Γ. Ρίζος: Το τραγούδι σήμερα είναι θέμα μάρκετινγκ

Δυναμικά επανέρχεται στο τραγούδι, μετά από χρόνια αποχής, ο Γιάννης Ρίζος, ο οποίος γνώρισε μεγάλες επιτυχίες στη δεκαετία του 1990. Ο γνωστός τραγουδιστής μιλάει στην Karfitsa για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και για τα μελλοντικά του σχέδια, ενώ παράλληλα εκφράζει την άποψή του για τα μουσικά talent show και δίνει συμβουλές στους νέους, εκκολαπτόμενους καλλιτέχνες.

Συνέντευξη στη ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Είστε πολλά χρόνια καλλιτέχνης, ο κόσμος σας ξέρει καλά, αλλά δεν σας βλέπουμε συχνά στα ΜΜΕ. Είναι δική σας επιλογή;

Η αλήθεια είναι ότι απείχα για κάποιο διάστημα από τη δισκογραφία. Είχα περιπέτειες με την υγεία μου που με πήγαν πίσω. Ευτυχώς, όλα πήγαν καλά. Τώρα ασχολούμαι και πάλι με το τραγούδι, είμαι 58χρονών και αισθάνομαι ότι ξαναζώ μέσα από τη μουσική. Δημιουργώ 2-3 τραγούδια το χρόνο που προβάλω από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τραγουδάω σε μαγαζιά, συμμετέχω σε εκδηλώσεις και συχνά πηγαίνω και στο εξωτερικό.

Θέλετε να θυμίσετε στους παλαιότερους και να κάνετε γνωστό στους νεότερους πώς ασχοληθήκατε με το τραγούδι;

Ξεκίνησα το 1979 στη Χαλκιδική. Ήμουν 19 χρονών και εργαζόμουν ως σερβιτόρος σε ένα νυχτερινό κέντρο, όταν αρρώστησε ένας τραγουδιστής. Ήρθε ο υπεύθυνος και μου ζήτησε να τον αναπληρώσω. Δεν το σκέφτηκα ούτε στιγμή. Πέταξα την ποδιά, έβαλα σακάκι και ανέβηκα στο πάλκο. Είχε επιτυχία, ο κόσμος διασκέδασε και εγώ το ευχαριστήθηκα πολύ. Έτσι άρχισαν όλα. Στη συνέχεια για περισσότερα από δέκα χρόνια έκανα δίσκους σε μικρές δισκογραφικές εταιρείες, οι οποίοι δεν είχαν επιτυχία. Εκείνη την εποχή αν δεν κατέβαινες στην Αθήνα, δε γινόσουν καλλιτέχνης. Έτσι πήρα το δρόμο για την Αθήνα.

Η επιτυχία πότε ήρθε;

Το 1991. Είχα πάει σε μια disco και άκουγα μουσική από τον ελληνικό κινηματογράφο. Μου γεννήθηκε η έμπνευση να κάνω και εγώ κάτι τέτοιο. Επισκέφτηκα τον συνθέτη Παναγιώτη Παπαχατζή, το συζητήσαμε και τότε έγραψε το «κάτι γίνεται με μας». Ο δίσκος αυτός έγινε χρυσός. Έχω στο ενεργητικό μου 9 δίσκους και δύο χρυσούς. Ο δεύτερος χρυσός είναι από μια συλλογή που βγήκε δύο χρόνια αργότερα.

Υπάρχει το στίγμα της ανθρωπιάς, του πόνου, της αγάπης, του έρωτα στα τραγούδια σας, όμως αυτά δεν βγάζουν θλίψη…

Όλα μου τα τραγούδια είναι λαϊκά διότι είμαι λαϊκός τραγουδιστής Υπάρχει τραγούδι που έχει ερωτικό θέμα, τραγούδι για χορό, έχω τραγουδήσει πολλά είδη. Μέσα από τα τραγούδια μου προσπαθώ να βγάλω αισιοδοξία και θάρρος.

Τι αποκομίσατε από τους καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργαστήκατε;

Δούλεψα με τον Βοσκόπουλο, την Μαρινέλλα, τον Μαργαρίτη, τον Βασίλη Καρρά, τον Τερζή, τον Μελά, τον Λιδάκη, τον Αντύπα, τον Αδαμαντίδη, τον Γονίδη… Συνεργάστηκα με πολλούς. Ήταν άλλες εποχές, πιο ανθρώπινες. Τώρα όλα είναι θέμα μάρκετινγκ, θέμα μάνατζερ. Τώρα σου λένε, τραγούδα και εγώ θα σου δώσω το 55%. Άλλαξαν τα πράγματα.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα μουσικά show?

Βλέπω θετικά τα talent shows. Αν αξίζει να βγει ένα παιδί, θα του δοθεί η ευκαιρία. Μια είναι να έχεις γνωριμίες και να σε προωθήσουν, είτε να επενδύσουν πάνω σου, -όπως ήταν ο Παντελίδης- ή τώρα ο Αργυρός. Χωρίς μάρκετινγκ δεν γίνεται και χωρίς μεγάλη προβολή, ενώ υπάρχουν πολύ δυνατές φωνές, οι οποίες μένουν στα αζήτητα και είναι στην αφάνεια.

Τι προγραμματίζεται για την επόμενη μέρα;

Δεν έχω να αποκαλύψω κάτι. Θέλω να τραγουδάω και να συνεχίσω να κάνω μικρά βήματα κάθε φορά. Δεν έχω παιδιά και υποχρεώσεις, οπότε αυτό που έχει σημασία για εμένα είναι να περνάω όμορφα στη δουλειά μου και να αμείβομαι. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα στο χώρο μας. Τώρα ξέρω πώς να κάνω αυτό που θέλω.  Μπαίνω στούντιο και τραγουδάω αυτό που θέλω εγώ. Παλιά έλεγα αυτό που ήθελε η εταιρία, τώρα είμαι αυτόνομος.

Όταν είστε σε κατάσταση ηρεμίας στο σπίτι σας μόνος σας, τι σιγοτραγουδάτε;

Μοσχολιού και Καζαντζίδη. Με αυτά τα τραγούδια μεγάλωσα. Αυτά μου έμειναν, γιατί τα καινούργια τραγούδια τα ακούω και τα ξεχνάω. Τα παλιά θα υπάρχουν πάντα χαραγμένα στο μυαλό μου.

Θέλετε να πείτε μια συμβουλή στα παιδιά τα οποία δεν έχουν την δυνατότητα, ούτε την ευκαιρία να πάνε σε κάποιο talent show αλλά αξίζουν;

Να μην το βάζουν κάτω. Να πιστεύουν στον εαυτό τους και η επιτυχία θα έρθει. Όλα είναι σχετικά. Πιστεύω 50% στο ταλέντο και 50% στην τύχη. Γιατί για να κάνεις σήμερα όνομα και να κάνεις επιτυχία, πρέπει να είναι γεμάτο το μαγαζί που τραγουδάς, πρέπει να έχεις προβολή και να… κουμπώσει η αλυσίδα, αλλιώς δεν γίνεται.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ