, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αλ. Τζοβάνης: Σαν τις χορδές του ανέμου…

Μετά την πολυετή του μουσική περιπλάνηση στην Ευρώπη, ο Αλέξανδρος Τζοβάνης επιστρέφει στην Ελλάδα και παρουσιάζει στο κοινό της Θεσσαλονίκης ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες.
Συνέντευξη στον ΚΩΣΤΗ ΟΥΖΟΥΝΟΓΛΟΥ
Με αφορμή αυτό  το μουσικό πρόγραμμα που εκτείνεται σε ένα ιδιαίτερο φάσμα, από το ιδιοφυές μουσικό πνεύμα του Μάνου Χατζιδάκι ως τις μελωδίες του Πλέσσα και του Κουγιουμτζή και θα παρουσιαστεί  στις 12 και 13 Απριλίου ο Αλέξανδρος Τζοβάνης  μίλησε στην Karfitsa.
Πώς αποφάσισες να πραγματοποιήσεις αυτές τις συναυλίες;
Μετά από 7-8 χρόνια μουσικής περιπλάνησης στην Ευρώπη, αποφάσισα να κάνω βάση μου και πάλι τη Θεσσαλονίκη. Ήθελα, λοιπόν, να δημιουργήσω ένα πρότζεκτ που να αντανακλά τους λόγους που πήρα αυτή την απόφαση. Να υπάρξει μία σύνδεση ανάμεσα στη νοσταλγία της πατρίδας που νιώθω μέσα μου και στην καλλιτεχνική μου ιδιότητα ως τραγουδιστής. Κατέληξα ότι δεν υπάρχει πιο ταιριαστό θέμα από την ελληνική ποιοτική μουσική. Και να ΄μαστε… «Σαν τις χορδές του ανέμου…»
Είναι διαφορετικό να ερμηνεύεις στην μητρική σου γλώσσα ;
Αυτή είναι πολύ εύστοχη ερώτηση! Απολαμβάνω πολύ να τραγουδάω ιταλικά, ισπανικά, γαλλικά και άλλες γλώσσες. Όμως όταν τραγουδάω στα ελληνικά…δυσκολεύομαι να περιγράψω το πως αισθάνομαι. Ίσως η λέξη ευλογημένος είναι η καταλληλότερη! Η ελληνική γλώσσα έχει κάτι το μοναδικό. Είναι σαν να τραγουδάς ενός είδους αρχέτυπο. Κάτι που περιέχει μία αρχή, άρα και το αληθινό νόημα των λέξεων.
Υπάρχουν στον χώρο της μουσικής άνθρωποι που σε στήριξαν; Νιώθεις να χρωστάς σε κάποιον ένα «ευχαριστώ»;
Φυσικά! Υπάρχουν άνθρωποι που πίστεψαν βαθειά στο ταλέντο και την προσωπικότητά μου. Είναι κυρίως άνθρωποι που ήταν δάσκαλοί μου στα χρόνια των σπουδών μου στη Βιέννη. Υπήρξαν αυτό το χέρι που σε ωθεί όταν νιώθεις ότι οι δυνάμεις σου λιγοστεύουν και ξαφνικά επιστρέφεις στον αγώνα. Σε όλους αυτούς θα είμαι πάντα ευγνώμων. Ωστόσο, τίποτα δεν θα ήταν πραγματικό χωρίς την αμέριστη και ανιδιοτελή αγάπη και στήριξη των γονιών μου. Εκεί πηγαίνει το μεγαλύτερό μου ευχαριστώ.
Αν μπορούσες να έχεις στην πραγματική ζωή τη μοίρα ενός ήρωα όπερας, ποιον θα διάλεγες;
Ευτυχώς στη ζωή μου μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που να μου έχουν δοθεί εύκολα. Για κάποιο λόγο πάντα συναντώ εμπόδια και δυσκολίες και καλούμαι να σκεφτώ, να βρω εναλλακτικές, να τολμήσω. Και λέω ευτυχώς, γιατί πάντα κανείς βγαίνει δυνατότερος και σοφότερος από τέτοιες περιστάσεις. Ο πρίγκιπαςΚάλαφ από την όπερα Τουραντότ έπρεπε να βρει τη λύση από τρία πολύ δύσκολα αινίγματα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη και στο τέλος τον έρωτα της αγαπημένης του Τουραντότ. Ρίσκαρε τη ζωή του για να ακολουθήσει την καρδιά του. Αυτόν θα διάλεγα λοιπόν. Εκείνος βρήκε τις απαντήσεις, ελπίζω να ακολουθήσω τα χνάρια του!!
Πριν από περίπου έναν χρόνο είχες παρουσιάσει και την πρώτη σου ποιητική συλλογή με τίτλο «Νοσταλγία σε Φα ελάσσονα». Τι σχέση έχει η ποίηση με το τραγούδι;
Ο Οδυσσέας Ελύτης είχε πει ότι η ποίηση είναι μια πηγή αθωότητας γεμάτη από επαναστατικές δυνάμεις. Και έτσι την αντιλαμβάνομαι και εγώ. Είναι μία χαλάρωση μέσα σε ένταση. Όταν αυτή η δυναμική εκφράζεται μέσα από τη μουσική, όπως στη μελοποιημένη ποίηση, τη βιώνω ως την απόλυτη έκφραση αρμονίας. Είναι σαν να ανοίγει ένα κανάλι επικοινωνίας μεταξύ του ωραίου και της τόλμης. Ποίηση και τραγούδι, στα μάτια μου, είναι δυο τέχνες αλληλοεξαρτώμενες.
Τραγούδι, όπερα, μιούζικαλ, ποίηση. Τι αγαπάς περισσότερο και γιατί;
Θα μου επιτρέψεις να απαντήσω κάπως πιο γενικευμένα σε αυτή την ερώτηση γιατί αυτό μου βγαίνει. Αγαπώ οτιδήποτε εκφράζει μία καθαρή ψυχή, κάθε τέχνη που μεταδίδει αρμονία. Αυτός είναι και ο μόνος δρόμος, για μένα, να κάνεις τέχνη με απήχηση στο κοινό.
Τι θα ακολουθήσει μετά από αυτές τις δύο συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς;
Αναμένω με μεγάλη χαρά και συγκίνηση, δεν θα το κρύψω, τις δύο αυτές συναυλίες στις 12 και 13 Απριλίου. Επιστρέφω στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη μετά από πολύ καιρό με ένα δικό μου πρότζεκτ, το οποίο μέσα μου είναι ο προάγγελος μιας πολύ δημιουργικής περιόδου της καλλιτεχνικής μου ζωής.  Όσον αφορά τα μελλοντικά πλάνα, υπάρχει ένα επίσης δυνατό πρότζεκτ με θέμα τη μεσογειακή μουσική το οποίο θα παρουσιάσω αρχικά στη Βιέννη στις 25 Μαϊου και είμαστε σε συζητήσεις με διάφορους φορείς στη Θεσσαλονίκη έτσι ώστε μέσα στο καλοκαίρι να το φέρουμε και στην πόλη μας!  Να αναφέρω κλείνοντας ότι και στις δύο παραγωγές θα τραγουδήσω παρέα με την καρδιακή μου φίλη και συνάδελφο ΜέλαΓεροφώτη και αυτό κάνει τη χαρά και την έμπνευσή μου ακόμα μεγαλύτερη!
Από την έντυπη έκδοση

#Tags: Karfitsa

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.