, Τετάρτη
30 Νοεμβρίου 2022

«Δεν πρόκειται να παραιτηθούμε…»

Μηταφίδης 2
Μπορεί να ψήφισε νομοσχέδια με τα οποία εξακολουθεί να διαφωνεί και τα οποία επέβαλαν οι δανειστές της χώρας, δηλώνει πως ο ίδιος αλλά και οι υπόλοιποι βουλευτές της συμπολίτευσης δεν θα το βάλουν κάτω και δεν θα παραιτηθούν. Ο λόγος για το βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης με το ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλο Μηταφίδη ο οποίος μιλώντας στην KARFITSA σχολιάζει ότι το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή… «έκλεισε έναν φαύλο κύκλο μνημονίων». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλά επίσης για τα κινήματα #παραιτηθείτε και ξεκαθαρίζει πως η διαμαρτυρία είναι συνταγματικό δικαίωμα και μάλιστα αναφαίρετο, εκτιμά ωστόσο πως δεν έχει καμία σχέση με τα «κινήματα των πλατειών». Ο κ. Μηταφίδης σχολιάζει τέλος, τα λάθη του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης και αναφέρεται σε όλα εκείνα που πρέπει να γίνουν για να σταματήσει η Θεσσαλονίκη να είναι… «καφεδοφραπεδούπολη».

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Στολάκη
Tελικά η συμφωνία που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή, και ειδικότερα από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης, είναι νέο μνημόνιο ή όχι, και γιατί;
Έκλεισε ο φαύλος κύκλος των μνημονίων, το οποίο ο Ελληνικός λαός πλήρωσε με αίμα. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από το Eurogroup και τη δρομολόγηση της κρίσιμης απόφασης για τη δραστική μείωση του δημοσίου χρέους η Ελλάδα μετά από έξι χρόνια πείνας, φτώχειας, ανεργίας και εκποίησης της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας έχει τη δυνατότητα να μπει σε μια νέα εποχή ανάπτυξης.
Στο παρελθόν υπήρξατε συνδικαλιστής που βγήκε στο δρόμο εκατοντάδες φορές για να διεκδικήσει. Ποια είναι η άποψή σας για την εκδήλωση #παραιτηθείτε; Συμφωνείτε με τις δηλώσεις του κ. Φίλη πως κινείται στα όρια της συνταγματικότητας;
 
Προφανώς  δεν έχει  καμιά σχέση με το «κίνημα των πλατειών» και τις  αυθόρμητες πρωτοβουλίες «από τα κάτω» που  εκδηλώθηκαν σ’ όλη τη χώρα την περίοδο των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Το επιχείρησαν και κατά την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όταν με σύνθημα «όχι Μπαλτάς και Χασάπης στην Παιδεία» προσπάθησαν να ακυρώσουν τα μέτρα εκδημοκρατισμού της Εκπαίδευσης. Η επιχείρηση αυτή κατέληξε σε φιάσκο. Οι μέντορές του φαντασιώνονται εξελίξεις αλλά Βενεζουέλα και καταφεύγουν σε στρατηγικές έντασης και πόλωσης, παριστάνοντας τους όψιμους «φίλους του λαού». Φυσικά, το συνταγματικό δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι αναφαίρετο και απόλυτα σεβαστό για την Αριστερά που έδωσε σκληρούς κοινωνικούς αγώνες.
 
Μέχρι πότε η κυβέρνηση θα κάνει… πίσω στις προεκλογικές της δεσμεύσεις; Ποια είναι ή ποια θα έπρεπε να είναι η «κόκκινη γραμμή» απέναντι στις απαιτήσεις των δανειστών;
«Κόκκινη γραμμή» για μας  είναι  η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών μέσω  μιας δίκαιης  ανάπτυξης, με σεβασμό στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Είναι η απελευθέρωση της χώρας από το το ζυγό του χρέους.
 
Με ποια σημεία του πολυνομοσχεδίου που πρόσφατα ψηφίστηκε διαφωνήσατε αλλά τελικά τα ψηφίσατε;
Με την απόσυρση π.χ. του άρθρου 50 για την «αλληλέγγυα ευθύνη των μετόχων» και με την προσωπική τους περιουσία, που αποσκοπούσε στην κοινωνική προστασία των εργαζομένων, όταν μένουν έκθετοι απέναντι στην κακοδιαχείριση του εργοδότη τους. Συχνά η μη καταβολή των δεδουλευμένων αποτελεί την εύκολη λύση για περιστολή των εξόδων της επιχείρησης.
Υπήρξατε πρωταγωνιστής «προπηλακισμού» το Πάσχα. Τι απαντάτε σε όλους αυτούς που αντιδρούν στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση;
Στόχος απρόκλητου προπηλακισμού, θέλετε να πείτε, από γνωστό και μη εξαιρετέο, ακροδεξιών φρονημάτων, επαγγελματία στο Καπάνι. Είναι δικαίωμα των πολιτών που υποφέρουν να αντιδρούν στην πολιτική μας. Οι κοινωνικοί αγώνες ενισχύουν τις αντιστάσεις της κυβέρνησης απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών.
 
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ καλούνται να ψηφίσουν μέτρα με πολλά από τα οποία διαφωνούν τελείως. Σκεφτήκατε ποτέ να παραιτηθείτε;
Δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από τη σκληρή προσπάθεια να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα της υπανάπτυξης, της ανθρωπιστικής κρίσης και ενός χρέους που δεν είναι βιώσιμο. Αυτή την εντολή μας έδωσε για δεύτερη φορά ο ελληνικός λαός τον περασμένο Σεπτέμβριο.
 
Ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει λάθη; Εάν ναι. Ποιο είναι το μεγαλύτερο;
Ο Αλέξης Τσίπρας  δεν ασκεί κάποια προσωπική πολιτική. Είναι ο πρωταγωνιστής μιας άνισης, ιστορικών διαστάσεων μάχης για την ανόρθωση της χώρας, για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και όχι του αγοραίου νεοφιλελευθερισμού, φρούριο απέναντι στης γης τους ξεριζωμένους. Υπερτιμήσαμε τη δυνατότητά μας να ανατρέψουμε τους αρνητικούς πολιτικούς συσχετισμούς στην Ευρώπη, ώστε να βγούμε από το ζόφο των μνημονίων. Τα πολιτικά ρήγματα που προκάλεσε στην Ευρώπη η εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ και τα διεθνή μέτωπα κατά της λιτότητας που συγκροτήθηκαν  δεν μπόρεσαν να κάμψουν την ακαμψία του ευρωενωσιακού κατεστημένου, αλλά άνοιξαν το δρόμο για προοδευτικές εξελίξεις στην Πορτογαλλία, την Ισπανία, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
 
Μέχρι τη λήξη της θητείας σας, τι θα θέλατε να έχετε καταφέρει για την εκλογική σας περιφέρεια και τη Θεσσαλονίκη;
Δεν έχω βάλει κάποιο προσωπικό «στοίχημα» για τη Θεσσαλονίκη που τη μαστίζει η ανεργία. Η παραγωγική της ανασυγκρότηση με την αναζωογόνηση της  βιομηχανικής ζώνης  και με την αναβάθμιση του λιμένα Θεσσαλονίκης σε διεθνή διαμετακομιστικό κόμβο είναι οι απαραίτητοι υλικοί όροι για να βγεί από τη σημερινή υποτιμητική θέση της «καφεδοφραπεδούπολης», με τον ενεργό πληθυσμό της να αιμορραγεί.
 
Τι σχεδιάζει η Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Διεκδίκησης των Γεμανικών Οφειλών της οποίας είστε πρόεδρος;
Αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε  το πόρισμα των εργασιών της Επιτροπής και σχεδιάζουμε πολιτική εξόρμηση  στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, έτσι ώστε οι ιστορικά απαράγραπτες διεκδικήσεις μας να διεθνοποιηθούν και να δικαιωθούν. Με την ευκαιρία να χαιρετίσω την καθιέρωση με Π.Δ. ως δημόσιας γιορτής της 30ης Οκτωβρίου – τη μέρα που το 1944  ο ΕΛΑΣ απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκη από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και έσωσε τις υποδομές της από την καταστροφή.