγμα της ΔΕΘ «Μου έχουν μείνει αξέχαστα τα σάντουιτς με λουκάνικο και μουστάρδα, ο Γύρος του Θανάτου με τις μηχανές, η οικογένεια που έκανε τα ακροβατικά, οι κρίκοι -5 κρίκοι 1 δραχμή- το Λούνα Παρκ με τη ρόδα και τις βάρκες, τα πυροτεχνήματα».
Στη δικηγορία που μετρά ήδη πολλά χρόνια η Αλεξάνδρα Γωγούση βρίσκει συναρπαστικό το γεγονός ότι καμία υπόθεση δε μοιάζει με την άλλη.
Ως φοιτήτρια ασχολήθηκε ενεργά με τον αθλητισμό, διανύοντας μεγάλες αποστάσεις ως δρομέας με την ομάδα του ΑΠΘ ενώ παράλληλα συμμετείχε σε χιονοδρομίες με την ομάδα του Πανεπιστημίου και του Ορειβατικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Ο εθελοντισμός πρωταγωνιστεί στη ζωή της
Η Αλεξάνδρα Γωγούση έβαλε στη ζωή της και τον εθελοντισμό από πολύ νωρίς. Άλλωστε από φοιτήτρια έγινε συστηματική αιμοδότρια. Όταν οι συνθήκες ωρίμασαν δημιούργησε το Μ.Α.Ζ.Ι. «Με αλληλεγγύη ζούμε ισότιμα». Μία αστική εταιρία που σκοπό είχε να βοηθήσει τους συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη. Ταυτόχρονα ασχολούνταν ενεργά με τη ζωοφιλία ως μέλος σωματείων της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα διοργάνωνε και εκδηλώσεις προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για τα αδέσποτα της πόλης. «Η ζωοφιλία είναι τρόπος ζωής» μας εξηγεί και παρόλο που ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να συνεχίσει την ενεργό δράση στα σωματεία ζωόφιλων, δηλώνει πάντα διαθέσιμη όταν προκύψει ανάγκη να στηρίξει τις προσπάθειες τους.
Το Μ.Α.Ζ.Ι. ξεκίνησε τη λειτουργία του ως Κοινωνικό Παντοπωλείο, το 2012. Η ίδια μας εξηγεί τους στόχους της με άξονα τον συνάνθρωπο…
Πώς γεννήθηκε η ιδέα του Μ.Α.Ζ.Ι και πώς έγινε πράξη;
Αντιληφθήκαμε νωρίς ότι η κρίση της ελληνικής οικονομίας θα γινόταν βαθιά και επίμονη. Ένας πυρήνας πολύ καλών και αεικίνητων φίλων αποφασίσαμε να βοηθήσουμε χωρίς πολλή σκέψη όπως μπορούσαμε- με λίγα ή με πολλά. Δεν υπήρχε συγκεκριμένος σχεδιασμός ούτε και κατεύθυνση. Αλληλεγγύη, μόνο αυτό. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν προσηλωθήκαμε στην κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών. Προσπαθούσαμε να καλύψουμε οποιαδήποτε ανάγκη παρουσιαζόταν. Τρόφιμα, ενδύματα, έπιπλα, ιατρικές εξετάσεις, φροντιστήρια, οτιδήποτε μας ζητούσε κάποιος.
Υπάρχει χώρος για αλληλεγγύη στις ψυχές των σύγχρονων ανθρώπων;
Υπάρχει. Σας διαβεβαιώ! Το διαπιστώνω καθημερινά όταν βλέπω τη θέρμη με την οποία συμμετέχουν στο Μ.Α.Ζ.Ι. οι υποστηρικτές, οι εθελοντές και οι φίλοι. Αρκεί ένα μήνυμα μας «έχουμε ανάγκη» και είναι όλοι εκεί. Άμεσα, αποτελεσματικά και με γενναιοδωρία.
Ποιες σημαντικές στιγμές ζήσατε μέσα στην οργάνωση;
Πιστέψτε με, κάθε ημέρα ζούμε ξεχωριστές στιγμές… βλέπετε κάθε τι περνά από το χέρι μας… στο Μ.Α.Ζ.Ι. δεν υπάρχουν εργαζόμενοι… για το πιο απλό αφιερώνουμε οι ίδιοι το χρόνο που κλέβουμε από τις εργασίες μας, από τις οικογένειές μας από τον εαυτό μας… επομένως το παραμικρό είναι μεγάλο επίτευγμα για εμάς.
Η πιο πρόσφατη όμως σπουδαία στιγμή μας είναι αυτή της δωρεάς του ψηφιακού αγγειογράφου αξίας 1.500.000 ευρώ στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και φυσικά η βράβευση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για τη χρηματοδότηση της μεγάλης αυτής δωρεάς, την οποία ακολούθησε η μοναδική συναυλία που δόθηκε από το Γιώργο Νταλάρα στις 4 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Μεγάλη στιγμή για εμάς, για την πόλη και τη Βόρειο Ελλάδα!
Ποιοι οι στόχοι σας για το 2020;
Να διαδώσουμε την αγάπη μας και στην Αθήνα!
Μαμά του Βλάση και του Βασίλη Σκανδάλη, δόκτωρ αλλά όχι γιατρός. Μια πτωχή πλην τίμια δικηγόρος” όπως η ίδια περιγράφει τον εαυτό της στα social media.
Τον τελευταίο χρόνο η Αλεξάνδρα Γωγούση ασχολείται με τη δημιουργία γλυπτών από σίδερο. Ήδη έχει εκθέσει τη συλλογή της “spread the love” στις βιτρίνες τέχνης του ΟΤΕ και στο πολιτιστικό κέντρο Προσφύγων ενώ στις 8 Φεβρουαρίου πρόκειται να τα εκθέσει στην Αθήνα στην γκαλερί art Antonopoulou στου Ψυρρή.