, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Υπάρχει διάθεση επιστροφής σε συστήματα αδιαφανή…»

Ότι έχουν γίνει βήματα προς τα… πίσω στο χώρο της Υγείας από την σημερινή ηγεσία του υπουργείου συγκριτικά με την περίοδο που η ίδια κατείχε τη θέση της υφυπουργού Υγείας ισχυρίζεται σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή της στην KARFITSA η πρώην υφυπουργός Υγείας και βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα. Ταυτόχρονα, μιλώντας για τις πολιτικές εξελίξεις η κ. Παπακώστα αναφέρεται στο πρόγραμμα του κόμματός της στον τομέα της οικονομίας και λέει ότι οι εκλογές είναι αναγκαίες για τη χώρα. Τέλος, αναφέρεται στην περίοδο που η ίδια έμεινε εκτός βουλής αφού δεν κατόρθωσε να εκλεγεί στο Κοινοβούλιο.
Συνέντευξη στον Βαγγέλη Στολάκη
Ποια είναι η κατάσταση στο χώρο της Υγείας συγκρίνοντας με την περίοδο που φύγατε από το υπουργείο; 
Διαπιστώνω ότι η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας έχει υποχωρήσει και στα θέματα της ψυχικής υγείας και στα ζητήματα πρόληψης και προαγωγής της δημόσιας υγείας. Το επιχείρημα ότι υπάρχει οικονομική ένδεια δεν στέκει. Οικονομική ένδεια υπήρχε και επί των ημερών μας. Το ζητούμενο είναι τι προτεραιότητες βάζει η ηγεσία του υπουργείου. Θα μπορούσαν να κάνουν πολλά περισσότερα γιατί και επί των ημερών μου είχαν προχωρήσει πολλά ζητήματα, βρήκαν δηλαδή στέρεο έδαφος να πατήσουν ιδιαίτερα στα θέματα της ψυχικής υγείας. Βλέπω όμως στασιμότητα και διάθεση επιστροφής σε συστήματα παλιά, αδιαφανή και αναποτελεσματικά σε βάρος των ληπτών υπηρεσιών υγείας. Δεν βλέπω να υπάρχει πολιτική βούληση στο να δοθεί προτεραιότητα στα ζητήματα που είχαμε δώσει στο υπουργείο επί των ημερών μου. Υπάρχει αναβλητικότητα, υστέρηση σε δράσεις και ως εκ τούτου όλο αυτό αθροίζεται σε βάρος των Ελλήνων πολιτών.
Ο κ. Πολάκης πως σας φαίνεται;
Ο κάθε πολίτης που παρακολουθεί την επικαιρότητα έχει την άποψή του. Έχω κι εγώ τη δική μου αλλά θα μου επιτρέψετε να την κρατήσω για μένα.
 
Η Νέα Δημοκρατία δηλώνει ότι θέλει εκλογές. Είναι έτοιμη όμως η αξιωματική αντιπολίτευση να αναλάβει τα ηνία, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση;
Η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα διακυβέρνησης, άρα είναι πάντα έτοιμη να κυβερνήσει.  Ως αξιωματική αντιπολίτευση, ελέγχουμε την Κυβέρνηση και επισημαίνουμε τα σφάλματα πολιτικής, ώστε να διορθώνονται. Παράλληλα, προετοιμαζόμαστε να αναλάβουμε τα ηνία της Χώρας. Οι τομείς πολιτικής ευθύνης του κόμματος εργάζονται εντατικά προκειμένου να παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο και υλοποιήσιμο κυβερνητικό πρόγραμμα. Σε ότι αφορά στην αξιολόγηση, η οποία είναι σε εξέλιξη, σίγουρα δεν θα ήταν θετική η διακοπή του βίου της, εξαιτίας μίας εκλογικής αναμέτρησης. Διαπιστώνουμε καθημερινά, ότι η  Συγκυβέρνηση είναι επιβλαβής για την Χώρα και είναι λογικό η Νέα Δημοκρατία να ζητά, μέσω εκλογών, αυτό να το αλλάξει. Υπέρτατη υποχρέωσή μας είναι το εθνικά ωφέλιμο για τους πολίτες και την εώρα μας.
 
Εκλογές «βλέπετε» κι αν ναι, πότε;
Στην Δημοκρατία, ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών καθορίζεται πάντα από την κυβέρνηση, εκτός εάν ο λαός την ανατρέψει με Επανάσταση.
 
Ο κ. Μητσοτάκης και από το βήμα της ΔΕΘ μίλησε για ελάφρυνση της φορολογίας. Αυτό που λένε οι άνθρωποι της αγοράς είναι ότι όλα όσα παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ είναι εκτιμήσεις και βασική προϋπόθεση για να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις του είναι να συμφωνήσουν οι δανειστές μας. Έχετε διαβεβαιώσεις ότι θα πουν «ναι»;
 
Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε ένα πρόγραμμα ελάφρυνση της φορολογίας, αλλά ταυτόχρονα παρουσίασε και από που θα εξοικονομηθούν αυτά τα χρήματα. Θέλω να τονίσω, ότι δεν υποσχέθηκε «τον ουρανό με τα άστρα», όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με το περιβόητο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Αυτό που πρέπει να προσέξετε, είναι ότι προτείνει την εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Εκτιμώ πως οι δανειστές, οι οποίοι έχουν συνευθύνη να τηρηθούν τα συμφωνημένα, ιδίως για το χρέος, συνυπολογίζοντας την κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί η Χώρα εξαιτίας και του λανθασμένου μείγματος της πολιτικής τους, θα δουν ως «μάνα εξ ουρανού» ένα υλοποιήσιμο πρόγραμμα, το οποίο «βγαίνει».
Έχετε ασχοληθεί με το προσφυγικό ζήτημα. Υπάρχουν χιλιάδες πρόσφυγες στη χώρα με τις τοπικές κοινωνίες να αντιδρούν. Τι θα κάνετε στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής εάν γίνετε κυβέρνηση;
Ο Ελληνικός λαός έδωσε μαθήματα σε όλο τον κόσμο, δείχνοντας συμπόνια, αλληλεγγύη και ζεστασιά. Τόσο στα νησιά του Αιγαίου, όπου έφταναν οι πρόσφυγες, όσο και στην υπόλοιπη Χώρα, η ανθρωπιά περίσσευε. Γίναμε μάρτυρες περιστατικών που μας συγκίνησαν. Αντιδράσεις παρουσιάστηκαν, όταν ο αριθμός των προσφύγων μεγάλωσε ανησυχητικά, με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή των τοπικών κοινωνιών. Οι κάτοικοι δεν τα έβαλαν όμως με τους πρόσφυγες, αλλά με την άνευ προηγουμένου έλλειψη πολιτικής βούλησης της Κυβέρνησης. Οι αντιδράσεις για την μετεγκατάσταση των προσφύγων εντός της Επικράτειας, παρουσιάστηκαν επειδή οι κάτοικοι ανησυχούν πως οι πρόσφυγες θα αφεθούν κα πάλι στην τύχη τους. Στην Νέα Δημοκρατίας δίνουμε μεγάλη έμφαση στην τήρηση των Συμφωνιών, τόσο εντός της ΕΕ όσο και μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Στηρίζουμε την αρχή «pacta sunt servanda», δηλαδή οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, αλλά και στην αρχή της αλληλεγγύης. Είχα πρόσφατα την ευκαιρία το επισημάνω αυτό στο Στρασβούργο, κατά την ειδική κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Πως κρίνετε το μέχρι σήμερα έργο του Κυριάκου Μητσοτάκη; Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος του;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας νέος άνθρωπος, με όρεξη για δουλειά, πράγμα που αποδεικνύει η πολιτική του σταδιοδρομία. Ως πρόεδρος παραμένει εξίσου δραστήριος. Όλοι μας κάνουμε κάποιες φορές λάθη ή ατυχείς επιλογές, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι δεν είμαστε καλοί ή ικανοί. Κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος και από το έργο που παράγουμε. Είναι  λοιπόν πολύ νωρίς, αλλά και άτοπο να ψάχνουμε ποια μεγάλα ή μικρά λάθη θα μπορούσε κάνει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Δουλειά όλων μας είναι να δουλέψουμε σκληρά και να συνδράμουμε, ώστε να αποφεύγουμε τα σφάλματα. Την ώρα της μάχης δεν χωράει γκρίνια και κριτική.
 
Για ένα διάστημα μείνατε εκτός βουλής. Πως νιώσατε; Ήταν δύσκολη η επιστροφή στην καθημερινότητα;
Η καθημερινότητά μου δεν άλλαξε, εκτός από το γεγονός ότι δεν συμμετείχα στις συνεδριάσεις της Βουλής. Συνέχισα να εργάζομαι και να ασχολούμαι καθημερινά με τα πολιτικά πράγματα της πατρίδας μου και να παρακολουθώ στενά τις πολιτικές εξελίξεις.
 
 
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.