, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γ. Μαυρομάτης: Ζητώ καθαρή εντολή για να ολοκληρώσουμε το έργο μας

Καθαρή εντολή για να μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο του ζητάει από τους πολίτες στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης. Σε συνέντευξη του στην Karfitsa εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα καταφέρει να κερδίσει την ψήφο τους, καθώς διαθέτει γνώση για τα προβλήματα του τόπου, πάθος, τεράστια αγάπη για την περιοχή, καθώς επίσης όρεξη για σκληρή δουλειά.
Συνέντευξη στην ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ
Τονίζει επίσης πως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη δημαρχία, ήρθε αντιμέτωπος με μια τραγική κατάσταση, ωστόσο τώρα νιώθει υπερήφανος για την πορεία του έργου της διοίκησής του. Προσθέτει δε, πως σε περίπτωση επανεκλογής θα δώσει προτεραιότητα σε «δέκα σημεία» που θα βελτιώσουν τη ζωή και την καθημερινότητα των δημοτών.
Κύριε Μαυρομάτη, κατεβαίνετε εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος. Με ποια επιχειρήματα θα επιδιώξετε να πείσετε τους πολίτες να σας ξαναψηφίσουν;
Οι πολίτες του δήμου Θερμαϊκού με γνωρίζουν πολύ καλά. Ζω και περπατάω μαζί τους καθημερινά. Γνωρίζω τις γειτονιές και τα προβλήματα κάθε οδού. Είμαι αυτός που ψάχνει να βρει λύση άμεσα για κάθε πρόβλημα που μου αναφέρεται. Η γνώση των θεμάτων του δήμου που μου προσφέρει η εμπειρία μου, το πάθος, η τεράστια αγάπη μου για τον τόπο και τους συμπολίτες μου και η όρεξη για πολλή και σκληρή δουλειά, με κάνουν να ανταποκριθώ θετικά στο κάλεσμα όσων με τιμούν με την εμπιστοσύνη και την αγάπη τους και να διεκδικήσω εκ νέου στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, τη θέση του δημάρχου.
Θεωρείτε πως κάνατε το καλύτερο δυνατό ως διοίκηση κατά την τρέχουσα θητεία;
Από την πρώτη στιγμή της θητείας μας ήρθαμε αντιμέτωποι με μια τραγική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ο δήμος μας. Δεν καθίσαμε με σταυρωμένα χέρια. Με ομαδική και μεθοδική δουλειά σε κάθε τομέα, καταφέραμε να αντιστρέψουμε την εικόνα και για όσα είχαμε δεσμευτεί τα κάνουμε πράξη. Αναλάβαμε ένα δήμο χρεοκοπημένο και πετύχαμε να τον εξυγιάνουμε, ενώ αυξήσαμε την απορρόφηση κονδυλίων σε 65 εκατ. ευρώ από 2,5 εκατ. ευρώ το 2013. Με δράσεις στην κοινωνική πολιτική, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και το περιβάλλον, στοχεύουμε σε ένα λειτουργικό, αποκεντρωμένο δήμο, φιλικό προς δημότες και επισκέπτες. Επίσης, βάλαμε μπροστά τις μηχανές της «βαριάς βιομηχανίας» μας, τον τουρισμό, ενισχύοντας τους επιχειρηματίες της περιοχής. Νιώθω υπερήφανος που παρουσιάζουμε μια πορεία, η οποία κρινόμενη εκ του αποτελέσματος μας δικαιώνει, όπως φάνηκε και στη θερμή ανταπόκριση και προσέλευση του κόσμου στη πρόσφατη εκδήλωση ανακοίνωσης της υποψηφιότητας μας.
Μια θητεία που σημαδεύτηκε από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Ο δήμος Θερμαϊκού παρέμεινε αρκετό καιρό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης…
Πράγματι, ο δήμος μας βίωσε τη μανία τη φύσης σε όλη της την αγριότητα. Ενδεικτική αυτής, η καταγραφή βροχόπτωσης, στη θεομηνία της 6ης Σεπτεμβρίου 2016, από το Μετεωρολογικό Σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών συνολικού ύψους 351,8 mm. Απόρροια των φαινομένων, οι σαρωτικές και εκτεταμένες καταστροφές και η παραμονή του δήμου σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» μέχρι σήμερα. Στη δοκιμασία αυτή κινητοποιηθήκαμε αστραπιαία. Άμεσα αναζητήσαμε χρηματοδοτήσεις σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να δρομολογήσουμε γρήγορα την αποκατάσταση των ζημιών. Οι συντονισμένες αυτές ενέργειες και όσες ακολούθησαν, οδήγησαν σε σχετικά σύντομο χρόνο στο ορθοπόδισμα του τόπου μας. Επιγραμματικά να αναφέρουμε τι πετύχαμε:

  • Την αποζημίωση 250 δικαιούχων πλημμυροπαθών συνολικού ύψους 645.000 ευρώ.
  • Την απομάκρυνση και διαχείριση 50.000 τόνων ογκωδών απορριμμάτων.
  • Την ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης των πρανών στο Κ.Υ. Νέας Μηχανιώνας, προϋπολογισμού 2,8 εκ. ευρώ, στην περιοχή ΠΙΚΠΑ Αγίας Τριάδας, προϋπολογισμού 1,6 εκ. ευρώ και στην παραλία Επανομής (περιοχή Αγνάντι), προϋπολογισμού 1,6 εκ. ευρώ.
  • Τη δημοπράτηση του έργου αποκατάστασης του παραλιακού μετώπου Νέας Μηχανιώνας, προϋπολογισμού 1,1 εκ. ευρώ.
  • Την αποκατάσταση αγροτικών οδών, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ.
  • Την ολοκλήρωση της υδραυλικής μελέτης για την αντιπλημμυρική προστασία των 14 ρεμάτων στη δημοτική ενότητα Θερμαϊκού, προϋπολογισμού 7,2 εκ. ευρώ.

Σε περίπτωση επανεκλογής, ποιές θα είναι οι προτεραιότητες σας; Μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο τουριστικά η περιοχή;
Με την ομάδα μας, από την επόμενη μέρα των εκλογών, μετά από την καθαρή εντολή που ζητάμε από τους πολίτες, κάνουμε πράξη το όραμά μας, το οποίο συνοψίζεται σε δέκα σημεία. Πρώτιστο μέλημά μας αποτελεί η καθαριότητα και ο σεβασμός στο περιβάλλον. Ολοκληρώνουμε την αντιπλημμυρική θωράκιση και αξιοποιούμε τα δίκτυα κοινής ωφέλειας με  έργα για τα οποία έχουν ήδη εξασφαλισθεί οι χρηματοδοτήσεις. Επεκτείνουμε το φυσικό αέριο σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα και κατασκευάζουμε έργα υποδομής που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής των κατοίκων. Αναδεικνύουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και θέτουμε τον πολίτη κάθε ηλικίας στο επίκεντρο των δράσεων μας. Όσον αφορά την τουριστική ανάπτυξη του δήμου μας, είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε για την πλήρη αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου, όπως τα κάμπινγκ Αγ. Τριάδας, Επανομής και ΠΙΚΠΑ, που μένουν ανεκμετάλλευτα. Παράλληλα θα πιέσουμε με κάθε τρόπο να δοθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα της διαπλάτυνσης του δρόμου Περαίας – Ν. Μηχανιώνας (ΕΠ.Ο. 27).
Οι διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου είναι αρκετοί. Ποιός είναι ο στόχος της παράταξης σας και πόσο εύκολες θα είναι οι συνεργασίες που απαιτούνται από το νέο εκλογικό νόμο;
Για να ολοκληρωθεί το έργο μας, ζητούμε καθαρή εντολή να προχωρήσουμε. Μοχθούμε για τον τόπο μας από την πρώτη ημέρα της εκλογής μας. Είναι εξαιρετικά σημαντική η συνέχεια του σήμερα, χωρίς μεταβατική περίοδο. Ωστόσο, ο εκλογικός νόμος έχει αλλάξει. Έχουμε ανοιχτές τις κεραίες μας και ακούμε τους πολίτες. Είμαστε άνθρωποι της σύνθεσης και αυτό αποτυπώνεται στο συνδυασμό μας «Θερμαϊκός Νέα Πορεία», που είναι μια μεγάλη, ανεξάρτητη, πολυσυλλεκτική, υπερκομματική δημιουργική δύναμη. Πρέπει να είσαι ταγμένος στην εντολή που δίνει ο κόσμος, πρέπει να είσαι αξιοπρεπής, δίκαιος, ταπεινός, εργατικός, ικανός, επίκαιρος, άμεσος, αφοσιωμένος, να ενδιαφέρεσαι και να δίνεις λύσεις. Αυτές είναι οι αξίες που διέπουν τη μέχρι τώρα πορεία μας. Όποιος μοιράζεται αυτές τις αξίες, μπορούμε να βρούμε κοινό τόπο για το καλό του δήμου μας.
Τελικά η δουλειά του δημάρχου είναι εύκολη;
Η κάθε θέση δημόσιου λειτουργού χρειάζεται υπευθυνότητα και συνέπεια. Είναι απαιτητική, χρειάζονται αντοχές και θέλει ιδιαίτερη γνώση των προβλημάτων της πόλης. Βέβαια, το πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι αυτή η θέση εξαρτάται από το πόσο ανεβάζεις το πήχη των προσδοκιών. Για να αναλάβει κάποιος μια τέτοια θέση ευθύνης πρέπει να σε τρέφει και να σε τέρπει. Όμως, η αγάπη του κόσμου την κάνει λιγότερο δύσκολη και νιώθω ευτυχής που έχω αναπτύξει μια αμφίδρομη και ειλικρινής σχέση με τους συμπολίτες μου εδώ και πολλά χρόνια.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.