, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Κυπαρισσία Αντωνάρα: Η ελληνική γη διαθέτει πολλούς γευστικούς θησαυρούς

Η Κυπαρισσία Αντωνάρα δεν είναι μια απλή ιδιοκτήτρια κρεοπωλείου. Είναι meat expert και food stylist, με νέες ιδέες, καινοτομίες και γαστρονομικές ανακαλύψεις, που την οδήγησαν μέχρι τη μακρινή Ιρλανδία, από όπου έφερε το 1ο Βραβείο για το καλύτερο burger στον κόσμο, στον παγκόσμιο διαγωνισμό κρεοπωλών, που διεξήχθη  το 2018 στο Μπέλφαστ. Η ελληνική αποστολή που παρασκεύασε το νοστιμότερο μπέργκερ του κόσμου, αποτελείται από έξι άτομα, τρία άτομα από την Κρήτη, δυο από την Αθήνα και την Κυπαρίσσια Αντωνάρα από τη Θεσσαλονίκη. Η ίδια διατηρεί την οικογενειακή επιχείρηση κρεοπωλείου «Ξενοφών» στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, ενώ πρόσφατα δημιούργησε και e-shop. Η Κυπαρισσία, μίλησε στην Karfitsa για τους στόχους της και την επαγγελματική ζωή της μετά τη παγκόσμια επιτυχία.
Συνέντευξη στη ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ
Κερδίσατε το πρώτο βραβείο για το καλύτερο Burger στον κόσμο, στον παγκόσμιο διαγωνισμό κρεοπωλών που πραγματοποιήθηκε το 2018 στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας. Τι διαφορετικό πιστεύετε ότι προσέφερε η ομάδα σας στο διαγωνισμό;
«Αυθεντικό κήπο με ελληνικές ελιές, στολισμένο με πανέμορφα γαρνιρίσματα» χαρακτήρισαν οι κριτές την παρουσίασή μας. Εκτός από τον δημιουργικό και ευρηματικό τρόπο παρουσίασης, η δική μας συμμετοχή ξεχώρισε για την πληθώρα και πρωτοτυπία των κρεατοσκευασμάτων, καθώς και για τις ποικίλες μεθόδους κοπής που μας διαφοροποιούσαν από τις υπόλοιπες αποστολές. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο θεσμός των βραβείων στο επίσημο website του, η ομάδα μας κατάφερε να σκεφτεί «έξω από το κουτί» (think outside the box), υποστηρίζοντας την ελληνική γη και μεταδίδοντας μία εσωτερική δύναμη που έκρυβε μέσα της την υποστήριξη της χώρας μας.

Ποιο ήταν το «κλειδί» της επιτυχίας;
Οι νίκες και τα έπαθλα σίγουρα επιβραβεύουν τις προσπάθειες. Πίσω από κάθε βραβείο όμως, έπαθλο ή επιτυχία, κρύβεται ο άνθρωπος! Θεωρώ κλειδί της επιτυχίας λοιπόν τους ίδιους τους ανθρώπους που με την συνεργασία, την ομαδικότητα και την καλή διάθεση μπορούν να καταφέρουν αξιόλογα πράγματα και να ξεχωρίσουν. Με την ομάδα μου –μια παρέα από νέους δημιουργικούς ανθρώπους, με όρεξη και πολύ αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε– προσπαθήσαμε να αναδείξουμε στο εξωτερικό τα ελληνικά προϊόντα. Κι αυτή η δυναμική βγήκε προς τα έξω.
Ποια ήταν η… μυστική σας συνταγή; (Και μερικές συμβουλές για ψήσιμο)
Την συνταγή θα μου επιτρέψετε να την κρατήσω μυστική… (γέλια). Ευχαρίστως όμως να μοιραστώ μαζί σας κάποιες συμβουλές για το ψήσιμο, στο οποίο οφείλω να ομολογήσω, πως κρύβεται ένα μεγάλο μυστικό πίσω από κάθε επιτυχημένο πιάτο. Το συγκεκριμένο burger μας απαιτεί γρήγορο ψήσιμο. Πιο συγκεκριμένα, ψήνουμε σε καυτό σχαροτήγανο, αφού αλείψουμε πρώτα το burger μας με ελαιόλαδο και για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά. Διαφορετικά, τα αλείφουμε με ελαιόλαδο και τα τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Ψήνουμε για 12-15 λεπτά για μέτριο αποτέλεσμα ή για 18-22 λεπτά εάν τα προτιμούμε καλοψημένα.
Τελικά όλο το μυστικό κρύβεται στα ελληνικά προϊόντα;
Τα προϊόντα της ελληνικής γης κρύβουν όντως πολλά μυστικά… Αγαπώ να ανακαλύπτω τα χαρακτηριστικά τους, να τα συνδυάζω και να τα εντάσσω στις συνταγές μου, αναδεικνύοντας τις γεύσεις τους και προβάλλοντας από την μεριά μου την αξία τους. Είναι αλήθεια πως η επιμονή μου για χρήση μόνο ελληνικών προϊόντων με οδήγησε σε γαστρονομικούς προορισμούς που ούτε και η ίδια περίμενα. Το πιο ευχάριστο από όλα όμως είναι, πως την επιμονή μου αυτή την αγκάλιασαν και την υποστήριξαν θερμά και οι πελάτες μας. Είναι υπέροχο να βλέπω τους πελάτες του καταστήματός μας να χαίρονται και να καμαρώνουν κάθε φορά που τους αναφέρω τα ελληνικά προϊόντα που χρησιμοποιώ.
Είναι η ελληνική γη ένα αναξιοποίητο «χρυσορυχείο»;
Αδιαμφισβήτητα! Η ελληνική γη διαθέτει πολλούς γευστικούς θησαυρούς. Ωστόσο δε νομίζω πως είναι αναξιοποίητη. Η νέα γενιά γαστρονόμων γνωρίζει πολύ καλά την αξία της και η αξιοποίησή της αποτελεί την βάση και έμπνευση για πληθώρα  εκλεκτών προϊόντων.

Αυξήθηκε καθόλου η κίνηση στα μαγαζί μετά τη νίκη σας;
Η αλήθεια είναι ότι η βράβευση της ομάδας μου στον παγκόσμιο διαγωνισμό συνοδεύτηκε από μια απρόσμενη δημοσιότητα. Το κατάστημα μας στο Ασβεστοχώρι έχει αρκετά μεγάλη και πιστή πελατεία που μας στηρίζει χρόνια και τους οφείλουμε πολλά. Ωστόσο, αρκετοί είναι και οι νέοι πελάτες που επισκέπτονται πλέον το κατάστημα, ακόμη και από απομακρυσμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που επικοινωνούν μαζί μας τηλεφωνικά για παραγγελίες, ιδέες, συνταγές, οδηγίες ψησίματος κλπ. Στόχος μας είναι να εξυπηρετούμε άψογα κάθε άνθρωπο που μας εμπιστεύεται.
Πώς αξιοποιείτε το γεγονός ότι κερδίσατε;
Μια νίκη αποτελεί αναμφισβήτητα μία επιβράβευση των προσπαθειών μας. Πέρα από αυτό όμως αποτελεί πάντα και μια κινητήρια δύναμη και μία έμπνευση για βρεθούμε όλοι πιο κοντά στα όνειρά μας. Έμπνευση για εμένα αποτελεί η ελληνική οικογένεια και στόχος και κινητήρια δύναμή μου είναι να προσφέρω στην κάθε σύγχρονη ελληνική οικογένεια –είτε μικρή, είτε μεγάλη– εύκολα καθημερινά πιάτα που να κάνουν την κάθε μέρα να μοιάζει Κυριακή! Γιατί το καλό φαγητό έχει τη δύναμη να ενώνει τους ανθρώπους γύρω από το τραπέζι και αυτή την ελληνική αξία οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε.
Ποια είναι τα επόμενα επιχειρηματικά σας βήματα μετά τη νίκη σας;
Μόλις εγκαινιάσαμε το Lady Butcher.gr! Ένα πρωτοποριακό e-shop* μέσα από το οποίο διατίθενται γευστικές δημιουργίες υψηλής γαστρονομίας για το καθημερινό τραπέζι της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας. Επόμενα βήματα; Πολλή δουλειά και μεράκι για την επιτυχία του e-shop!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.