, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ελένη Κασσίδου: Πάντα υπάρχει τρόπος να πετύχεις αυτό που θέλεις

ΑΠΟ ΤΟ «ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΑΝΙΔΙ» ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ FROST-IT ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΓΕΙΩΣΕ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΨΥΞΗΣ

Συνέντευξη στην Μαρία Ζερβοχωρίτου 

Σχεδίαζε να κατακτήσει το «θεατρικό σανίδι» αλλά τελικά διέπρεψε στο επιχειρείν  και μάλιστα στον, κατ’ εξοχήν, ανδροκρατούμενο χώρο της επαγγελματικής ψύξης.  

Σε ηλικία 20 ετών η Ελένη Κασσίδου από «εκκολαπτόμενη» ηθοποιός βρέθηκε ξαφνικά στο τιμόνι της μικρής οικογενειακής επιχείρησης και μαζί με τον σημερινό Πρόεδρο της FROST-IT Α.Ε. Αλέξανδρο Κεσαπίδη, κατάφερε να την «απογειώσει» και να την καθιερώσει ως μια από τις ισχυρότερες εταιρείες του κλάδου.

Η εταιρεία FROST-IT A.Ε πραγματοποίησε μια σειρά στρατηγικών συνεργασιών με οίκους του εξωτερικού, επένδυσε στην έρευνα και στην τεχνολογία, οργάνωσε τεχνικό εργαστήριο για την μελέτη και τη σχεδίαση Επαγγελματικών Ψυγείων και πλέον παράγει ελληνικά ανταγωνιστικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.

Η μεγαλομέτοχος της FROST-IT μιλά στην «Καρφίτσα» για την επαγγελματική της πορεία και τα μελλοντικά της σχέδια, πιστώνει μεγάλο μέρος της επιτυχίας της στον σύντροφο της στην ζωή και δουλειά Αλέξανδρο Κεσαπίδη και εξομολογείται τις αγαπημένες της συνήθειες.

Πότε ξεκίνησε η λειτουργία της επιχείρησης;

Η ιστορία της επιχείρησης ξεκίνησε το 1969 όταν ο πατέρας μου, ψυκτικός στο επάγγελμα, πήρε την αντιπροσωπία ενός Αθηναϊκού εργοστασίου κατασκευής επαγγελματικών ψυγείων για σούπερ μάρκετ. Δεν θα ξεχάσω ότι, το 1978, όταν ήμασταν εκθέτες στην Δ.Ε.Θ  οι επισκέπτες περνούσαν τα ψυγεία μας για μπανιέρες ή ασανσέρ!   

Ωστόσο, στα χρόνια που ακολούθησαν ο τομέας της πώλησης τροφίμων αναπτύχθηκε έντονα και κατά συνέπεια  αρκετές από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στην επαγγελματική ψύξηΑπό τον πατέρα μου κληρονόμησα το brand name της εταιρείας που αντιπροσώπευε και το «καλό του όνομα» στην αγορά γιατί ήταντίμιος στις συναλλαγές του. Επίσης, η εταιρεία μας πάντα φρόντιζε για την υψηλή ποιότητα τόσο των προϊόντων όσο και των υπηρεσιών που παρείχε. Άλλες εταιρείες που δεν  έδιναν σημασία στην ποιότητα εξαφανίστηκαν από τον «χάρτη».   

Πότε άρχισε η δική σας ενασχόληση με την εταιρεία;

Το 1990, η ασθένεια του πατέρα μου ήταν ο λόγος για ν’ αφήσω την Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου και ν’ αναλάβω την επιχείρηση μαζί με την μητέρα μου. Δεν ήταν εύκολα τα πράγματα αλλά ρισκάραμε, κάναμε επενδύσεις και προχωρούσαμε. Το 1995 η  συνεργασία μου Αλέξανδρο Κεσαπίδη, σημερινό Πρόεδρο της FROST-IT Α.Ε, ήταν καθοριστικής σημασίας για την μετέπειτα πορεία της επιχείρησης. Είχαμε κοινό όραμα, παίρναμε μαζί τις μεγάλες αποφάσεις και βάζαμε τους επόμενους στόχους. Είμαστε συνεργάτες στη δουλειά και σύντροφοι στη ζωή, αποκτήσαμε μαζί δύο υπέροχα παιδιά.   

Πόσο δύσκολο ήταν για μια νέα τότε κοπέλα να δραστηριοποιηθεί σε ένα καθαρά ανδροκρατούμενο επαγγελματικό χώρο;   

H αλήθεια είναι πως δυσκολεύτηκα αρκετά κυρίως γιατί αμφέβαλα  για το αν θα με εμπιστευτούν  λόγω της ηλικίας μου πρώτα από όλα και μετά λόγω του φύλου μου. Αυτό με οδήγησε  στο να προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να  δουλέψω με υπευθυνότητα και πείσμα. Είχα ενθουσιαστεί με την εργασία μου και αυτό το περνούσα και στους συνεργάτες μου. 

Ποιο ήταν το κομβικό σημείο όπου η μικρή οικογενειακή επιχείρηση εκτινάχθηκε και καθιερώθηκε ως μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στο χώρο της ψύξης;  

Κάθε φορά που αισθανόμασταν πως κάτι έπρεπε να  αλλάξει, κάθε φορά που προσθέταμε ένα νέο προϊόν ή υπηρεσία ήταν για εμάς και ένα κομβικό σημείο.

Πρώτος μεγάλος σταθμός ήταν το 2000, όταν από αντιπρόσωποι Βόρειας Ελλάδας  ελληνικού εργοστασίου επαγγελματικών ψυγείων, γίναμε  αποκλειστικοί εισαγωγείς μεγάλου ιταλικού οίκου.

Αναλάβαμε πωλήσεις σε όλη την Ελλάδα. Από τότε, έχουμε παραδώσει έναν τεράστιο αριθμό έργων στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Η οργάνωση τμήματος τεχνικής εξυπηρέτησης ήταν επίσης ένα κομβικό σημείο .

Αυτή την στιγμή, η FROST IT AE έχει αποκτήσει ιδιόκτητο χώρο κατασκευής επαγγελματικών ψυγείων , έχουμε τμήμα έρευνας κα τεχνολογίας επανδρωμένο με νέους επιστήμονες με όρεξη για δουλειά. Έχουμε ολοκληρώσει τον σχεδιασμό και την παραγωγή επαγγελματικών ψυγείων, υψηλής ποιότητας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η ελληνική αγορά έχει ανταποκριθεί πολύ θετικά  στα προϊόντα μας.

Ποια ήταν η δυσκολότερη στιγμή στην επιχειρηματική σας πορεία;

 Η δυσκολότερη στιγμή στην επιχειρηματική μου πορεία ήταν η αρχή της. Κάθε αρχή και δύσκολη . Από τότε και σε όλη την πορεία μας, σίγουρα υπήρξαν δύσκολες στιγμές, οι οποίες ήθελαν σωστή διαχείριση και ψυχραιμία. Πρέπει πάντα να είσαι παρών και όλα βρίσκουν την λύση τους.

Ποια επιτυχία «χαρήκατε» περισσότερο;  

Κάθε νέα συνεργασία είναι και μία γιορτή για μας. Κάθε έργο που αναλαμβάνουμε, το αγαπάμε και δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό.

Φυσικά, η μέρα που ολοκληρώθηκε η παραγωγή του 1ου μας ψυγείου, νομίζω ότι δεν θα φύγει ποτέ από το μυαλό μου. Πάντως ,κάθε φορά που ξεκινάω κάτι καινούριο, σκάω ένα χαμόγελο στον εαυτό μου και σκέφτομαι, ναι, ας το κάνουμε και παίρνω μια ανάσα μεγάλη και προχωρώ. Είμαστε τόσο περήφανοι για την ποιότητα και το τελικό αποτέλεσμα. Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Τα μηνύματα από την αγορά είναι εξαιρετικά.

Η πανδημία έφερε ανατροπές στα επαγγελματικά σας σχέδια; 

Την περίοδο του lockdown, εκμεταλλευτήκαμε τον νεκρό χρόνο για μελέτη και έρευνα. Σίγουρα η πανδημία καθυστέρησε κάποια από τα σχέδια μας όπως εξάλλου συνέβη και σε όλο τον επιχειρηματικό κλάδο. Όμως, εδώ είμαστε και προχωράμε ..

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι της εταιρείας;

  Ο 1ος μας στόχος επιτεύχθηκε. Έχουμε πια μία σειρά επαγγελματικών ψυγείων που απευθύνονται στο λιανεμπόριο, εξαιρετικής ποιότητας και, θα τολμήσω να πω, ανώτερα από τα ψυγεία εισαγωγής μεγάλων οίκων του εξωτερικού. Ο επόμενος μας στόχος είναι να καλύψουμε τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς  και να προχωρήσουμε άμεσα και σε εξαγωγές.

Ποιο είναι τo “moto “ σας;  Όλα γίνονται, πάντα υπάρχει ένας τρόπος να πετύχεις αυτό που θέλεις .

Αγαπημένη συνήθεια μετά από μια κοπιαστική ημέρα είναι…     2 φιλιά  και μία αγκαλιά στα παιδιά μου, ένα ζεστό μπάνιο και ξεκούραση. Μια φορά μέσα στην εβδομάδα φροντίζω να κλέβω χρόνο για τον εαυτό μου. Να κλείσω ένα ραντεβού με τις φίλες μου και να παρακολουθήσω μια θεατρική παράσταση  για να μη ξεχνάω και την δεύτερη αγάπη μου, το Θέατρο.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.