, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Λ. Κυρίζογλου για την πλατφόρμα Followgreen: Στο δήμο μας η ανακύκλωση επιβραβεύεται!

Έχοντας καταφέρει να εδραιώσει την συνήθεια της ανακύκλωσης σε ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, ο  δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου και η δημοτική αρχή δημιούργησε μια διαδικτυακή πλατφόρμα για να επιβραβεύει τους πολίτες που ανακυκλώνουν. Ο κ. Κυρίζογλου αναλύει στην Karfitsa το σκεπτικό ίδρυσης αυτής της διαδικτυακής πλατφόρμας, αλλά και τα οφέλη που έχουν οι πολίτες από αυτήν την εφαρμογή.
Συνέντευξη στον ΚΩΣΤΑ ΑΦΓΑΤΗ
Πότε άρχισε να λειτουργεί η πλατφόρμα;
Στον δήμο μας η πλατφόρμα (www.followgreen.gr/ampelokipi-menemeni) λειτουργεί από τις 7 Νοεμβρίου 2018 και έχει ήδη 66 προσφορές από 40 τοπικές επιχειρήσεις με μεγάλη αποδοχή από τους συμπολίτες μας. Οι προσφορές δίνονται από τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα τον δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης και φυσικά περιμένουμε και άλλες επιχειρήσεις να στηρίξουν την πρωτοβουλία αυτή, αλλά ταυτόχρονα να προβληθούν. Μέσω αυτής της πλατφόρμας οι πολίτες συγκεντρώνουν πόντους για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την ενημέρωση που λαμβάνουν καθώς και για την ανακύκλωση που κάνουν. Οι πόντοι εξαργυρώνονται σε παροχές και εκπτώσεις προϊόντων και υπηρεσιών των τοπικών επιχειρήσεων. Παράλληλα μαθητές και εκπαιδευτικοί μαθαίνουν και κάνουν ανακύκλωση στο σχολείο τους και επιβραβεύονται με πλούσια και χρήσιμα δώρα. Το Followgreen ενώνει πολίτες, σχολεία και επιχειρήσεις του δήμου, με στόχο την αύξηση της ανακύκλωσης, τη μείωση των αποβλήτων και τη σταδιακή ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης σε μικρούς και μεγάλους. Μέσα από την πλατφόρμα Followgreen:

  • Επιτυγχάνεται η  αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης των παραγόμενων αποβλήτων του Δήμου.
  • Ο Δήμος αποκτά ένα εργαλείο για να επιβραβεύει τους ευαισθητοποιημένους σε θέματα ανακύκλωσης πολίτες, παρέχοντάς τους εκπτώσεις σε τοπικές επιχειρήσεις αλλά και επιχειρήσεις του ίδιου του Δήμου.
  • Με απλό και διασκεδαστικό τρόπο, οι πολίτες και οι μαθητές εκπαιδεύονται στην ανακύκλωση και μαθαίνουν να ανακυκλώνουν στην πράξη.
  • Οι μαθητές γίνονται πρωταγωνιστές στην ανακύκλωση του Δήμου.
  • Η τοπική αγορά ενισχύεται και οι επιχειρήσεις λαμβάνουν δωρεάν προβολή μέσω της πλατφόρμας του Δήμου.

Πώς συμμετέχει κανείς στην πλατφόρμα Followgreen;
Οι πολίτες που κατοικούν ή εργάζονται στον δήμο μας μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους εντελώς δωρεάν στην πλατφόρμα, δηλώνοντας τη διεύθυνση κατοικίας ή εργασία τους στον δήμο. Από την εγγραφή τους συγκεντρώνουν πόντους επιβράβευσης

  • μέσω της εκπαίδευσης και της ενημέρωση που λαμβάνουν από βίντεο, κουίζ και άρθρα που μπορούν να βρουν στην πλατφόρμα για την πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση
  • κάνοντας και δηλώνοντας την ανακύκλωσή τους σε διάφορα σημεία του δήμου, όπως στους μπλε κάδους/ κώδωνες γυαλιού
  • λαμβάνοντας κουπόνι ανακύκλωσης όταν κάνεις ενεργά είτε επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη δωρεά συγκεκριμένων αγαθών στο κοινωνικό παντοπωλείο και στο κοινωνικό φαρμακείο, δηλαδή, όταν οι πολίτες δίνουν ρούχα, βιβλία, παιχνίδια, φάρμακα και άλλα χρήσιμα αντικείμενα που δεν τα έχουν ανάγκη. Το κουπόνι έχει μοναδικό αριθμό και όταν καταχωρείται στην πλατφόρμα, αντιστοιχεί σε πόντους επιβράβευσης. Στο μέλλον οι πολίτες θα μπορούν να επισκέπτονται το πράσινο σημείο του δήμου ή διάφορες γωνιές ανακύκλωσης και να λαμβάνουν πόντους επιβράβευσης.

Οι πολίτες χρησιμοποιούν τους πόντους επιβράβευσης για να λαμβάνουν ειδικές προσφορές και εκπτώσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες των τοπικών επιχειρήσεων. Επίσης για να δωρίσουν πόντους στα δημοτικά σχολεία στο πλαίσιο του Σχολικού Διαγωνισμού “Πάμε Ανακύκλωση”, ενισχύοντας τις προσπάθειες των μαθητών.
Τι είναι ο σχολικός διαγωνισμός «Πάμε ανακύκλωση»;
Από τον Δεκέμβριο του 2018 έχουμε ξεκινήσει τον σχολικό διαγωνισμό «Πάμε ανακύκλωση», με την συμμετοχή 13 Δημοτικών Σχολείων του Δήμου και 2.500 μαθητών. Ο Διαγωνισμός υλοποιείται υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία με τον ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, την ΕΕΑΑ, την ΑΦΗΣ Α.Ε. και το πρόγραμμα ανακύκλωσης αλουμινίου «Κάθε Κουτί Μετράει». Οι μαθητές συλλέγουν τα ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, αλουμίνιο, μπαταρίες) στους κάδους που έχουν τοποθετηθεί εντός των σχολείων. Με τον τρόπο αυτό συγκεντρώνουν πόντους για την σχολική τους μονάδα. Επιπλέον, οι πόντοι αυτοί μπορούν να ενισχυθούν από τις δωρεές των γονέων/μελών της πλατφόρμας. Όλοι οι μαθητές που συμμετέχουν στον διαγωνισμό θα επιβραβευτούν για την προσπάθεια τους! Όλοι οι μαθητές θα λάβουν έπαινο συμμετοχής, ενώ τα πρώτα σχολεία του διαγωνισμού θα λάβουν χρηστικά δώρα για τις σχολικές τους μονάδες. Για τον σκοπό αυτό, ο Δήμος διοργανώνει ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Απριλίου και ώρα 10:00 στην αίθουσα «Καραπάντσειο», του Πολιτιστικού Κέντρου Αμπελοκήπων. Καλούμε μικρούς και μεγάλους να παρευρεθούν στην εκδήλωση και να απολαύσουν τις ψυχαγωγικές αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις που θα λάβουν χώρα, καθώς και να επικροτήσουν την προσπάθεια των συμμετεχόντων με την παρουσία τους.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.