22:51, Παρασκευή
01 Ιουλίου 2022

Ο Έλληνας φοιτητής με το προσθετικό χέρι που διαπρέπει στο εξωτερικό

Συνέντευξη στον Γιάννη Νάκο
[email protected]

Αρχικά ας γνωρίσουµε τον Δανιήλ Σουριανό µε ένα flashback στα πρώτα του φοιτητικά χρόνια. Ποιο ήταν το αντικείµενο σπουδών σου, και κατά πόσο το περιβάλλον της Ελλάδας και Κύπρου, σου έδωσε την ώθηση για να υλοποιήσεις τις πρώτες σου τεχνολογικές ανακαλύψεις;

Ονοµάζοµαι Δανιήλ Σουριανός, κατάγοµαι από την Κέρκυρα και είµαι µεταπτυχιακός φοιτητής. Ξεκίνησα τις προπτυχιακές µου σπουδές το 2012 και συνεχίζω στο ίδιο τµήµα (Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών) του Πανεπιστηµίου Κύπρου. Το ίδιο το ίδρυµα, η ατέρµον όρεξη και το οικοσύστηµα της Κύπρου, συντέλεσαν στην πραγµατοποίηση ποικίλων δραστηριοτήτων και επιτυχιών στον χώρο της τεχνολογίας και της επιχειρηµατικότητας.

Τα χρόνια περνούν και φτάνουµε στο κεφάλαιο NASA. Μίλησε µου για τον διαγωνισµό όπου εσύ και η οµάδα σου καταφέρατε κάτι πολύ σπουδαίο.

Τον περασµένο Απρίλιο είχαµε την ιδέα µε την οµάδα µου NestFold, να συµµετέχουµε στο Space Apps Challenge της NASA. Πρόκειται για ένα hackathlon, που συµβαίνει ταυτόχρονα σε όλον τον κόσµο για 48 ώρες. Αρχικά διαγωνίζεσαι σε τοπικό επίπεδο και οι νικήτριες οµάδες στο παγκόσµιο. Πρόκειται για ίσως τον µεγαλύτερο και πιο ανταγωνιστικό διαγωνισµό τεχνολογίας παγκοσµίως. Κατακτήσαµε την πρώτη θέση στην Κύπρο, στην κατηγορία επιλογή του κοινού. Ήταν το χρυσό εισιτήριο για να διαγωνιστούµε στον παγκόσµιο διαγωνισµό, συναγωνίζοντας πλέον τις νικήτριες οµάδες από κάθε χώρα. Το να διαγωνίζεσαι µε χώρες όπως η Ινδία, αποτελεί από µόνο του ένα δύσκολο εγχείρηµα λόγω του µεγάλου της πληθυσµού και της ποιότητας των διαγωνιζοµένων. Όσο δύσκολος και αν ήταν ο στόχος µας, δεν σταµατήσαµε να δουλεύουµε σκληρά στην αποστολή µας. Τέλος Μαΐου µάθαµε πως ήµασταν παγκόσµιοι νικητές του διαγωνισµού. Το έπαθλο έµοιαζε µέχρι τότε ένα όνειρο. Πρόσκληση από τη NASA να παρευρεθούµε στις εγκαταστάσεις της στο Cape Canaveral της Φλόριντας και παρακολούθηση µαζί µε ερευνητές και αστροναύτες εκτόξευση πυραύλου, συγκεκριµένα του TDRS-M στις 19 Αυγούστου 2017.

Το γεγονός πως είχες την δυνατότητα σαν φοιτητής να ζήσεις στο εξωτερικό κάνοντας παράλληλα την πρακτική σου άσκηση, σε βοήθησε προκειµένου να µεταλαµπαδεύσεις όσα έµαθες πίσω στη χώρα αλλά και τους συµφοιτητές σου;

Σπουδάζω σε δηµόσιο Πανεπιστήµιο και είµαι πολύ ευχαριστηµένος. Κατά τη διάρκεια των σπουδών µου, είχα τη δυνατότητα να πάρω µέρος στο πρόγραµµα Erasmus για σπουδές και πρακτική άσκηση. Την πρώτη φορά έµεινα για ένα χρόνο στην Ρίγα της Λετονίας, παρακολουθώντας εκεί τα µαθήµατα µου. Την δεύτερη φορά, είχα την ευκαιρία να κάνω την πρακτική µου άσκηση στο Πανεπιστήµιο της Οστράβας στην Τσεχία για δύο µήνες. Με τον ερχοµό µου, εξιστορώντας τις ιστορίες µου πίσω στην Κύπρο, είδα πως κινητοποίησα αρκετούς φίλους να πάρουν και εκείνοι µέρος σε τέτοια προγράµµατα. Πραγµατικά χαίροµαι όταν δίνω κίνητρο σε ανθρώπους και τους παρακινώ να αποκτήσουν νέες εµπειρίες. Ένα χρόνο µετά την πρακτική µου και λίγο πριν τελειώσω τις προπτυχιακές µου σπουδές, είχα την τιµή να λάβω υποτροφία από το κέντρο επιχειρηµατικότητας του Πανεπιστηµίου Κύπρου και να συµµετάσχω στο European Innovation Academy, στην Πορτογαλία. Πρόσφατα, αποδέχθηκα τη θέση Πρεσβευτή Επιχειρηµατικότητας του Πανεπιστηµίου Κύπρου και είµαι έτοιµος µέσα από τις επόµενες δράσεις µου να φέρω πιο κοντά τους φοιτητές µε επιχειρηµατικές ανησυχίες- δραστηριότητες και νέα ερεθίσµατα.

Παρατηρώντας µέσα από τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης το πρότζεκτ το οποίο παρουσίασες στο Abdullah University of Science and Technology στη Σαουδική Αραβία οµολογώ πως εντυπωσιάστηκα. Θέλεις να µας πεις λίγα λόγια «για το παιδί σου» όπως µου το αποκάλεσες στο τηλέφωνο, και ποια είναι τα µελλοντικά σου σχέδια για την περεταίρω «ενηλικίωση» αυτής της ιδέας;

Το 2018 ξεκίνησε δηµιουργικά. Πραγµατοποίησα ένα ταξίδι στο King Abdullah University of Science and Technology της Σαουδικής Αραβίας. «Το παιδί µου» είχε επιλεχθεί στα 50 καλύτερα πρότζεκτ παγκοσµίως και προσκλήθηκα να το παρουσιάσω. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο άνω προσθετικό µέλος προσιτού κόστους που έχει ως στόχο µελλοντικά να βοηθήσει ανθρώπους που έχουν χάσει το πραγµατικό τους χέρι και το έχουν ανάγκη. Για όσους έχουν ενδιαφέρον στον τοµέα, το ροµποτικό χέρι είναι βασισµένο σε αισθητήρες υπερύθρων, φωνητικό έλεγχο και self-learning, αναπτύσσοντας τις χαµένες δεξιότητες των δαχτύλων.

Καινοτοµία, και Πρόοδος είναι έννοιες που συνδέονται µε ρίσκο αλλά και πολλά προβλήµατα. Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιµετώπισες προκειµένου να δεις τα όνειρα σου να γίνονται πραγµατικότητα, και ποια θα ήταν η συµβουλή σου στους νέους ανθρώπους που τώρα ξεκινούν αντίστοιχες πρωτοβουλίες;

Όπως σωστά ανέφερες τόσο η καινοτοµία, όσο και η πρόοδος είναι έννοιες που συνδέονται µε ρίσκο και µια σειρά από πιθανά προβλήµατα. Ρίσκο διότι υπάρχουν πολλές ανησυχίες και καθηµερινές επιρροές, καθώς πρέπει να είσαι συγκεντρωµένος στο στόχο σου, και προβλήµατα, διότι καµία επιτυχία δεν θα ήταν ωραία αν δεν είχε ενδιάµεσα προβλήµατα που χρήζουν επίλυση. Βασικές δυσκολίες που κλήθηκα να αντιµετωπίσω ήταν σίγουρα η διαχείριση χρόνου καθώς το να σπουδάζεις, να προσπαθείς να στήσεις µια νεοφυή επιχείρηση (Start-Up), να παίρνεις µέρος σε διαγωνισµούς και να έχεις χρόνο και για τα άλλα ενδιαφέροντα- ασχολίες, είναι δύσκολο εγχείρηµα. Εάν θα µπορούσα να πω κάτι για να παρακινήσω άλλους νέους, θα έλεγα «Ζήσε, δοκίµασε και πίστεψε το». Αυτή την συνταγή δοκιµάζω και δεν σου κρύβω πως δεν µε απογοητεύει.

Παρατήρησα στο βιογραφικό σου, ότι υπάρχει αναφορά για δηµιουργία µιας start-up επιχείρησης. Κατά πόσο θεωρείς ότι η επαφή µε την λεγόµενη νεοφυή επιχειρηµατικότητα µπορεί να στηριχθεί µε την εισαγωγή ακόµη περισσότερων διευκολύνσεων τόσο σε νοµικό όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο; Στο ρωτάω αυτό δεδοµένου ότι υπάρχει διάχυτη η αντίληψη ότι ο µεγαλύτερος «αντίπαλος» όλα αυτά τα χρόνια για την Ελλάδα και την Κύπρο ήταν η οικονοµική κρίση, της οποίας οι παρενέργειες δεν έχουν εξαλειφθεί ακόµη.

Τη δηµιουργία µιας νεοφυούς επιχείρησης θα την χαρακτήριζα πάθος. Είναι ένα δύσκολο εγχείρηµα, ιδιαίτερα σε περίοδο οικονοµικής κρίσης, καθώς δουλεύεις χωρίς να έχεις απολαβές και ρισκάρεις, χωρίς να ξέρεις αν θα πετύχει αυτό που προσπαθείς. Γίνονται γενναίες προσπάθειες µέσα από κοινότητες, διαγωνισµούς, οργανισµούς που προσφέρουν χρηµατοδοτήσεις, εκκολαπτήρια ιδεών ακόµη και από κυβερνήσεις, στοχεύοντας στη µείωση φορολογίας και ευνοϊκούς όρους για τέτοια εγχειρήµατα. Η οικονοµική κρίση θεωρείται αντίπαλος. Εγώ θα πρότεινα να το δούµε αισιόδοξα και πρακτικά, µετατρέποντας αυτόν τον αντίπαλο σε ευκαιρία. Όπου υπάρχουν προβλήµατα, πρέπει να βρεθούν και λύσεις.