, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

Χάρης Ρώμας: Το θέατρο είναι μια ακριβή ενασχόληση

EUROKINISSI

Ο Χάρης Ρώμας θυμάται τον έφηβο εαυτό του να είναι πολυσχιδής. Τα χρόνια μπορεί να πέρασαν αλλά αυτό το στοιχείο του χαρακτήρα του έμεινε πολύ έντονο. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα η πολυπραγμοσύνη του βρίσκεται στο αποκορύφωμα της. Πρωταγωνιστεί, για δεύτερη χρονιά, στο έργο «O βαφτιστικός της κυρίας», το οποίο σκηνοθετεί και έχει κάνει την πλήρη διασκευή του, έχει γράψει τα πρώτα 20 επεισόδια του σίκουελ του Καφέ της Χαράς και στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν τα γυρίσματα, ενώ παράλληλα είναι Τομεάρχης Πολιτισμού στην Περιφέρεια Αττικής.

Της Φιλίππα Βλαστού

Για τον «Βαφτιστικό της κυρίας», που θα έρθει στη Θεσσαλονίκη ο κ.Ρώμας, σε συνέντευξη του στην Karfitsa, είπε ότι είναι το πρώτο έργο που ανέβασαν με τον Στράτο Μαρκίδη στο θέατρο Αθηναΐς. «Είναι μια κωμωδία πάνω στην οποία βασίστηκε η πιο δημοφιλής οπερέτα όλων των εποχών στην Ελλάδα, «Ο Βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη. Είχαμε την τύχη να κάνει μεγάλη επιτυχία» επισημαίνει και προσθέτει ότι «όταν ρίχνεις τα λεφτά σου έχεις και την αγωνία ότι μπορεί να μείνεις στο δρόμο. Το θέατρο είναι μια ακριβή ενασχόληση. Εάν είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου και γίνει ένα λάθος ή μια αστοχία στην επιλογή ή στην εκτέλεση ενός έργου μπορεί να σε κάνει να χάσεις το σπίτι σου».

Τον ρωτάμε αν έχει βγάλει χρήματα από την δουλειά του όλα αυτά χρόνια και μας απαντάει πως «έχω κάνει αρκετές επιτυχίες που μου απέφεραν χρήματα. Δεν μπορώ να πω ότι έχω χάσει χρήματα, αντίθετα υπήρξαν περιπτώσεις που κέρδισα. Έχει τύχει να πληρώνομαι αρκετά. Έχω δουλέψει σκληρά. Είμαι βέβαια αρχέγονος δημιουργός, με αρκετές ευθύνες κάτι που σημαίνει ότι έπαιρνα και όλο το ρίσκο». Ωστόσο, όπως τονίζει «υπήρξαν περίπου τρεις παραστάσεις που παρότι έγραψα, σκηνοθέτησα, έπαιξα με την καρδιά μου και είχαν απήχηση, δεν έβγαλα λεφτά. Έβλεπα στον θίασο ανθρώπους δίπλα μου να βγάζουν χρήματα και για μένα πέρασε η σεζόν χωρίς να βγάλω ούτε μια δεκάρα, γιατί ήθελα να είμαι συνεπής με όλα τα άλλα».

Ο δημιουργός δηλώνει ευχαριστημένος που είναι Έλληνας, εργάζεται και έχει κάνει καριέρα εδώ. «Το μόνο που θα ήθελα να κάνω διακαώς είναι μια δουλειά στην αγγλική γλώσσα, την οποία μιλάω άπταιστα. Έχω γράφει και αγγλικό σενάριο. Αυτό θα ήθελα να το κάνω για την διεύρυνση του πεδίου μου. Πάντα ήθελα να είμαι στο επάγγελμα μου τοποθετημένος πλατιά, international, με την έννοια της πολυπολιτισμικότητας. Όχι να κάνω καριέρα στο εξωτερικό. Ούτε οι καριέρες που βλέπω ότι γίνονται από Έλληνες συναδέλφους είναι κάτι που θα μπορούσα να ζηλέψω. Καλά κάνουν οι συνάδελφοι και πηγαίνουν, γιατί αυτό τους αρέσει και είναι ευτυχισμένοι. Εγώ δεν βλέπω όμως καλλιτεχνικά να είναι τόσο δυνατό το αποτέλεσμα της προσπάθειας για τους περισσότερους από αυτούς».

Από την θέση του Τομεάρχη Πολιτισμού στην Περιφέρεια Αττικής, ένας από τους στόχους που έχει θέσει είναι να πραγματοποιηθεί από το επόμενο καλοκαίρι Φεστιβάλ Νεοελληνικού έργου. «Είναι ένα μεγάλο πρότζεκτ. Θα γίνεται διαγωνισμός νεοελληνικού έργου και στη συνέχεια θα ανεβαίνουν στο θέατρο Αττικού Άλσους, έξι από αυτά. Πρέπει να δίνουμε βήμα σε Έλληνες συγγραφείς για να παραχθεί νεοελληνικό έργο», εξηγεί. Επιπλέον, ο κ.Ρώμας θέλει να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να στηθεί ξανά το Θεατρικό Μουσείο. Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι δράσεις δεν σταματούν εκεί, καθώς θεωρεί ότι ο πολιτισμός είναι και στις καθημερινές μας πράξεις, προς τους συνανθρώπους μας. Για αυτό τον λόγο θα προχωρήσει στην υλοποίηση μιας καμπάνιας για να αφυπνιστεί η συνείδηση του πολίτη, όπως για παράδειγμα να μην καταλαμβάνονται οι ράμπες αναπήρων.

Στις 17 Ιανουαρίου 2020 είναι η πρεμιέρα του σίκουελ της σειράς το «Καφέ της Χαράς». Τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν μόλις τελειώσει από τις θεατρικές του υποχρεώσεις στη Θεσσαλονίκη. «Η σειρά πατάει πάνω σε αυτά που αγάπησε ο κόσμος και τα ανανεώνει με τα νέα άτομα που μπαίνουν», περιγράφει ο ίδιος.

*«Ο Βαφτιστικός της Κυρίας» στο Θέατρο Αριστοτέλειον, 11 έως και 27 Οκτωβρίου

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.