ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ "Κ": "Οι δυνατοί «καπετάνιοι» του κόσμου ενδιαφέρονται για τη Θεσσαλονίκη!"
Μέχρι πρότινος κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου του δ.σ. της ΟΛΘ Α.Ε., ωστόσο εκτελούσε χρέη προέδρου λόγω της παραίτησης του Γιάννη Παντή που ανέλαβε Γενικός Γραμματέας στο υπουργείο Παιδείας. Ως… προεδρεύων αντιπρόεδρος είχε να αντιμετωπίσει όλους αυτούς τους μήνες σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με το δεύτερο μεγαλύτερο Λιμάνι της χώρας. Ποια ήταν τα προβλήματα αυτά; Ενδεικτικά αναφέρουμε τις πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, τη δημιουργία χώρου υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, το «τρέξιμο» της διαδικασίας παραχώρησης της ΟΛΘ Α.Ε. σε ξένο επενδυτή κ.α. Εδώ και λίγες ημέρες ο Κωνσταντίνος Μέλλιος, δικηγόρος στο επάγγελμα είναι ο νέος επικεφαλής του Λιμανιού Θεσσαλονίκης. Οι φίλοι του τον αποκαλούν «καπετάνιο» και οι συνεργάτες του λένε γι’ αυτόν πως είναι ένας άνθρωπος: «εργατικός, αποτελεσματικός και χαμηλών τόνων». Ο νέος πρόεδρος της ΟΛΘ Α.Ε. υποδέχτηκε την KARFITSA στο γραφείο του στην πρώτη προβλήτα. Με θέα το απέραντο γαλάζιο μίλησε για την διαδικασία της ιδιωτικοποίησης, τους υποψήφιους αγοραστές της εταιρίας, τις αντιδράσεις των εργαζομένων, την κρουαζιέρα και πολλά άλλα!
Συνέντευξη στον Βαγγέλη Στολάκη
Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού Θεσσαλονίκης και έναντι ποιου τιμήματος;
Με βάση τη διαδικασία που είχε ανοίξει το 2014 έχουν υποβάλει ενδιαφέρον οκτώ επενδυτικά σχήματα. Από αυτά τα οκτώ σχήματα τα επτά επανεπιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους. Από αυτά τα πέντε θεωρούμε ότι έχουν ενεργό ενδιαφέρον. Επιθεώρησαν το χώρο του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, παρακολούθησαν τις εταιρικές παρουσιάσεις, έκαναν επαφές με θεσμικούς φορείς της πόλης. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Υπάρχει κάποια τιμή εκκίνησης;
Όχι, ο διαγωνισμός είναι πλειοδοτικός. Επομένως οι επενδυτές θα καθορίσουν μια τιμή που θα δώσουν ως προσφορά. Δεν υπάρχει ούτε ελάχιστη ούτε μέγιστη τιμή. Σύμφωνα με όσα προβλέπει η διαδικασία, εφόσον δεν καθορίζονται ελάχιστες προϋποθέσεις ή αυτές είναι πολύ χαμηλού επιπέδου η προσφορά μπορεί να είναι οποιαδήποτε. Η προσφορά πρέπει να κινείται σε ένα εύρος στο οποίο οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ θα έχουν κάνει αντίστοιχες εκτιμήσεις. Εάν οι προσφορές κινούνται σε αυτό το εύρος κάποια προσφορά θα γίνει αποδεκτή. Η διαδικασία που επιλέχτηκε τον Απρίλιο του 2014 δεν ήταν και η καλύτερη, για να το πω ευγενικά. Δεν τέθηκαν ελάχιστες προϋποθέσεις συμμετοχής των επενδυτικών εταιριών ούτε ελάχιστο τίμημα ή ποιοτικές προϋποθέσεις. Η μόνη προϋπόθεση ήταν τα επενδυτικά σχήματα που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό να έχουν στην πρότασή τους έναν φορέα ή διαχειριστή λιμανιών. Δεν έχουν εύρος λοιπόν, στο οποίο θα κυμανθούν οι προσφορές. Ο μπούσουλας είναι η χρηματιστηριακή αξία της μετοχής της ΟΛΘ Α.Ε.
Δεν υπάρχει δηλαδή κάποια μελέτη την οποία γνωρίζετε και στην οποία υπάρχει εκτίμηση αποτίμησης του Λιμανιού;
Ως διοίκηση δεν γνωρίζουμε κάτι. Άλλωστε το Λιμάνι δεν το πουλάμε εμείς αλλά το ΤΑΙΠΕΔ. Για εμάς η αξία είναι εταιρίας είναι μεγάλη, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της ΟΛΘ Α.Ε.
Ποιοι θέλουν να γίνουν… «καπετάνιοι» στη Θεσσαλονίκη;
Το ένα από τα σχήματα (με έδρα τη Δανία) που ενδιαφέρεται να αποκτήσει το Λιμάνι είναι το νούμερο δυο της παγκόσμιας αγοράς. Το άλλο σχήμα είναι η τρίτη δύναμη στη διαχείριση λιμένων στον κόσμο. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει επενδυτές από τις Φιλιππίνες (που είναι το νούμερο επτά στην παγκόσμια κατάταξη), από την Ιαπωνία και τέλος, ένα γερμανικό fund στο οποίο συμμετέχει και η εταιρία του κ. Ιβάν Σαββίδη. Εκπρόσωποι αυτών των πέντε επενδυτικών σχημάτων έχουν επισκεφτεί το Λιμάνι περισσότερες από δυο φορές.
Οι Ρώσοι δεν ενδιαφέρονται;
Δεν έχουν εκδηλώσει κανένα ενδιαφέρον. Ενδεχομένως η Ελλάδα να μην εντάσσεται στο επενδυτικό σχέδιο της χώρας. Μπορεί οι Ρώσοι να έχουν άλλες προτεραιότητες.
Τι θα γίνει με την πρώτη προβλήτα; Το σχέδιο της παραχώρησης προβλέπει την πώληση της, την ώρα που ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει δηλώσει πως επιθυμεί να του αποδοθεί από το ΤΑΙΠΕΔ.
Όταν λέμε λιμάνι Θεσσαλονίκης, εννοούμε όλη τη λιμενική ζώνη. Τα λιμάνια δεν κόβονται σε φέτες. Εάν κόψεις ένα κομμάτι όπως είναι η πρώτη προβλήτα θα πρέπει να την δώσεις σε κάποιον φορέα που έχει λειτουργίες λιμενικές. Ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει καμία τέτοια λειτουργία. Στην περιοχή της πρώτης προβλήτας βρίσκεται η ανατολική είσοδος του λιμανιού. Εάν την πάρει κάποιος φορέας διαφορετικός από τον επενδυτή εκτιμώ πως θα τεθεί ζήτημα ακύρωσης εισόδου των πλοίων από εκεί. Όλο το λιμάνι έχει πρωτόκολλα ασφαλείας για όλα τα πλοία. Η αποκοπή της πρώτης προβλήτας από την λιμενική ζώνη είναι ένα σύνθετο ζήτημα. Πως για παράδειγμα θα έχουμε υδατοδρόμιο που δεν ανήκει στον διαχειριστή του λιμανιού αλλά σε κάποιον τρίτο; Θα μπορούσαμε να βάλουμε συρματόπλεγμα ανάμεσα στη στεριά και τη θάλασσα. Βέβαια τότε θα κάναμε λόγο για την απόλυτη κωμωδία. Εμείς θα υποστηρίζουμε μέχρι τέλους ότι για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης θα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν όλες οι πολιτιστικές δράσεις που λαμβάνουν χώρα στην πρώτη προβλήτα. Δηλαδή αυτό που συμβαίνει σήμερα να εξακολουθήσει να ισχύει. Τους επενδυτές τους ενδιαφέρουν οι εμπορικές χρήσεις του λιμανιού γιατί είναι εμπορικές εταιρίες. Αυτός που θα αποφασίσει τι θα γίνει με την πρώτη προβλήτα είναι η κυβέρνηση, στην κυριαρχική ευθύνη της οποίας ανήκει το λιμάνι.
Η επιμονή του δήμου Θεσσαλονίκης για απόδοση της πρώτης προβλήτας μπορεί να ακυρώσει την διαδικασία της ιδιωτικοποίησης;
Όχι, δεν το πιστεύω!
Ο νέος διαχειριστής του λιμανιού σε τι επενδύσεις είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει;
Αυτό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Πρέπει να υπάρξει δέσμευση για επενδύσεις σε όλο το λιμάνι, έτσι ώστε το Λιμάνι Θεσσαλονίκης να πάψει να είναι μικρό και να αλλάξει κατηγορία. Να του δοθεί η δυνατότητα να γίνει ένα μεσαίο λιμάνι. Ένα από τα λάθη της διαδικασίας που ξεκίνησε το 2014 ήταν ότι δεν καθορίστηκε το ύψος των επενδύσεων που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια. Το λέω ξεκάθαρα. Η μόνη μεγάλη επένδυση που μπορεί να γίνει στη Βόρεια Ελλάδα είναι στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Σε βάθος πενταετίας οι επενδύσεις στις οποίες είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει ο επενδυτής είναι ύψους 190 εκ. ευρώ.
Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους; Πως θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους;
Το Λιμάνι έχει έλλειψη προσωπικού. Ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων του λιμανιού είναι 50+. Σε ένα λιμάνι που χρειάζεται το λιγότερο 200 ανθρώπους για να δουλέψει λέτε ο επενδυτής να έρθει και να τους διώξει; Δηλαδή ο επενδυτής θα λειτουργήσει σε βάρος της επένδυσης; Ως διοικητικό συμβούλιο από πέρσι θέσαμε ως προτεραιότητα της εταιρίας τους εργαζόμενους και την προστασία αυτών. Οι συλλογικές συμβάσεις ισχύουν μέχρι το 2017. Είναι από τις λίγες συμβάσεις που είναι καλές προς όφελος των εργαζομένων. Αυτές οι συμβάσεις δεν μπορούν να ανατραπούν. Προφανώς, στο μέλλον και ενώ θα αποχωρεί το σημερινό προσωπικό του λιμανιού λόγω συνταξιοδότησης θα έρθουν νέοι υπάλληλοι που δεν θα πάρουν τα λεφτά αυτού που αποχωρεί αλλά ενός νεοεισερχόμενου όπως ορίζεται από τις συλλογικές συμβάσεις. Κανένας «τρελός» δεν θα έρθει να τα βάλει με τους εργαζόμενους για να καταστρέψει τη δουλειά.
Πόσο κόστισαν στην εταιρία οι πρόσφατες επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων;
Πρόκειται για μια πονεμένη ιστορία. Αυτό που μπορούμε να μετρήσουμε σήμερα είναι τα έσοδα που χάσαμε από τα πλοία που ήρθαν αλλά δεν ξεφόρτωσαν. Πρόκειται για έσοδα ύψους 1,5 εκ. ευρώ. Δεν ξέρουμε βέβαια πόσα έσοδα χάσαμε από τα πλοία που βλέποντας τις κινητοποιήσεις άλλαξαν δρομολόγιο και δεν προσέγγισαν την Θεσσαλονίκη. Είναι απώλειες που δεν καλύπτονται από την μια μέρα στην άλλη. Σας θυμίζω ότι οι απώλειες της απεργίας του 2008 δεν έχουν καλυφθεί μέχρι σήμερα. Αυτό που δύσκολα αντιμετωπίζεται είναι να αλλάξει η κακή φήμη ενός λιμανιού.
Εκτιμάτε ότι οι εικόνες της Ειδομένης και των προσφύγων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον τομέα της κρουαζιέρας; Πόσα κρουαζιερόπλοια θα «δέσουν» φέτος στο Λιμάνι;
Με βάση τις προγραμματισμένες και αναγγελμένες αφίξεις των πρακτορείων δεν έχουμε αναβολές μέχρι στιγμής. Υπάρχει μόνο μια ακύρωση λόγω των γεγονότων της Κωνσταντινούπολης τον περασμένο Απρίλιο. Η εταιρία αποφάσισε το πλοίο να μην πλησιάσει τη Βόρεια Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, τον περασμένο Μάρτιο στην έκθεση κρουαζιέρας στο Μαϊάμι έγινε μια συζήτηση για την Ειδομένη αλλά δεν φάνηκε να επηρεάζονται οι άνθρωποι της κρουαζιέρας από τους πρόσφυγες. Δεν υπάρχουν θετικά μηνύματα για τον τομέα της κρουαζιέρας για το 2017 και το 2018 λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στα παράλια της Τουρκίας. Υπό αυτή την έννοια υπάρχει ένας γενικότερος σκεπτικισμός για την κατάσταση που επικρατεί στη Μεσόγειο και όχι την Ελλάδα.