, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γ.Νέγκα στην «Κ»: «Η παλληκαριά των Βορειοελλαδιτών είναι τόσο αξιοζήλευτη»

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές και συνάμα μεγάλες φωνές του ελληνικού πενταγράμμου έρχεται στη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος για τη Γιώτα Νέγκα, μια ερμηνεύτρια που το κοινό της πόλης αγαπά και της το αποδεικνύει, καθώς σε κάθε της live σημειώνεται το… αδιαχώρητο. Η Γ.Νέγκα δεν χρειάζεται συστάσεις ούτε προλόγους, αρκεί να ρίξει κάποιος μόνο μια μικρή ματιά στη δισκογραφία της, στα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει, στις συμμετοχές που έχει σε άλλα τόσα και στις συνεργασίες που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια που ασχολείται με το τραγούδι. Από τα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη έχει ξεκινήσει μια σειρά από εμφανίσεις με τίτλο «Φύλλο ανδρικό». Στην παράσταση ερμηνεύει όλα τα αγαπημένα της τραγούδια που έχουν πει άνδρες καλλιτέχνες, όπως ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Σταύρος Ξαρχάκος και ο Νίκος Παπάζογλου και σήμερα θα την παρουσιάσει για πρώτη φορά στο κοινό της Θεσσαλονίκης. Με αφορμή την παρουσία της στην πόλη η Γ.Νέγκα μίλησε στην Karfitsa μεταξύ άλλων για το μέρος που θα ήθελε να «βγάλει» μια ολόκληρη σεζόν, για τους «ανοιχτούς λογαριασμούς» της αλλά και για την στιγμή που έζησε σε ένα live της στη Θεσσαλονίκη που της έμεινε χαραγμένη στο μυαλό.

 

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού

 

-Έρχεστε κάθε χειμώνα στη Θεσσαλονίκη. Θα μπορούσατε / θα θέλατε να περάσετε μια ολόκληρη σεζόν στην πόλη; Και γιατί; Επίσης, είναι εύκολο να βγάλει μια σεζόν ένας καλλιτέχνης στη Θεσσαλονίκη;

Θα ήθελα και κατ’ επέκταση θα μπορούσα να περάσω μια σεζόν σε οποιοδήποτε μέρος μπορώ να αναπτύσσω διάλογο με τους ανθρώπους, να εισπράττουν την αλήθεια μου και εγώ τη δική τους. Όπου υπάρχει αυτή η ουσιαστική αλληλεπίδραση, κάθε εμπειρία στη σκηνή είναι απόλαυση.

-Τι σημαίνει για εσάς η Θεσσαλονίκη και πως σας έχει στιγματίσει επαγγελματικά;

Για μένα είναι οι άνθρωποί της, η ανοιχτή τους καρδιά, η ικανότητά τους να αφήνουν το συναίσθημα να απελευθερώνεται και να βρίσκει συνοδοιπόρο τον διπλανό. Αυτή η παλληκαριά όλων των Βορειοελλαδιτών που είναι τόσο αξιοζήλευτη ορίζει, για μένα, τη σημασία αυτής της πόλης. Εάν κάτι έχω να θυμάμαι, προσωπικά, περισσότερο από τη Θεσσαλονίκη είναι μια βραδιά στο Μύλο πριν κάποια χρόνια, που την ώρα που τραγουδούσα το «Με τα μάτια κλειστά», όταν άνοιξα τα μάτια μου στις τελευταίες λέξεις του ρεφρέν, είδα ένα ολόκληρο μαγαζί δακρυσμένο. Κανένα sold out, καμιά εμπορική επιτυχία δε μπορεί να συγκριθεί με αυτή την εικόνα.

-Τελικά ένας τραγουδιστής μπορεί να τραγουδήσει τα πάντα;

Μπορεί να τραγουδήσει όλα όσα κινούν το συναίσθημά του. Σε όποιο είδος κι αν ανήκουν, όποιας δυσκολίας και αν είναι, εάν τον αφορούν ουσιαστικά, τότε ναι, μπορεί, με το δικό του τρόπο, με τα δικά του μέσα, να τα τραγουδήσει.

-Αν και προϋπήρχατε -και μάλιστα με δυναμική παρουσία- στο τραγούδι, στη δισκογραφία κάποιοι θα έλεγαν ότι αργήσατε να μπείτε. Τελικά ποια είναι τα κριτήρια για να κάνει κάποιος ένα δίσκο; Mόνο η φωνή; Τι άλλο απαιτείται;

Ένας δίσκος απαιτεί μια σύμπραξη δημιουργών και ερμηνευτή, με κοινό παρανομαστή την ανάγκη, την αισθητική και το σκοπό. Όταν αυτοί οι παράγοντες συγκλίνουν, οδηγούν αυτόματα σε μια από κοινού δημιουργία που ο βασικός της παράγοντας είναι ο σεβασμός. Σεβασμός για την αφορμή της συνάντησης και σεβασμός για τον κάθε συντελεστή ξεχωριστά.

-Ποιους «ανοιχτούς λογαριασμούς», όπως είναι και ο τίτλος του πρόσφατου τραγουδιού σας, έχει η Γιώτα;

Έχω ανοιχτούς λογαριασμούς με όλα όσα αναμένω να έρθουν, να με βρουν και να μου ανοίξουν νέους δρόμους, γεμάτους εκπλήξεις.

-Βλέπετε διαφορά στο κοινό πριν την οικονομική κρίση συγκριτικά με τη σημερινή που διανύουμε μια αρκετά δύσκολη περίοδο;

Φυσικά και υπάρχει αισθητή διαφορά. Αλλά εγώ σε αυτό και μόνο το επίπεδο, θα τη χαρακτηρίσω θετικά. Νομίζω πως πια ο κόσμος με περισσότερη συνείδηση διαλέγει, επιλέγει, ξεχωρίζει, διασκεδάζει, ψυχαγωγείται. Και αυτό δε μπορεί παρά να είναι κέρδος.

-Πιστεύετε ότι οι καλλιτέχνες θα έπρεπε να ενώνουν πιο συχνά στις μέρες μας τις δυνάμεις τους για έναν καλό σκοπό, για παράδειγμα την στήριξη ευπαθών ομάδων;

Νομίζω πως πάντα είναι ζωντανή η καλλιτεχνική παρουσία σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Άλλωστε τέχνη σημαίνει μοίρασμα.

 

INFO

Γιώτα Νέγκα στο MYLOS CLUB

3 και 10 Φεβρουαρίου

Ώρα: 21:30

 

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.