05:47, Κυριακή
03 Ιουλίου 2022

Γ. Δαρδαμανέλης: «Καλαμαριά … είσαι!

Ο Γιάννης Δαρδαμανέλης, πριν καλά – καλά κλείσει τα 40 χρόνια ζωής, εκλέχθηκε δήμαρχος στην Καλαμαριά. Μεγάλωσε σε πολύτεκνη οικογένεια γεμάτη χαρούμενες φωνές, ναυτοπρόσκοπος επί σειρά ετών, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα. Δηλώνει πως τα …παράπονα των δημοτών τον κάνουν καλύτερο γι αυτό, μη διστάσετε! Πέρα από το δημαρχείο είναι πιθανό να τον συναντήσετε κοντά στη μεγάλη του αγάπη… τη θάλασσα!

Πώς κύλησε ο πρώτος χρόνος ως δήμαρχος;

Με πολλή δουλειά…συναντήσαμε προβλήματα εντός και εκτός του Δήμου, βγάλαμε από τα συρτάρια μεγάλα θέματα όπως Κόδρα, αλιευτικό, μαρίνα … Στο πολιτικό σκέλος προσπαθώ να λειτουργώ συναινετικά προς το συμφέρον του τόπου, παρόλο που συναντώ δυσκολίες. Με πείσμα συνεχίζουμε τον αγώνα και αισιοδοξώ να πάμε καλύτερα.

Πριν από μία 10ετία ως δημοτικός σύμβουλος περιμένατε την εξέλιξη;

Δεν το είχα ποτέ ως αυτοσκοπό. Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα κοινά, έχοντας έντονο το στοιχείο της προσφοράς στον συνάνθρωπο και τον τόπο αλλά χωρίς να στοχεύω σε κάποια θέση, όπως αυτή του δημάρχου.

Aτού και μειονέκτημα της Καλαμαριάς;

Η ατελείωτη φυσική ομορφιά της συνδυάζοντας την κατοικία με τη θάλασσα και οι κάτοικοί της που με την προσφυγική καταγωγή έχουν δημιουργήσει ένα μωσαϊκό Συλλόγων με πολιτιστικές δράσεις. Αρνητικό, η απόσταση από την Αθήνα και τα κέντρα αποφάσεων που δυσκολεύει την επίλυση ζητημάτων .

Ακούτε τα παράπονα των δημοτών;

Προτιμώ τα παράπονα και τις προτάσεις από τα καλά σχόλια, μιας και αυτά μας κάνουν καλύτερους και αναβαθμίζουν τον τόπο. Ακούω επισημάνσεις, αιτήματα και παράπονά. Χρειάζεται η επικοινωνία και η άμεση επαφή.

Εξακολουθείτε να είστε οπαδός της συνεργασίας;

Είμαι υπέρμαχος της σε όλα σχεδόν τα επίπεδα, από χαρακτήρα. Επιζητώ τους πολίτες και την αντιπολίτευση στο πλευρό μας και από κοινού όλοι μαζί να εργαζόμαστε για το καλό του τόπου.

Σημείο της Θεσσαλονίκης όπου ξεχνάτε τα προβλήματα…

Η παραλία της Καλαμαριάς. Με χαλαρώνει να αγναντεύω και να απολαμβάνω το γαλάζιο της θάλασσας, γιατί όπως έγραψε ο Οδυσσέας Ελύτης, η απεραντοσύνη της αφήνει ελεύθερο το νου να πετάξει, πέρα από τη γραμμή των οριζόντων, στην περιοχή των ονείρων…

Πώς είναι να μεγαλώνεις με πολλά αδέρφια;

Συναρπαστικό! Όταν είσαι μικρός έχεις φίλους για να επικοινωνήσεις, να παίξεις και όταν μεγαλώσεις να συνεργάζεσαι με δικούς σου ανθρώπους για να μοιραστείς όσα σε προβληματίζουν, σε στενοχωρούν, σου φέρνουν χαρά. Η διαφορά 14 χρόνων από τη μικρή μου αδελφή με έμαθε να φροντίζω τους πιο αδύναμους…

 

Η κόρη …γκρινιάζει που ο μπαμπάς δεν έχει ελεύθερο χρόνο;

Η αλήθεια είναι ότι, λόγω των υποχρεώσεων, δεν έχω πολύ ελεύθερο χρόνο. Απολαμβάνω να είμαι μαζί της και προσπαθώ να κάνουμε πράγματα που την ευχαριστούν και να ξεκλέβω στιγμές που να της ανήκω αποκλειστικά.

Τι μου έλειψε το φετινό καλοκαίρι…

Ο ελεύθερος χρόνος για να απολαύσω τη θάλασσα, που την αγαπώ τόσο πολύ. Είμαι λάτρης του υγρού στοιχείου, αγαπώ την ελεύθερη κατάδυση και το υποβρύχιο ψάρεμα. Οι άλλοτε ατελείωτες ώρες στο βυθό, αντικαταστάθηκαν με τις υποχρεώσεις στο δήμο.

Φράση που χρησιμοποιείτε συχνά στην καθημερινότητα…

Δύο φράσεις… η μια αφορά την καθημερινότητά «Δουλειά, δουλειά, δουλειά» μιας και με αυτήν πορεύτηκα στη μέχρι τώρα ζωή μου. Τη δεύτερη την χρησιμοποιώ κάθε φορά που συναντώ τις ομορφιές της πόλης και είναι: «Καλαμαριά είσαι …» κι αυτή με πολλή περηφάνεια!

* Από την έντυπη έκδοση και τη στήλη «Ιστορίες με …κάρυ» με την Αναστασία Καρυπίδου