, Δευτέρα
06 Φεβρουαρίου 2023

Σοφία Μουτίδου: Στόχος μου είναι το μπουστάρισμα του παραγωγικού ρυθμού της Θεσσαλονίκης

Η Σοφία Μουτίδου δεν φημίζεται μόνο για το αστείρευτο ταλέντο της στην τέχνη της υποκριτικής, αλλά και για το θάρρος της γνώμης της. Είναι από τους καλλιτέχνες που με κάθε ευκαιρία τάσσεται κατά της αδικίας, του ρατσισμού, των διακρίσεων. Όπως αναφέρει σε συνέντευξη της στην Karfitsa από τότε που θυμάται τον εαυτό της πάντοτε την ενδιέφερε και αγωνιζόταν για την διεκδίκηση των ανθρώπινων αναγκών και δικαιωμάτων. Αυτό συνέχισε να κάνει και μετέπειτα στη ζωή της, όταν δηλαδή αποφοίτησε από την Νομική Σχολή και ασχολήθηκε επαγγελματικά με την υποκριτική.
Συνέντευξη στη ΦΙΛΙΠΠΑ ΒΛΑΣΤΟΥ
Για αυτό λοιπόν η υποψηφιότητα της ως βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με το Κίνημα Αλλαγής δεν παραξένεψε όσους την γνωρίζουν και την ακολουθούν- και ομολογουμένως οι follower της στην πραγματική ζωή όσο και στα social media είναι αρκετοί. Πως θα γινόταν να μην είναι, αφού πέρα από τη χαρισματική καλλιτεχνική φύση της είναι από τους ανθρώπους που ο δημόσιος λόγος που της δόθηκε μέσα από το επάγγελμα της το μετέτρεψε ως «όπλο» κατά της όποιας οπισθοδρομικής και ρατσιστικής αντίληψης σε συνδυασμό να μη μασάει τα λόγια της και να τονίζει τα κακώς κείμενα.
Από την υποκριτική… στην πολιτική. Πως μπορεί να σας βοηθήσει η επαγγελματική σας εμπειρία στην κεντρική πολιτική σκηνή;
Μία 20χρονη πορεία θαρρώ σε οποιοδήποτε χώρο αποτελεί εργαλείο στα χέρια κάπου. Η επαγγελματική εμπειρία πάντα μόνο θετικά μπορεί να δράσει. Ως συγκεκριμένη ιδιότητα σίγουρα οι δύο χώροι εμπεριέχουν το στοιχείο της έκθεσης στο ευρύ κοινό. Επίσης αυτό που θέλω να προσθέσω είναι ότι προκύπτει μία τεράστια ανάγκη για καθαρά μη εμπλεκόμενα πρόσωπα. Για πρόσωπα που έχουν μηδενικό παρελθόν και καμία απολύτως διάθεση για δέσιμο κάποιας θέσης και μονιμότητα.
Πως πήρατε την απόφαση να κατεβείτε υποψήφια και γιατί με το Κίνημα Αλλαγής;
Δεν είναι τόσο ξαφνικό όσο ακούγεται. Ασχολούμαι με τα κοινά από τότε που με θυμάμαι. Και στο πανεπιστήμιο και στη δραματική σχολή, αλλά και στο θέατρο πάντα με ενδιέφερε η ενασχόληση με τις ανάγκες των ανθρώπων και τη διεκδίκηση των συμφερόντων τους. Απλά δεν είναι ευρέως γνωστό. Ως προς το ΚΙΝΑΛ απλά πιστεύω ότι αυτός ο χώρος θα με αφήσει να εργαστώ ανενόχλητη και χωρίς πίεση.
Ποιο είναι το πλάνο σας, τα σχέδια σας σε ενδεχόμενη εκλογή σας; Τι είναι αυτό που θέλετε να αλλάξετε ή να προσθέσετε;
Το πλάνο που έχω είναι καταρχήν να ακούσω τις ανάγκες των ανθρώπων αναλυτικά και ανά τομείς. Στην υγεία, στην παιδεία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, από τις πιο μικρές επιχειρήσεις μέχρι τις πιο μεγάλες. Πρώτα έρχεται λοιπόν η καταγραφή των αναγκών και των δυσλειτουργιών. Μέγιστη προτεραιότητα κατά τη γνώμη μου. Μέσα στους βασικούς στόχους μου είναι το μπουστάρισμα του παραγωγικού ρυθμού της πόλης. Αυτό γίνεται μόνο αν δει κάποιος αναλυτικά πού σκοντάφτει η δράση.
Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες βλέπουν και κατανοούν την Αριστερά;
Ναι, ο ΣΥΡΙΖΑ, έβαλε το χέρι του σε μία επανατοποθέτηση του προσδιορισμού της Αριστεράς. Και αυτό γιατί πρώτη φορά είδαμε εφαρμοσμένη την Αριστερά. Είναι όλα εντελώς διαφορετικά όταν μια παράταξη είναι στην αντιπολίτευση και εντελώς διαφορετικά όταν παίρνει την εξουσία.