, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γιάννης Σακαρίδης: Εντυπωσιακή η αναγνώριση του ελληνικού σινεμά από το διεθνές φεστιβαλικό κύκλωμα

Της Φιλίππα Βλαστού 
Ο επιτυχημένος μοντέρ και σκηνοθέτης Γιάννης Σακαρίδης ανέλαβε πρόσφατα την θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή  του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, λίγες μέρες μετά τον θάνατο του Αντώνη Παπαδόπουλου, ο οποίος ήταν για δυο δεκαετίες στο τιμόνι του θεσμού. Η επαφή του Γ.Σακαρίδη με το Φεστιβάλ θα μπορούσε να θεωρηθεί καρμική, καθώς εκεί το 2006 έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο. Μιλώντας ο ίδιος στην Karfitsa αναφέρει πως τότε δεν του είχε περάσει από το μυαλό ότι στο μέλλον ίσως βρισκόταν σε αυτή τη θέση. «Η παρουσία του Αντώνη Παπαδόπουλου δεν άφηνε καμία τέτοια σκέψη να δημιουργηθεί, αλλά και εγώ είχα άλλους προσανατολισμούς. Τότε ζούσα ακόμη στο Λονδίνο», περιγράφει.
Το διαφορετικό φετινό Φεστιβάλ
Αναφερόμενος στα σχέδια που έχει για το Φεστιβάλ ο κ.Σακαρίδης εξηγεί πως «θέλουμε να δώσουμε προτεραιότητα στον προγραμματισμό, στα εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες, στο νέο μας Διεθνές σπουδαστικό πρόγραμμα, στη συσπείρωση της κινηματογραφικής κοινότητας, στη ψηφιακή μας ταυτότητα και παρουσία με site, πλατφόρμα, social media, επικοινωνία. Επίσης, η Κινηματογραφική Σχολή στη Δράμα, τα summer camps, τα residencies στη Δράμα, αλλά και οι δράσεις μας στη διάρκεια της χρονιάς με workshops, masterclasses, αφιερώματα όπως το φεστιβάλ της Δράμας ταξιδεύει».
Το 43 Φεστιβάλ Δράμας  θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 26 Σεπτεμβρίου, όμως λόγω κορονοϊού θα είναι διαφορετικό. Όπως εξηγεί ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής ήδη ένα από τα βασικά προγράμματα, το Pitching Lab, θα γίνει online. «Ετοιμάζουμε το υπόλοιπο πρόγραμμα για τις αίθουσες και ετοιμάζουμε τον θερινό κινηματογράφο Αλέξανδρος στη Δράμα. Επιπλέον, περάσαμε πολλές ώρες μελετώντας πλατφόρμες σε περίπτωση που δε θα είναι δυνατό να παίξουμε τις ταινίες στις αίθουσες στις 20-26 Σεπτέμβρη που είναι οι μέρες του Φεστιβάλ», αναφέρει.
Κορονοϊός και κινηματογράφος
Κατά την διάρκεια της καραντίνας μπορεί οι περισσότεροι να παρακολουθούσαμε αρκετές ταινίες, ωστόσο το φυσικό περιβάλλον των ταινιών, οι κινηματογράφοι, ήταν κλειστοί και άδειοι. Ερωτηθείς αν η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας θα επηρεάσει την σχέση κοινού – κινηματογράφου ο κ.Σακαρίδης απαντάει ως εξής: «Η σχέση κοινού – κινηματογράφου κλονίστηκε ήδη αφού ήμασταν δυο μήνες χωρίς σινεμά! Μόλις άνοιξαν τα θερινά και ο κόσμος φαίνεται μουδιασμένος ακόμη από το lockdown. Πιστεύω με τα θερινά και από Σεπτέμβρη στις κλειστές αίθουσες να έχουμε κάνει ένα restart και ο κόσμος θα πάει ξανά στους κινηματογράφους».
Όσον αφορά την παραγωγή ταινιών, ο ίδιος εξηγεί ότι είναι φυσικό να μειωθεί η ποσότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, επειδή έχει πληγεί η διανομή των ταινιών στις αίθουσες και σχεδόν όλες οι οικονομίες των χωρών έχουν σταματήσει. Παρ’ όλα αυτά, δηλώνει πως ελπίζει να μη γίνει το ίδιο με τη ποιότητα, προσθέτοντας « δηλαδή ότι όλος ο χρόνος αυτός που είχαμε να έρθουμε πιο κοντά με τον εαυτό μας και τους κοντινούς μας να φέρει τον καλύτερο εαυτό μας στο γράψιμο και στη δημιουργία».
Οι ελληνικές ταινίες
Για μια εντυπωσιακή αναγνώριση του ελληνικού σινεμά από το διεθνές φεστιβαλικό κύκλωμα και τον διεθνή και ελληνικό Τύπο, κάνει λόγο ο κ.Σακαρίδης συμπληρώνοντας ότι «αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για μια εθνική κινηματογραφία». Εντούτοις, πιστεύει ότι «θα είχαμε πραγματική άνθιση αν, οι εκατοντάδες επαγγελματίες (με τα απίστευτα προσόντα και τις καλλιτεχνικές δυνατότητες), που εργάζονται σήμερα σκληρά στον ελληνικό κινηματογράφο, μπορούσαν να ζουν αξιοπρεπώς απ’ αυτόν. Επίσης, ο όρος “άνθιση” θα ήταν πιο δόκιμος αν, όλες αυτές οι ταινίες που ταξιδεύουν και αναγνωρίζονται από τα κορυφαία φεστιβάλ του κόσμου, έβρισκαν και την ανταπόκριση του κοινού που τους αναλογεί σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αυτό θέλω να το δω να συμβαίνει».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.