05:40, Κυριακή
03 Ιουλίου 2022

Γ. Παπαπροδρόμου: Πώς να σερφάρουν με ασφάλεια τα παιδιά

Συνέντευξη στην Δέσποινα Κρητικού
Τους τρόπους με τους οποίους τα παιδιά μπορούν να προστατευτούν από τις παγίδες στο διαδίκτυο , υποδεικνύει με συνέντευξη του στην εφημερίδα Karfitsa ο διευθυντής Δίωξης Hλεκτρονικού Εγκλήματος, ταξίαρχος Γιώργος Παπαπροδρόμου. Ο ίδιος αποκαλύπτει τις βασικότερες ερωτήσεις που κάνουν οι έφηβοι στους αστυνομικούς, οι οποίοι κάθε χρόνο συναντούν μαθητές είτε μέσα από τις ημερίδες που διοργανώνουν, είτε στις επισκέψεις στα σχολεία της χώρας. Ο ταξίαρχος της ΕΛΑΣ τονίζει επίσης ότι όλα τα συμβατικά εγκλήματα έχουν μεταφερθεί στο διαδίκτυο.
Ποιες είναι οι πιο συχνές ερωτήσεις των μαθητών;
Αφορούν σε θέματα σχετικά με την παραβίαση προσωπικών δεδομένων, την ασφάλεια στα διαδικτυακά παιχνίδια και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις αγορές στο διαδίκτυο. Ενδιαφέρονται επίσης να μάθουν για το σκοτεινό διαδίκτυο (Darknet), τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών στο διαδίκτυο, για φαινόμενα εθισμού και για τα όρια καθημερινής χρήσης, για πραγματικά περιστατικά από την καθημερινότητά μας και τελευταία και για το διαδικτυακό εκφοβισμό.
Με ποιους τρόπους μπορούν τα παιδιά να προστατευτούν στο διαδίκτυο;
Είναι οι εξής:

  • έγκυρη ενημέρωση για τους κανόνες ασφαλούς πλοήγησης
  • καθοδήγηση και ενημέρωση των γονέων τους για διακριτική επίβλεψη και επαγρύπνηση
  • ενημέρωση από εξειδικευμένο προσωπικό σχετικά με τη σωστή χρήση
  • ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και θεσμικών φορέων
  • ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των εκπαιδευτικών και θεσμικών φορέων από εξειδικευμένο προσωπικό σχετικά με τη σωστή χρήση
  • συνεργασία παιδοψυχιάτρων και παιδοψυχολόγων με τα σχολεία
  • ουσιαστική συνεργασία σχολείου, εκπαιδευτικών με γονείς.

Τι περιλαμβάνει ο φετινός προγραμματισμός για την ενημέρωση στα σχολεία;
Το αρχηγείο της ΕΛΑΣ διοργανώνει μέσω της διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ημερίδες σε όλη την Ελλάδα. Στόχος είναι η ενημέρωση για θέματα που αφορούν στη διαδικτυακή βία, στον εθισμό στο διαδίκτυο, στους κινδύνους από την παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στους τρόπους αντιμετώπισης των κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες. Επίσης διοργανώνει τηλεδιασκέψεις, εκπαιδευτικές επισκέψεις, ενώ μέσω του ιστότοπου cyberkid.gr και την εφαρμογή Cyberkid γίνεται συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο. Περιλαμβάνει επίσης την παρουσία της υπηρεσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την άμεση και σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους στο διαδίκτυο.
Ποιες υποθέσεις από όσες ασχοληθήκατε σας έχουν συγκλονίσει και γιατί;
Οι υποθέσεις που έχουν συγκλονίσει τους αστυνομικούς της υπηρεσίας μας έχουν ως αντικείμενο την ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα των ανηλίκων. Μια υπόθεση αφορά μαθήτρια με υπεράριθμους φίλους σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης η οποία είχε ανεβάσει φωτογραφίες δικές της και των φίλων της στο προφίλ της. Με τις εν λόγω φωτογραφίες δημιουργήθηκαν επίπλαστα προφίλ, τόσο για τη μαθήτρια όσο και για τους φίλους της. Η μαθήτρια έφτασε σε σημείο να θέλει να αλλάξει σχολικό περιβάλλον. Μια άλλη υπόθεση είχε να κάνει με έναν οικογενειακό φίλο, που μετέφερε με το όχημά του την κόρη του φίλου του, ηλικίας εννέα ετών καθώς οι γονείς εργάζονταν. Έπειτα από λίγο καιρό η συμπεριφορά του παιδιού άλλαξε. Προέκυψε ότι ο άντρας έπειθε το παιδί να ξεντύνεται και να ποζάρει για να το φωτογραφίζει. Σε έρευνα που έγινε στην οικία του, ανευρέθηκε πλήθος φωτογραφιών ανηλίκων σε ελληνική παραλία.
Πόσο σχετικό είναι το ηλεκτρονικό έγκλημα με τα συμβατικά εγκλήματα και με ποιο έχει άρρηκτη σύνδεση;
Ως κυβερνοέγκλημα (cyber-crime) θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι οι «αξιόποινες δραστηριότητες, οι οποίες διενεργούνται μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών ή του διαδικτύου». Το συμπέρασμά μας είναι ότι όλες οι μορφές των παραδοσιακών εγκλημάτων έχουν μεταφερθεί στο διαδίκτυο. Αξιοσημείωτη είναι η συνεισφορά της Υπηρεσίας μας στο προανακριτικό έργο και άλλων διωκτικών αρχών σε υποθέσεις τρομοκρατίας, ναρκωτικών, αρχαιοκαπηλίας, διακίνηση όπλων κ.α.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ