, Πέμπτη
20 Ιουνίου 2024

search icon search icon

«Δεν είμαστε ερωτευμένοι με την εξουσία και τις καρέκλες»

3-4
Λίγες ημέρες πριν την διεξαγωγή του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής του κόμματος από την Πιερία, Μπέττυ Σκούφα μιλά στην KARFITSA και καταθέτει τις προτάσεις της. Καταδικάζει την χρήση χημικών και μάλιστα σε συνταξιούχος, παράλληλα ωστόσο θεωρεί πως ο Νίκος Τόσκας, που ανέλαβε και την πολιτική ευθύνη για το περιστατικό είναι ένας από τους πιο πετυχημένους υπουργούς και δεν πρέπει να παραιτηθεί.  Η κ. Σκούφα λέει επίσης ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές και πως και πως η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Στολάκη
 
Τι περιμένετε από Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες; Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις ή εισηγήσεις;
Όπως έχει πει και ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι ένα κόμμα που έρχεται από μακριά και πηγαίνει μακριά. Οι ιδέες και οι αξίες της ανανεωτικής αριστεράς είναι βαθιά ριζωμένες στην ελληνική ιστορία, στους αγώνες για εθνική ανεξαρτησία, ισότητα, ισοπολιτεία, ισονομία, κοινωνική δικαιοσύνη. Είμαστε ένα κόμμα που αντίθετα με τις λογικές εθνικού απομονωτισμού, πάντα είχαμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε ευρωπαϊκό προσανατολισμό, προσήλωση στις αξίες του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, οι οποίες συμπυκνώνονται στο τρίπτυχο Ισονομία – Ισοπολιτεία – Δικαιοσύνη.  Σε σχέση με το επικείμενο συνέδριο: αυτό που πραγματικά προκύπτει ως αναγκαιότητα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιστοιχηθεί με τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, να γίνουμε ως κόμμα αυτό που πραγματικά είμαστε, δηλαδή ένα κόμμα ανοιχτό, ζωντανό, κόμμα του πλουραλισμού και της Δημοκρατίας.
Καταδικάζετε τα πρόσφατα περιστατικά λίγο έξω από το Μέγαρο Μαξίμου με πρωταγωνιστές άνδρες των ΜΑΤ και συνταξιούχους που δέχτηκαν χημικά; Πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Τόσκας;
Η βία είναι καταδικαστέα απ’ όπου κι αν προέρχεται και σε όποια μορφή της. Με δηλώσεις του και ο κύριος Τόσκας ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, αλλά και ο πρωθυπουργός ζήτησε να μην χρησιμοποιηθούν σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων χημικά και βία. Ο κύριος Τόσκας είναι από τους πιο επιτυχημένους υπουργούς της κυβέρνησης με αυξημένες ευθύνες και άρα δεν πρέπει να παραιτηθεί. Πιστεύω ακόμη, ότι η τωρινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγων είναι πραγματικά μια κυβέρνηση που ακούει, αφουγκράζεται την κοινωνία και τις ανάγκες της, ιδιαίτερα τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, και σε αυτά φυσικά ανήκουν και οι συνταξιούχοι. Η σημερινή κυβέρνηση της χώρας όμως, συνεχώς διέρχεται και μια στενωπό, πράγμα που σημαίνει ότι έχει συνέχεια την πίεση από τους «απέξω», είτε θέλουμε να ονομάσουμε αυτούς τους «απέξω» τρόικα, θεσμούς ή ό,τι άλλο.
Γι’ αυτό και βασικός στόχος μας είναι η απαλλαγή από το ιδιότυπο καθεστώς «επιτροπείας», μια επιτροπεία που πρέπει να τελειώνει τουλάχιστον με το τέλος του προγράμματος, δηλαδή το 2018.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω από τη ΝΔ και οι ΑΝΕΛ βρίσκονται κοντά στο όριο εισόδου στη Βουλή. Φοβάστε ότι το κόμμα σας εξαιτίας της συμφωνίας που υπογράφτηκε από την κυβέρνηση πέρσι το καλοκαίρι θα καταλήξει… να γίνει ΠΑΣΟΚ;
Ποτέ δεν πίστευα απόλυτα σε δημοσκοπήσεις, διότι ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τους τρόπους διεξαγωγής τους και για το κατά πόσο αυτοί οι τρόποι διεξαγωγής πραγματικά πληρούν τους όρους αντικειμενικής επιστημονικότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που χάνει στις δημοσκοπήσεις και κερδίζει στις εκλογές…
Το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας δεν το κατανοώ απολύτως, ίσως διότι θεωρώ πως το φαινόμενο «ΠΑΣΟΚ» θα μπορέσει να το διερευνήσει πραγματικά μόνο ο ιστορικός, ο κοινωνικός επιστήμονας του μέλλοντος (γέλια). Για να σοβαρευτούμε: δεν είμαστε ερωτευμένοι με κανενός είδους εξουσία, ούτε και με καρέκλες. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να διατηρηθούμε στην κυβέρνηση της χώρας, στην οποία μας έφερε εκ νέου ο ελληνικός λαός μετά τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού. Το τονίζω, ΜΕΤΑ.
Εκτιμάτε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό; Διακρίνετε στο κυβερνητικό σχήμα προβλήματα που πρέπει να λυθούν για να… λυθούν στην πορεία και τα προβλήματα της κοινωνίας;
Πιστεύω ότι το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα καλά κι αποτελεσματικά. Από εκεί και πέρα, η αλλαγή προσώπων σε κυβερνητικές θέσεις μπορεί να έχει και θετικό πρόσημο με την έννοια ότι έτσι μπορούν να δοκιμαστούν σε θέσεις υψηλής ευθύνης καινούριοι άνθρωποι, με την προϋπόθεση βέβαια ότι ασκούν στο έπακρο και συνδιαμορφώνουν την ουσία της κυβερνητικής «γραμμής».
Σε κάθε περίπτωση, αρμόδιος να κρίνει το πότε και αν θα γίνει ανασχηματισμός, είναι ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με όσα αναφέρετε στο βιογραφικό σας, που είναι αναρτημένο στο site της Βουλής από τα φοιτητικά σας χρόνια συμμετέχετε σε αγώνες για την αντιμετώπιση της φτώχιας. Εάν στην Ελλάδα του 2016 γυρίζαμε το χρόνο πίσω και γινόσαστε ξανά φοιτήτρια τι θα προτείνατε και μέσα από ποιες δράσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της ανεργίας;
Ομολογώ ότι πρόκειται για μια τεράστια ερώτηση, ή τεράστιο τουλάχιστο θα πρέπει να είναι το περιεχόμενο της απάντησης, προκειμένου να απαντηθεί σωστά. Γενικά θεωρώ ότι σαφώς και θα πρέπει να ξαναστήσουμε στην Ελλάδα το κράτος πρόνοιας, το κοινωνικό κράτος, το οποίο τα προηγούμενα χρόνια είχε επιλεγμένα διαλυθεί. Σε αυτήν την κατεύθυνση, έχει ήδη η κυβέρνηση πραγματοποιήσει αρκετά και σημαντικά βήματα, τουλάχιστον όσον αφορά τους τομείς της υγείας, της παιδείας και της προστασίας των πλέον φτωχοποιημένων κοινωνικών στρωμάτων. Έχουν προκηρυχθεί για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια θέσεις κι έχουν γίνει προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού στα δημόσια νοσοκομεία, οι ανασφάλιστοι έχουν πλέον πραγματικά ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά, συμπολίτες μας με συγκεκριμένα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια μπορούν να έχουν δωρεάν τα απαιτούμενα φάρμακα, τα σχολεία για πρώτη φορά (!) άνοιξαν φέτος χωρίς ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και βιβλία, χορηγήθηκε η κάρτα αλληλεγγύης με στήριξη σε ενοίκιο, ρεύμα και σίτιση για τις πλέον ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης χορηγήθηκε σε 30  δήμους της χώρας, έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια για την εξάπλωση του συγκεκριμένου προγράμματος πανελλαδικά από τις αρχές του ’17 κλπ. Πράγματα αυτονόητα και τόσο αναγκαία για την Ελλάδα της κρίσης δηλαδή. Ενέργειες και πρακτικές όμως, που έπρεπε να έρθει η σημερινή συγκυβέρνηση για να δείξει την απαιτούμενη πολιτική βούληση και να τα εφαρμόσει. Σίγουρα έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας, μας περιμένουν χρόνια πραγματικής κι εντατικής δουλειάς, μέχρι ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα να υλοποιήσει το βασικό του κι αναφαίρετο δικαίωμα για αξιοπρεπή ζωή. Βασική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι φυσικά η καταπολέμηση της ανεργίας, η δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων αξιοπρεπούς εργασίας. Αξιοπρεπούς τόσο με την έννοια της ανόδου του βασικού μισθού, όσο και με τον πλήρη σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων, και καθηκόντων, από την άλλη πλευρά.
Γι’ αυτό μιλάμε για την τόσο αναγκαία ανάπτυξη που πρέπει να φέρουμε, όλοι μας συντονισμένα, στη χώρα. Μια ανάπτυξη όμως δίκαιη και βιώσιμη, τόσο για το φυσικό όσο και για το ανθρώπινο περιβάλλον.

#Tags: ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.