, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δ.Δημόπουλος: Το γέλιο στην κωμωδία είναι το πρώτο επίπεδο της επιτυχίας της

Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού
Το stand up μονόλογο «Καφρόκρεμα» παρουσίασε στο κοινό της Θεσσαλονίκης ο Δημήτρης Δημόπουλος. Τα πιο… ανατρεπτικά του κείμενα έως τώρα συμπεριλαμβάνονται στην παράσταση που κινείται με την ίδια ευκολία από την καφρίλα των πιο κρυφών σκέψεων όλων μας, ως την αφρόκρεμα των πιο ευγενών προθέσεών μας.
Με ποια θέματα ασχολείστε στο συγκεκριμένο stand-up;
Στην «Καφρόκρεμα» ασχολούμαι με θέματα που με απασχολούν και θέλω να μιλήσω γι’ αυτά, αλλά και απίθανους συνδυασμούς σκέψεων και πραγμάτων που κανονικά δεν θα έπρεπε να συνδυαστούν ποτέ! Επίσης, καταπιάνομαι με διάφορες θεωρίες που έχω, για παράδειγμα για το αν και πότε μια λέξη αποτελεί βρισιά ή όχι.
Υπάρχει διαφορά μεταξύ της καφρίλας και της αφρόκρεμας της καφρίλας;
Η μόνη διαφορά είναι πως αποτελούν έκφραση άλλων πτυχών του ίδιου θέματος: στην παράσταση μιλώ για τα πιο κάφρικα πράγματα με τον πιο ευγενή τρόπο και το αντίστροφο.
Ποια είναι η μεγαλύτερη καφρίλα που έχετε πει, αλλά και που έχετε δεχτεί;
Για κάποιους φαίνεται να είναι μια θεωρία που εκφράζω στην παράσταση σχετικά με την τριαδικότητα του Θεού, οι αντιδράσεις τουλάχιστον αυτό δείχνουν… Τώρα, που να έχω δεχτεί, μου ήρθε στο μυαλό όταν ένας θεατής ήθελε πριν την παράσταση οπωσδήποτε να μου πει κάτι, αλλά ήταν εντελώς λάθος η στιγμή! Δεν έμαθα ποτέ τι ήθελε να μου πει, όμως ήταν μεγάλη καφρίλα να θέλει να μου μιλήσει λίγο πριν ανέβω στη σκηνή και το γνώριζε…
Ποια είναι η πηγή από όπου αντλείτε τις ιστορίες των κειμένων σας;
Πραγματικές εμπειρίες που διογκώνοντα και φανταστικές εμπειρίες απρόσμενων συνθηκών και συνδυασμών που φαντάζομαι πώς θα ήταν αν πραγματοποιούνταν.
Ένα επιτυχημένο stand-up comedy έχει να κάνει καθαρά με το αν εν τέλει θα κάνει τον κόσμο να γελάσει;
Το γέλιο στην κωμωδία είναι το πρώτο επίπεδο που κρίνεται η επιτυχία της. Όλα τα άλλα επίπεδα είναι επιθυμητά και επιδιωκόμενα, όλα κρίνονται στο πόσο θέλει να εμβαθύνει κοινό και δημιουργός.
Οι stand-up κωμικοί είναι άνθρωποι που απλά έχουν χιούμορ; Τι άλλο απαιτείται;
Όχι, όσοι έχουν απλώς χιούμορ, μπορεί να είναι και οι χαβαλέδες της παρέας. Οι σταντ-απ κωμικοί είναι δημιουργοί, γράφουν και παίζουν, και αυτό γίνεται μόνο με δουλειά. Επίσης, απαιτείται τουλάχιστον μια μεγάλη αποτυχία επί σκηνής, να παίζεις και να μη γελάει κανείς, τότε έχεις γίνει αληθινός κωμικός κατ’ εμέ: όταν αποτυγχάνεις και συνεχίζεις.
Γιατί στην Ελλάδα έχει λιγότερες γυναίκες που ασχολούνται με το stand-up;
Για πείτε μου! Πού είστε, ω γυναίκες της κωμωδίας;! Η σκηνή φαντάζει αντροκρατούμενη, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί όπως φαίνεται και στις παραστάσεις open-mic έλκει περισσότερους άντρες.
Οι κωμικοί της Ελλάδας είναι κατά μία έννοια τυχεροί, λόγω των πολιτικών άλλες καταστάσεων που εκτυλίσσονται στη χώρα; Σας δίνει περισσότερο υλικό;
Αυτό εξαρτάται από το αν ο κωμικός αντλεί το υλικό του από την επικαιρότητα, όπως περιγράφετε. Όμως κάθε κωμικός, ως δημιουργός, εμπνέεται από όλα όσα τον περιτριγυρίζουν, δεν περιμένει να συμβεί κάτι, είναι πάντα υπ’ ατμόν και αναζητά την έμπνευση παντού.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.