06:18, Πέμπτη
30 Ιουνίου 2022

Ανδριάνα Μπάμπαλη: «Οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι και όχι εμπορεύματα»

Σε μια ελληνική -σύγχρονη- κοινωνία, που δηλητηριάζεται καθημερινά από επικίνδυνες ρατσιστικές «κορώνες», παρουσιάζεται η «Νούρα», ένα έργο που δείχνει την εύλογη ανάγκη κάθε ανθρώπου να επιλέξει την ζωή από τον θάνατο, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, μακρυά από πολέμους και εγκλήματα. Το έργο αυτό έρχεται να αφυπνίσει συναισθήματα όπως της ανθρωπιάς και της ενσυναίσθησης, μέσα από τις δυνατές του ερμηνείες. Στον ρόλο της Νούρα είναι η Ανδριάνα Μπάμπαλη και στης μητέρας της Άμα, η Μαριάννα Τουμασάτου.
Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού
κα Μπάμπαλη ενσαρκώνεται τη Νούρα.
ΑΝ.ΜΠ.: Ναι, είναι η κόρη μιας πρόσφυγα από την Συρία. Στο πρόσωπο της Νούρα συμβολίζονται κατά κάποιον τρόπο όλα τα προσφυγόπουλα, που περνούν όλη αυτή την οδύσσεια μαζί με τους γονείς τους, στην προσπάθεια τους να βρουν μια καλύτερη ζωή. Η παράσταση έχει μια μορφή αρχαίου δράματος. Εγώ μαζί με την Δανάη και την Θεώνη είμαστε θα μπορούσαμε να πούμε ο χορός. Εγώ κρατάω και το μουσικό κομμάτι, με τα τραγούδια του Ανδρέα Καρανίκα, στα οποία περιγράφω την πλοκή της ιστορίας.
Στον ρόλο της μητέρας της Νούρα είστε εσείς κα Τουμασάτου. Πως αισθάνεστε στη σκηνή υποδυόμενη αυτόν τον ρόλο;
Μ.Τ.: Πολύ δύσκολα! Αν έρθεις στην θέση, έστω και για λίγο, αυτών των ανθρώπων μόνο δύσκολα μπορείς να αισθανθείς.
Τι σας έκανε να πείτε το ‘’ναι’’ σε αυτό το έργο;
ΑΝ.ΜΠ.: Το πρώτο πράγμα που άκουσα ήταν τα τραγούδια. Από την αρχή μου φάνηκαν υπέροχα και συγκινητικά, τόσο οι στίχοι όσο και η μουσική. Τότε κατάλαβα ότι μπορώ να το κάνω. Μετά διάβασα και το κείμενο, που είναι αρκετά σκληρό, παρ’ όλα αυτά επειδή μου αρέσει να έχω επαφή με την πραγματικότητα, είπα το ναι.
Μ.Τ.: Το κείμενο, καθώς είναι εξαιρετικό και με αφορά πολύ ως πολίτη.
Η παράσταση έρχεται Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες έγινε ένα ρατσιστικό μπάρμπεκιου στα Διαβατά. Πως βλέπετε τέτοιες αντιδράσεις από το πρίσμα του πολίτη, αλλά και του καλλιτέχνη που ενσαρκώνει μια προσφυγοπούλα;
ΑΝ.ΜΠ.: Αρχικά να σας πω ότι όσον αφορά το κοινό της παράστασης, ειδικά οι γονείς συγκινούνται πολύ βλέποντας την ιστορία της Νούρα. Αυτό με το μπάρμπεκιου είναι αστείο, είναι μια αντίδραση βλακώδες και δεν λύνει τίποτα. Σίγουρα το προσφυγικό είναι ένα δύσκολο θέμα που θέλει σωστή διαχείριση και ψυχραιμία, δεν είναι απλό. Πιστεύω ότι αυτό που φοβίζει περισσότερο τους ανθρώπους είναι η άγνοια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ανθρώπους και όχι για εμπορεύματα, όπως τους αντιμετωπίζουν αυτοί που τους φέρνουν εδώ.
Το έργο είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Πιστεύετε ότι υπάρχει ανθρωπιά και ευαισθησία στις μέρες μας ;
Μ.Τ.: Όχι τόσο πολύ όσο θα έπρεπε, πιστεύω.
Η τέχνη, όπως μια παράσταση σαν και αυτή, μπορεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό;
ΑΝ.ΜΠ.: Ναι, μπορεί κάποιος να δει μια πλευρά που δεν γνώριζε. Αυτό που πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι η πρόθεση κάθε ανθρώπου που μπαίνει σε μια διαδικασία να γίνει πρόσφυγας είναι για μια καλύτερη ζωή.
M.T.: Νομίζω ναι. Η τέχνη μπορεί να βοηθήσει πάντα τον κάθε άνθρωπο. Μπορεί να μην ξέρω ακριβώς τον αριθμό των παραστάσεων που έχουν γίνει με θέμα το προσφυγικό, αλλά αυτό που ξέρω πολύ καλά είναι ότι το προσφυγικό θα έπρεπε να το είχε φροντίσει το κάθε κράτος και οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί.
Ποια σκηνή του έργου σας συγκινεί;
ΑΝ.ΜΠ.: Προς το τέλος του έργου, η Άμα, η μητέρα της Νούρα, φωνάζει ότι ‘’είμαστε άνθρωποι και εμείς’’. Κάθε φορά που το ακούω συγκινούμε.
*«Νούρα, ένα πένθιμο μπλουζ», από 15 έως 24 Νοεμβρίου, στο θέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ