10:08, Παρασκευή
27 Μαΐου 2022

Χρ. Λαζάρου: ««Η κρίση που φέρνει ο ιός θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και ανάδειξη πολλών ταλέντων»

 
 

Συνέντευξη στον Θωμά Μίχο

Όπως όλα τα αθλήματα έτσι και αυτό του μπάσκετ έχει υποστεί τεράστια ζημιά από το «χτύπημα» της πανδημίας του κορονοϊού. Σε αντίθεση μάλιστα με το ποδόσφαιρο, πολλές λίγκες ανά την Ευρώπη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα κατέβασαν… ρολά, τερματίζοντας πρόωρα την σεζόν.
Προς τα εκεί οδεύει και η Euroleague, που όσο και αν ψάχνει ημερομηνίες, δύσκολα να τις βρει, ενώ το BCL έδειξε άμεσα αντανακλαστικά και προχώρησε σε κάτι ριζοσπαστικό, αφού θα διοργανώσει Final-8 τον Σεπτέμβριο για να μη χαθεί η σεζόν.
Για τις εξελίξεις στον χώρο του παγκόσμιου μπάσκετ, μίλησε στην Karfitsa o εκ των ιδιοκτητών της Tangram Sports, Χρήστος Λαζάρου, που στο πελατολόγιό του εκτός των άλλων διαθέτει και τον αστέρα της Ρεάλ Μαδρίτης, Φαμπιέν Κοζέρ.

– Tο μπάσκετ παγκοσμίως έχει μπει στον «πάγο» με ολοένα και περισσότερες χώρες να κατεβάζουν ρολά στα εθνικά τους πρωταθλήματα. Θεωρείς πως είναι η σωστή επιλογή ή κρίνεις πως κάτι τέτοιο ήταν βιαστικό;

«Το μπάσκετ και ο αθλητισμός ακολουθεί τις κοινωνικές ανάγκες. Θεωρώ πως δε θα ήταν φρόνιμη οποιαδήποτε συνέχιση των αγώνων με τέτοια ένταση και έκταση της πανδημίας, μιας και θα έθετε σε κίνδυνο τόσο τους συμμετέχοντες όσο και τους φιλάθλους».

– Με ομόφωνη απόφαση των ομάδων ο ΕΣΑΚΕ ανακοίνωσε την αναστολή της Basket League. Το χάσμα όμως μεταξύ ομάδων και παικτών για τις περικοπές στα συμβόλαια παραμένει αγεφύρωτο. Που βλέπεις να οδηγείται η κατάσταση αυτή;

«Αρκετές ΚΑΕ της Basket League δεν έχουν καταβάλει δυστυχώς ούτε καν τα δεδουλευμένα προ κορονοϊού. Γίνονται προσπάθειες για μία συμβιβαστική λύση, εντούτοις δεν υπάρχει ακόμα οριστική εξέλιξη. Θεωρώ πως θα πρυτανεύσει η λογική και θα καλυφθούν οι αθλητές, με προτεραιότητα τους χαμηλόμισθους. Να σημειωθεί ότι η FIBA πρότεινε την πλήρη κατοχύρωση μισθών προ διακοπής και ψαλίδι 25 έως 50% για τους τελευταίους μήνες μετά τη διακοπή».
– Η παγκόσμια κρίση που έφερε ο ιός πόσο επηρεάζει το επάγγελμα σας; Ποιες οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον από την επόμενη κι όλας αγωνιστική σεζόν;
«Αναμφίβολα, μπαίνουμε σε νέα φάση ύφεσης στα οικονομικά δεδομένα του επαγγελματικού αθλητισμού, τόσο λόγω της ζημιάς σε σπόνσορες του αθλήματος, όσο και των ενδεχόμενων αγώνων χωρίς την παρουσία φιλάθλων στο γήπεδο. Πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα τηλεοπτικά συμβόλαια, καθώς θα αποτελούν πλέον βασικό έσοδο των ομάδων. Οι αμοιβές αθλητών και ατζέντηδων θα προσαρμοστούν αναλόγως, αν και θεωρώ πως θα υπάρξουν ευκαιρίες για ανάδειξη νέων ταλέντων μικρότερης ηλικίας ελέω περισσότερων ευκαιριών λόγω χαμηλότερων μπάτζετ που θα κινηθούν οι ομάδες».
– Πως αντιμετωπίζουν οι πελάτες σας τις δύσκολες αυτές καταστάσεις και πόσο δύσκολο είναι και γι’ αυτούς να διατηρήσουν την φόρμα τους εν μέσω καραντίνας;
«Το δυσκολότερο κομμάτι για τους αθλητές είναι το λουκέτο στα γήπεδα. Όλοι προσπαθούν να γυμναστούν και να μείνουν σε φόρμα, εντούτοις είναι εξαιρετικά δύσκολο να το καταφέρουν χωρίς να πατήσουν παρκέ. Στους περισσότερους λείπει πολύ η ρουτίνα της προπόνησης και των αγώνων. Διψούν όσο ποτέ άλλοτε να επιστρέψουν στο παρκέ. Ίσως του χρόνου να μας περιμένουν συναρπαστικοί αγώνες».

– Η ενασχόληση σου ως ατζέντης έχει να κάνει κυρίως με το εξωτερικό. Με ομάδες της Ευρώπης και αθλητές από την Αμερική. Ποια η κατάσταση εκεί και πως αντιμετωπίζουν οι παραδοσιακές δυνάμεις του μπάσκετ την κατάσταση αυτή;

«Υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση ανά χώρα και σύλλογο. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα. Η μεν πρώτη προχώρησε σε 20% μείωση (10% αν ξαναρχίσει η ποδοσφαιρική λίγκα) στους μετά κορωνοϊού μισθούς, ενώ η Μπαρτσελόνα αποφάσισε γενναίες περικοπές παίρνοντας μία πρωτοφανή απόφαση να χρησιμοποιήσει την έκτακτη ρύθμιση μειωμένης απασχόλησης και να βγάλει τους αθλητές της σε προσωρινή…ανεργία με ελάχιστη προστασία των μισθών τους».

– Που βλέπεις να οδηγείται ο αθλητισμός και δη το μπάσκετ όταν με το καλό τελειώσει αυτή η θλιβερή κατάσταση που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης;

«Η δίψα για επιστροφή στους αγωνιστικούς χώρους είναι μεγάλη. Η παρουσία ή όχι κόσμου στα γήπεδα θα είναι καθοριστική. Έχω την αίσθηση ότι τα νούμερα θα είναι μειωμένα, αλλά η όρεξη συμμετεχόντων και φιλάθλων αντιστρόφως ανάλογη. Η ουσία αναμένεται να επικρατήσει του κέρδους».

  • Από την έντυπη έκδοση