Δ. Λακασάς: Την ελληνική οικονομία υπονομεύουν τρεις ελέφαντες, πέντε τίγρεις και μία λέαινα!
Ξεκάθαρο μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι στην Ελλάδα μπορούν να αναπτυχθούν πετυχημένα μοντέλα με έμφαση στην καινοτομία, στην τεχνολογία αιχμής και στις νέες τεχνολογίες στέλνει από τον Κολινδρό Πιερίας ο γνωστός επιχειρηματίας Δημήτρης Λακασάς. Μαζί με το συνέταιρο του Νίκο Αρβανιτίδη κατάφεραν να εντάξουν την εταιρεία τους, την OLYMPIA ELECTRONICS A.E, που ιδρύθηκε πριν 40 χρόνια στις πιο ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας της Ευρώπης με εξαγωγές σε 72 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Της ΒΙΒΗΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ
Αναμφισβήτητα, έχτισαν τη μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική παραγωγική μονάδα ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας και την οδηγούν σε μια επιχείρηση παγκόσμιας κλάσεως. Ο κ. Λακασάς παρομοιάζει τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας με τα πιο ισχυρά και άγρια ζώα της ζούγκλας. Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι οι τρεις ελέφαντες που υπονομεύουν την οικονομία μας είναι η γραφειοκρατία, ο κρατισμός και η διαφθορά. Την ίδια ώρα, χαρακτηρίζει τίγρεις την υπερφορολόγηση, το εξαιρετικά υψηλό κόστος ασφαλιστικών εισφορών, το κόστος χρήματος, τα κόκκινα δάνεια και την ανεργία,ενώ θεωρεί ανίκητη λέαινα το λαϊκισμό.
Καινοτομία είναι να είσαι ανοιχτός στην αλλαγή
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Karfitsa, ο κ. Λακασάς, ο οποίος ήταν πρόεδρος του ΣΕΒΕ από το 2010 έως το 2014 και πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας από το 2013 έως το 2015, τόνισε ότι ‘’καινοτομία είναι να είσαι ανοιχτός στην αλλαγή, να αμφισβητείς την ίδια σου την επιτυχία και να αναζητάς το επόμενο στάδιο, να μη φοβάσαι την ανάληψη ρίσκου και να είναι προνοητικός στην αλλαγή. Το σημείο κλειδί της καινοτομίας είναι η ομαδικότητα, γιατί χωρίς κουλτούρα ομαδικότητας είναι αδύνατον να εφαρμοστεί η καινοτομία’’.
Εξαγωγές σε 72 χώρες
Τα παραγόμενα προϊόντα της εταιρείας OLYMPIA ELECTRONICS A.E είναι φωτισμός ασφαλείας, ηλεκτρονικά συστήματα πυρανίχνευσης, ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας για τη ναυτιλία πιστοποιημένα από τον LLOYDS για εγκατάσταση σε κρουαζιερόπλοια, εμπορικά πλοία, τάνκερ κ.α. Ακόμη παράγονται ηλεκτρονικά συστήματα ανίχνευσης αερίων, συναγερμού, Access Control (Card Switches) καθώς και έξυπνοι (Wi-Fi) ηλεκτρονικοί θερμοστάτες χώρου. Πρόκειται για αξιόπιστα προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο, όπως π.χ ουρανοξύστες σε Dubai και Qatar, εμπορικά πλοία, Ολυμπιακό Χωριό, μεγάλα ξενοδοχεία και αεροδρόμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης χρήση των συγκεκριμένων συστημάτων ασφαλείας γίνεται σε εμπορικά κέντρα, νοσοκομεία καθώς και τούνελ. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Ανατολικές Ευρωπαϊκές χώρες, στη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή , τις χώρες του Κόλπου, την Αφρική και την Αμερική.
Προσλήψεις, τζίροι και επενδύσεις
Το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας ανέρχεται στους 185 εργαζόμενους με 10% να απασχολούνται στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, τόνισε ο κ. Λακασάς, ο οποίος επεσήμανε ότι στα χρόνια της κρίσης έγιναν προσλήψεις και όχι απολύσεις και το προσωπικό αυξήθηκε από 120 σε 185 άτομα . Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι σε έξι χρόνια, το 2025 το προσωπικό θα διπλασιαστεί και θα φθάσει τα 370 άτομα. Το 2018 έκλεισε οικονομικά στα 18,85 εκ. ευρώ έναντι 16,93 εκ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 11,34% . Οι εξαγωγές της εταιρείας αποτελούν το 67% του τζίρου. Βασική αρχή του κ. Λακασά είναι ότι η καινοτομία είναι ομαδική υπόθεση. Οι επενδύσεις της εταιρείας για τα έτη 2018 – 2019 ανέρχονται σε 3,2 εκατ.ευρώ και περιλαμβάνουν νέα παραγωγική μονάδα και νέες αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής (ρομποτικά συστήματα τεχνολογίας SMT automated Surface Mounted Technology).
Η ρομποτική ο δρόμος του μέλλοντος
Η 4η βιομηχανική επανάσταση (industry 4.0) με την είσοδο των ρομπότ στις ζωές μας και στο εργασιακό περιβάλλον θα επιφέρει ριζικές αλλαγές οι οποίες θα ορίσουν το μέλλον της εργασίας και όχι μόνο, υπογράμμισε ο κ. Λακασάς.
Τρεις ελέφαντες πέντε τίγρεις και μία λέαινα
“Την ελληνική οικονομία την υπονομεύουν τρεις ελέφαντες, πέντε τίγρεις και μία λέαινα. Οι τρεις ελέφαντες είναι η γραφειοκρατία, ο κρατισμός και η διαφθορά”. Τους ονομάζω ελέφαντες, δηλώνει ο κ. Λακασάς διότι “το μέγεθός των δομικών αυτών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας είναι τεράστιο και έχει βαθιές κοινωνικές, πολιτικές και ιστορικές αναφορές. Οι τρεις αυτοί ελέφαντες έλκουν τις ρίζες τους από την δημιουργία του Νεοελληνικού κράτους. Αυτές οι τρεις έννοιες δυστυχώς είναι βαθιά ριζωμένες στο DNA του νέο-έλληνα και μεταφέρεται ύπουλα αλλά σταθερά από γενιά σε γενιά. Αυτούς τους τρεις ελέφαντες, εξαιτίας του μεγέθους τους είναι εξαιρετικά δύσκολο να τους αποτάξει η ελληνική κοινωνία και οικονομία από πάνω τους. που αναστέλλουν διαχρονικά και σε μόνιμη βάση την ανάπτυξη της οικονομίας”, υπογράμμισε ο κ. Λακασάς. “Την ελληνική οικονομία ταλαιπωρούν επίσης και πέντε τίγρεις, . Αυτές είναι η υπερφορολόγηση, το εξαιρετικά υψηλό κόστος ασφαλιστικών εισφορών, το κόστος χρήματος, τα κόκκινα δάνεια και η ανεργία, αποτελούν τις πέντε τίγρεις οι οποίες είναι αποτέλεσμα μόλις των τελευταίων ετών σε σχέση με τους τρεις ελέφαντες και η αποτελεσματική αντιμετώπιση τους μπορεί να τις απομακρύνει σχετικά γρήγορα. Εδώ χρειάζεται αντίδοτα που είναι εξορθολογισμός του φορολογικού και ασφαλιστικού κόστους καθώς και μία στοχευμένη πολιτική μείωσης των κόκκινων δανείων η οποία θα συμβάλει μεσοπρόθεσμα στην μείωση και του κόστους χρήματος”.
“Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα της Ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας είναι η μια και μοναδική λέαινα. Αυτή είναι ο λαϊκισμός ο οποίος έχει επικρατήσει δυστυχώς και μας αποπροσανατολίζει ως κοινωνίας ώστε να μην μπορούμε να δούμε με καθαρό μάτι ούτε τους τερις ελέφαντες ούτε τις πέντε τίγρεις που μας απειλούν. Η λέαινα του λαϊκισμού μας κάνει να πιστεύουμε και να εμπιστευόμαστε ‘’εθνικούς σωτήρες’’ οι οποίοι αντί να μας εξηγήσουν ότι για να αναπνεύσουμε ως κοινωνία θα πρέπει εμείς ως μονάδες και ως κύτταρα της κοινωνίας να συμβάλουμε στην οριστική απομάκρυνση των τριών ελεφάντων και των πέντε τίγρεων επιλέγουν να δημαγωγήσουν πείθοντας μας ότι θα το πράξουν αυτοί για εμάς, εμείς τους πιστεύουμε και οι ελέφαντες αυξάνουν το μέγεθος τους καθώς και οι τίγρεις αλωνίζουν και η λέαινα βασιλεύει” , σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λακασάς.
«Παράγω και εξάγω»
“Για να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία πρέπει οι επιχειρηματίες να αναλάβουν δράση και να εφαρμόζουν το δόγμα «παράγω και εξάγω» . Επιπλέον ως πολίτες πρέπει να μάθουμε να αποφεύγουμε τη λέαινα του λαϊκισμού και καθημερινά να κάνουμε προσπάθειες που θα απομακρύνουν τους τρεις ελέφαντες και τις πέντε τίγρεις”. Η άρση της υπερφορολόγησης, ο εξορθολογισμός του ασφαλιστικού κόστους, η έμφαση στην ιδιωτική οικονομία και η εφαρμογή του δόγματος «παράγω και εξάγω» το οποίο πρεσβεύει διαχρονικά ο ΣΕΒΕ καθώς και αποτελεσματικά μέτρα καταπολέμησης της διαφθοράς είναι μέτρα που θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη”, πρόσθεσε ο κ. Λακασάς.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ