, Πέμπτη
30 Μαρτίου 2023

Ανθή Σταυροπούλου: Η ανυπαρξία παραγωγής το πρόβλημα της οικονομίας

Ανελκυστήρες από το Πολύκαστρο Κιλκίς ταξιδεύουν σε περισσότερες από πενήντα χώρες στον κόσμο. Από το 2000 δραστηριοποιείται στο Πολύκαστρο η Doppler ΑΕ, η οποία απασχολεί 180 εργαζόμενους και αποτελεί μια πρωτοποριακή, συνεχώς αναπτυσσόμενη και ανταγωνιστική εταιρεία με ολοκληρωμένες λύσεις και ευρεία γκάμα προϊόντων σε ανελκυστήρες, κυλιόμενες σκάλες και συστήματα στάθμευσης. Διαθέτει  τρεις θυγατρικές εταιρείες και από το 2017 πέτυχε την επέκτασή της στην Κίνα με ένα Joint Venture και μια εταιρεία παραγωγής ανελκυστήρων.

Συνέντευξη στη ΒΙΒΗ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ

Ο  έξυπνος μηχανικός  Σταύρος Σταυρόπουλος από το Πολύκαστρο του Κιλκίς και ιδρυτής της Doppler ΑΕ, ήταν αυτός που  είχε εγκαταστήσει τον πρώτο γυάλινο ανελκυστήρα στην Ελλάδα, όταν η αρχιτεκτονική αντίληψη επέβαλλε πιο λιτές παρεμβάσεις στα κτίρια. Την εταιρεία  διευθύνει επάξια σήμερα  η κόρη του Ανθή, η οποία μιλώντας στην Κarfitsa, υπογράμμισε ότι  «η διαδοχή και η επιτυχής συνέχιση μιας επιχείρησης, ανεξαρτήτως μεγέθους είναι πάντα δύσκολή γιατί υπάρχει η αγωνία και η πίεση να αποδείξεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις». Η ανυπαρξία ουσιαστικής και υγιούς παραγωγής η οποία αντί να στηριχθεί πολεμιέται σήμερα,  είναι για την ίδια η πιο σημαντική παθογένεια της ελληνικής οικονομίας.

Πώς ξεκίνησε  το επιχειρηματικό ταξίδι και η ενασχόληση με τους ανελκυστήρες της οικογένειας  Σταυροπούλου;

Η ενασχόληση ξεκίνησε τυχαία όταν ο Σταύρος Σταυρόπουλος, ιδρυτής και Πρόεδρος της Doppler ξεκίνησε να δουλεύει ως μηχανικός στην εταιρία ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ ΣΤΑΛ ΕΠΕ στην Αθήνα το 1982, αντιπρόσωπο της THYSSEN. Δύο χρόνια αργότερα ίδρυσε την εταιρία FIAM HELLAS και έγινε αντιπρόσωπος της FIAM στην Ελλάδα, της μεγαλύτερης Ιταλικής εταιρίας ανελκυστήρων και κυλιόμενων σκαλών. Το 1991  εξαγόρασε μερίδιο μετοχών στην KLEEMANN HELLAS και ενσωματώθηκε στο στελεχιακό δυναμικό της εταιρίας, προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες τόσο τεχνικές όσο και στο εμπορικές, με σημαντικότερες από αυτές την παραγωγή πλήρων πακέτων ανελκυστήρων και τις εξαγωγές στη Βόρεια Ευρώπη.  Το 1999  αποχώρησε από την KLEEMANN και το 2000 ίδρυσε την DOPPLER SA, βασιζόμενος στις πολύπλευρες εμπειρίες που αποκόμισε τα προηγούμενα 18 χρόνια.

Τι σημαίνει για σας να είστε στο τιμόνι της διάδοχης κατάστασης μιας δυναμικής επιχείρησης με εξαιρετική αναπτυξιακή πορεία;

Η διαδοχή και η επιτυχής συνέχιση μιας επιχείρησης, ανεξαρτήτως μεγέθους είναι πάντα δύσκολη. Πιο δύσκολη από την ίδρυσή της. Υπάρχει πάντα η αγωνία και η πίεση να αποδείξεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις. Και σε συνδυασμό με το ρευστό οικονομικό περιβάλλον της χώρας μας, αυτό γίνεται ακόμα πιο δύσκολο.

Ποιος είναι ο κύκλος εργασιών της «Doppler»; Τι προσωπικό απασχολεί η εταιρεία και σε ποιες χώρες γίνονται εξαγωγές; Πέτυχε το εγχείρημα της επέκτασης στην Κίνα;

Ο κύκλος εργασιών της Doppler είναι περίπου 16.000.000€  και ο  αριθμός των εργαζομένων είναι 180. Τα προϊόντα μας εξάγονται σε πάνω από 50 χώρες, μεταξύ αυτών η:Αγγλία, Σκωτία, Γερμανία, Πολωνία, Σερβία, Κόσσοβο, Κύπρος, Βουλγαρία, Βέλγιο, Ελβετία, Γαλλία, Ρωσία, Λευκορωσία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Μπαγκλαντές, Πακιστάν, Ντουμπάι, Άμπου Ντάμπι, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Κουβέιτ, Αυστραλία, Μάλτα, Τυνησία, Νότιος Αφρική, Νιγηρία, Μεξικό, Ισημερινός. Στην Κίνα έχουμε ένα Joint Venture με μία εταιρεία παραγωγής ανελκυστήρων από το 2017. Αυτό το Joint Venture μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε γνωστό το brand της Doppler και στην τοπική αγορά της Κίνας αλλά και να παρέχουμε προϊόντα με τη δική μας επωνυμία και βασισμένα στη δική μας σχεδίαση σε χώρες της Ανατολής, όπου δεν είχαμε μέχρι τώρα παρουσία.

Τι ποσοστό της εταιρείας κατέχει  το «Attica Ventures»;

Το Attica Ventures επένδυσε στην εταιρεία μας το 2006. Το ποσοστό που κατέχει σήμερα είναι 11,915%.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας;

Με τον όρο παθογένεια εννοούμε μία παθολογική κατάσταση, σε συνάρτηση με το αίτιο που την προκαλεί. Δυστυχώς,  μπορώ να εντοπίσω πολλές παθογένειες στην ελληνική οικονομία, θα σταθώ όμως σε αυτήν που θεωρώ πιο σημαντική. Την ανυπαρξία ουσιαστικής και υγιούς παραγωγής. Από τη μεταπολίτευση και έπειτα, παρατηρείται πολύ έντονα το φαινόμενο μιας λανθασμένης διαμόρφωσης της κοινωνίας ως προς την παραγωγικότητα, την εργατικότητα, την απόδοση και την αριστεία. Το μέσο το οποίο θα μας οδηγήσει έξω από την κρίση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια, η παραγωγή τόσο σε πρωτογενές όσο και σε δευτερογενές επίπεδο, είναι αυτή που πολεμιέται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Όταν αντιληφθούμε ότι η διέξοδός μας είναι η ατομική υπερπροσπάθεια, η αξιοκρατία και η συνεισφορά στην οικονομία και όχι η περιοριστική πολιτική του κράτους με αύξηση επιτοκίων και φόρων, ή η δια βίου εξασφαλισμένη απασχόληση, τότε θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το πρώτο βήμα για την εξάλειψη των παθογενειών της ελληνικής οικονομίας.

Ζητάτε εξειδικευμένο προσωπικό για εργασία;

Σε πολλές θέσεις χρειαζόμαστε ιδιαίτερα εξειδικευμένο προσωπικό. Τόσο στο τμήμα παραγωγής όπου υπάρχει ανάγκη για χειριστές CNC μηχανημάτων, βαφείς, συγκολλητές, οδηγούς, όσο και στη διοίκηση όπου χρειαζόμαστε Μηχανολόγους Μηχανικούς, Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς, Προγραμματιστές, Λογιστές, Οικονομολόγους.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας;

Το μυστικό της επιτυχίας είναι η αγάπη για αυτό που κάνεις. Η σκληρή δουλειά, η αφοσίωση, και ο σεβασμός στους συνεργάτες. Με λίγα λόγια είναι το μεράκι για τη δουλειά και τη δημιουργία!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ