Παναγιώτα Βλαντή: «Θέλω να συνεργάζομαι με ανθρώπους που σέβονται τον συνεργάτη τους»

Η Παναγιώτα Βλαντή βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και εκπαιδεύεται ως… Ρίτα επί σκηνής. Η ηθοποιός συμπρωταγωνιστεί με τον Δάνη Κατρανίδη στο βραβευμένο θεατρικό έργο του Γουίλι Ράσε «Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα», μια ερωτική κωμωδία που έχει επίκεντρο της έναν «αταίριαστο» έρωτα και παράλληλα θυμίζει ότι ποτέ δεν είναι αργά και όλα είναι δυνατά, όταν ο άνθρωπος ακολουθεί κάτι που αγαπάει. Το έργο θίγει περίτεχνα τα κακώς κείμενα και τους προβληματισμούς για την κοινωνία και την εκπαίδευση που χαρακτηρίζουν την εποχή που συνεχίζουμε να διανύουμε ακόμα και σήμερα. Η Π.Βλαντή σε συνέντευξη της στην Karfitsa μιλάει για τα κοινά σημεία που βρήκε με τον ρόλο της, με ποιο κριτήριο επιλέγει την συμμετοχή της σε μια παράσταση, ενώ τονίζει πως ως ηθοποιός δεν έχει απωθημένα ρόλων.
Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού
Γιατί είπατε ‘’ναι’’ σε αυτή την παράσταση;
Σε αυτό το έργο βλέπουμε την συνάντηση δυο διαφορετικών κόσμων, ενός απλού λαϊκού κοριτσιού, το οποίο θέλει να μορφωθεί και να έχει μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή του και από την άλλη έναν καθηγητή, όπου εκείνος ανήκει στον ακαδημαϊκό κόσμο. Βλέπουμε λοιπόν δυο αταίριαστους κόσμους, όμως μέσα από την ανάγκη της Ρίτας που επιμένει να τον έχει δάσκαλο της, ενώ εκείνος δεν θέλει, τελικά τα καταφέρνει. Μέσα από όλα αυτό καταλαβαίνουμε ότι όλα είναι εφικτά σε αυτή τη ζωή.
Bρήκατε στοιχεία του εαυτού σας στον ρόλο;
Ναι, αρκετά. Αρχικά πιστεύω στις δεύτερες ευκαιρίες, όλοι μας όταν έχουμε ένα όνειρο μπορούμε να το πραγματοποιήσουμε και ας είμαστε μεγάλοι ηλικιακά, αρκεί να το θέλει κάποιος.
Ο ηθοποιός πρέπει να βρίσκει κοινά σημεία ταύτισης με έναν ρόλο;
Σε κάποιον ρόλο μπορεί να έχεις κοινά στοιχεία, με τα οποία συνδέεσαι ή να έχεις ζήσει μια παρόμοια περίπτωση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι γίνεται πάντοτε. Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν συνδεόμαστε καθόλου και τότε προσπαθούμε να τον ερευνήσουμε, κάτι το οποίο κάνουμε ούτως ή άλλως, και να τον υποδυθούμε. Προσωπικά λαμβάνω την χρονική στιγμή του ήρωα και όχι της Παναγιώτας, ακόμη και αν έχω κοινά σημεία με τον εκάστοτε ρόλο μου.
Με ποιο κριτήριο επιλέγετε τους ρόλους σας;
Για εμένα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο το κείμενο και οι συνεργάτες. Μου αρέσουν πολύ οι καλές συνεργασίες. Μπορεί να μου δοθεί ένα κείμενο, αλλά μπορεί να έχω μια ένσταση σε αυτόν που μου το προτείνει και να μην το κάνω.
Τις κριτικές τις διαβάζετε; Σας επηρεάζουν;
Όχι, δεν διαβάζω τις κριτικές, παρά μόνο όταν τελειώσει η παράσταση. Δεν θέλω να με επηρεάζουν. Έχω μόνο μια γενική αίσθηση, καθώς μου λένε τι γράφτηκε περίπου, αλλά τα πιο ειδικά τα μαθαίνω μετά… Κατά την διάρκεια της παράστασης με ενδιαφέρει η απήχηση προς το κοινό. Με ενδιαφέρουν οι κριτικές του κοινού, όταν μας βλέπει και μετά έρχεται και μας μιλάει.
Έχετε κάνει πολλά πράγματα στον χώρο της υποκριτικής, ωστόσο υπάρχει κάτι που θα θέλατε να κάνετε και δεν έχει γίνει έως τώρα;
Σαφώς υπάρχουν πολλά πράγματα που θα ήθελα να κάνω, αλλά δεν είναι συγκεκριμένα. Δεν έχω απωθημένα ρόλων. Θέλω να κάνω καλό θέατρο, καλή τηλεόραση και σινεμά, με ωραία κείμενα και καλούς ανθρώπους, με τους οποίους θα μπορώ να ‘’ταξιδεύω’’ ευχάριστα μαζί τους, να έχω κοινούς κώδικες, να σέβονται τα κείμενα και τον συνεργάτη τους, γιατί αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση.
*«Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα» από 28 Απριλίου έως 5 Μαΐου, στο θέατρο Αυλαία