, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Σ. Τουντούρη: Η Θεσσαλονίκη οφείλει να γίνει πιο ελκυστική στους πολίτες της

Από Θεσσαλονίκη – Αθήνα και τώρα πάλι επιστροφή στην … πατρίδα. Η διαδρομή για την δημοσιογράφο Σοφία Τουντούρη ήταν συνηθισμένη καθώς τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να μετακομίσει στην πρωτεύουσα «υποκύπτοντας» στα κελεύσματα των πρωινών εκπομπών μεγάλων καναλιών.
Συνέντευξη στη ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ
Ωστόσο, το κάλεσμα του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα αποτέλεσε ένα ακόμη μετρίζι στο οποίο αποδέχτηκε την πρόκληση. Αυτό της αυτοδιοίκησης ως υποψήφια περιφερειακός σύμβουλος…
Γιατί αποφάσισες να επιστρέψεις Θεσσαλονίκη;
Στην πραγματικότητα δεν έφυγα ποτέ από τη Θεσσαλονίκη. Είμαι, όμως, μία νέα γυναίκα με όνειρα, φιλοδοξίες και στόχους που θέλω να πετυχαίνω. Έτσι, όταν μου έγινε μία πολύ καλή επαγγελματική πρόταση από κανάλι της Αθήνας, ανταποκρίθηκα θετικά. Από τα 18 μου, που παράλληλα με τις σπουδές μου ξεκίνησα να εργάζομαι ως δημοσιογράφος, συνεργάστηκα με όλα σχεδόν τα μέσα της πόλης. Θα έλεγα, πως γαλουχήθηκα επαγγελματικά στη Θεσσαλονίκη. Και έβαλα τις πιο γερές βάσεις για να κατακτήσω την επαγγελματική εμπειρία που έχω προκειμένου να είμαι σε θέση πια να μπορώ να συνεισφέρω στον τόπο μου.
Πώς επέλεξες την οδό «δημοσιογραφία» – «πολιτική», έστω υπό την έννοια της αυτοδιοίκησης;
Θα ήθελα να είμαι ξεκάθαρη. Δεν βλέπω την ενασχόλησή μου με την αυτοδιοίκηση ως επαγγελματική αποκατάσταση. Σε καμία περίπτωση! Είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος από το 2007 και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Η αυτοδιοίκηση για μένα είναι προσφορά. Είναι μία σοβαρή και δύσκολη υπόθεση με μεγάλη ευθύνη, όμως δεν είναι επάγγελμα! Και, ως νέος άνθρωπος, οφείλω να πω πως βαρέθηκα να βλέπω “επαγγελματίες” της αυτοδιοίκησης να προτάσσουν το προσωπικό τους συμφέρον και όχι το κοινωνικό!
Γιατί με τον Απόστολο Τζιτζικώστα;
Γιατί μιλά με το έργο του. Είναι τιμή μου ένας απόλυτα επιτυχημένος Περιφερειάρχης όπως ο Απόστολος Τζιτζικώστας, να μου προτείνει να είμαι υποψήφια με τον συνδυασμό του. Με τιμά που πιστεύει σε μένα και πιστεύει πως κι εγώ μπορώ να ενισχύσω την ήδη δυνατή ομάδα του που έχει αφήσει το αποτύπωμά της στην Κεντρική Μακεδονία.  Επιπλέον, ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι ένας νέος άνθρωπος που είμαι βέβαιη πως θα συνεχίσει να δίνει ρόλο και φωνή στους νέους.
Αν εκλεγείς ποιό θα ήταν το πρώτο που θα έκανες για την πόλη;
Η αυτοδιοίκηση είναι ομαδική υπόθεση. Η Θεσσαλονίκη το οφείλει στους πολίτες της να γίνει μια σύγχρονη, βιώσιμη, ευρωπαική πόλη. Να γίνει πιο ελκυστική. Το Α και το Ω, για μένα, είναι η εξωστρέφεια. Να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και ακολούθως οι θέσεις εργασίας ώστε να κρατήσουμε τους νέους στον τόπο τους. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει βάλει ήδη τις βάσεις με το πετυχημένο έργο της ΠΚΜ και θα συνεχίσει. Άλλωστε, η προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον είναι διαρκής και δεν σταματά ποτέ.
Είναι σημαντικός ο ρόλος της δημοφιλίας ενός προσώπου που διεκδικεί την εκλογή του ;
Η αναγνωρισιμότητα ενός προσώπου του δίνει τη δυνατότητα ευκολότερης πρόσβασης στο δημόσιο λόγο. Θα πιέσει, θα διεκδικήσει και ίσως εισακουστεί σε κάποιες περιπτώσεις πιο άμεσα και αποτελεσματικά. Από κει και πέρα χρειάζονται ικανότητα, δυναμισμός, όραμα και ανιδιοτέλεια για να ασχοληθεί κάποιος με την αυτοδιοίκηση.
Ποιά είναι τα τρία πράγματα που σου αρέσουν περισσότερο στη Θεσσαλονίκη;
Οι πολιτιστικοί χώροι και τα μνημεία καθώς θεωρώ ότι ο πολιτισμός είναι η κληρονομιά μας και πρεπει να αναδεικνύεται. Το παραλιακό μέτωπο της πόλης αλλά και η εξαιρετικά κομβικής σημασίας γεωγραφική της θέση.
Ποιά είναι τα τρία πράγματα που, χωρίς αυτά, η Θεσσαλονίκη θα ήταν καλύτερη/ομορφότερη;
Θα ήταν καλύτερη χωρίς σκουπίδια, με σύγχρονα μέσα μαζικής μεταφοράς και με αίσθημα ασφάλειας για τους πολίτες.
Μια λέξη που χαρακτηρίζει τους Θεσσαλονικείς.
Φιλότιμο.
Μια λέξη που δεν ταιριάζει καθόλου στους Θεσσαλονικείς.
Αδράνεια.
Ποιό είναι το αγαπημένο σου σύνθημα που έχεις δει σε τοίχο της Θεσσαλονίκης;
Είμαι κάθετη και απολύτως αρνητική στο να καταστρέφεις την περιουσία κάποιου ή κάποιο μνημείο για να γράψεις ένα σύνθημα που σε εκφράζει. Υπάρχουν, ομως, εξαιρετικοί καλλιτέχνες του δρόμου που ομορφαίνουν με τα σχέδιά τους τοιχους και βελτιώνουν την εικόνα μιας γειτονιάς, πάντα βέβαια με άδεια των ιδιοκτητών!
Πώς φαντάζεσαι τη Θεσσαλονίκη σε 20 χρόνια από τώρα; Πιο σύγχρονη!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.