fbpx

, Τετάρτη
17 Ιουλίου 2024

search icon search icon

"Δεν θα ήθελα να είναι ο Αβραμόπουλος υποψήφιος Πρόεδρος"

mitafidisirf
«Τα ζητήματα της ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού και της ΕΥΑΘ ανήκουν στο παρελθόν». Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο οποίος ζητά από τους πολίτες να βρεθούν στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ στην μεγάλη, όπως τη χαρακτηρίζει, προσπάθεια για άρση των αδικιών. Ο βουλευτής πλέον του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην Karfitsa αναφέρεται στα προβλήματα της Θεσσαλονίκης και τα έργα υποδομής της πόλης που έχουν «παγώσει». Εκφράζει την αντίθεσή του στην επιλογή του Δημήτρη Αβραμόπουλου (όπως φημολογείται) για την Προεδρία της Δημοκρατίας και αναφέρεται στη συγκατοίκηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τις «κόκκινες γραμμές» που υπάρχουν μεταξύ των δυο κομμάτων της συγκυβέρνησης.
Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη
Κύριε Μηταφίδη, από τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου στα έδρανα της… Βουλής. Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τη Θεσσαλονίκη;
Βουλευτής Θεσσαλονίκης είμαι. Ένα από τα πρώτα θέματα με τα οποία θα ασχοληθώ θα είναι η υπεξαίρεση του κεντρικού δήμου. Δεν γίνεται να τιμωρείται μια πόλη εδώ και πολλά χρόνια, επειδή ανάξιοι ταγοί της διασπάθισαν χρήματα από τα ταμεία της. Αυτό που έχει γίνει είναι παράνομο.
Θεωρείτε ότι η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη έχει κάνει λάθη σε ό,τι αφορά το χειρισμό της υπόθεσης της υπεξαίρεσης;
Η διοίκηση στο πλαίσιο των συναλλαγών που έκανε με τις μνημονιακές κυβερνήσεις ουσιαστικά νομιμοποίησε, παρά τις διαμαρτυρίες της, την κλοπή γιατί συμφώνησε να πληρώνει το κεφάλαιο και να διαγράφονται τα πρόστιμα.
Ποια είναι η άποψή σας για τα έργα υποδομής, όπως το ΜΕΤΡΟ, τα οποία… «σκαλώνουν»;
Η πόλη είναι σε κατάσταση ομηρίας και αιχμαλωσίας εξαιτίας του ΜΕΤΡΟ. Και βέβαια, εφόσον το ΜΕΤΡΟ ακολουθούσε τις προδιαγραφές κατασκευής του θα μπορούσε να απορροφήσει ένα μέρος των ανέργων της πόλης. Ολοκλήρωση του έργου με αυτό το ελάχιστο προσωπικό δεν μπορεί να γίνει.
Συμφωνείτε με την επιλογή του Δημήτρη Αβραμόπουλου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας;
Δεν θα ήθελα κι εγώ, όπως και άλλοι συνάδελφοί μου, να είναι υποψήφιος για τη θέση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας.
Θα τον ψηφίσετε;
Δεν είναι το μείζονος σημασίας ζήτημα αυτή τη στιγμή. Δίνουμε τη μάχη να γλυτώσουμε τη χώρα από τη φτώχεια και την καταστροφή που την διέπει αυτή τη στιγμή.
Οι πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σας ικανοποιούν;
Νομίζω ότι είναι κοινό αίσθημα πως οι ενέργειες της κυβέρνησης βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Είναι ολοφάνερο το αίσθημα ανακούφισης που υπάρχει στους συμπολίτες μας. Έχει φύγει ένας τεράστιος βραχνάς.
Πως απαντάτε στην αντιπολίτευση που κάνει λόγο για κινήσεις επικοινωνιακές και εντυπωσιασμού;
Τι περιμένετε να σας πει αυτή η αντιπολίτευση; Η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να υπερασπιστεί το υπό κατεδάφιση σπίτι της και όλα τα εγκλήματα που διέπραξε σε βάρος αυτού του τόπου. Εγώ βλέπω ότι ο κόσμος θέλει από την σημερινή κυβέρνηση να πετύχει.
Η συγκυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες ήταν… «αναγκαίο κακό»;
Εφόσον η σύμπραξη αυτή αφορά το καλό της χώρας ας την πούμε «αναγκαίο καλό». Είναι φανερό ότι έχουμε διαφορές σε πολλά ζητήματα αλλά είναι επίσης φανερό πως η χώρα έπρεπε να κυβερνηθεί. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τον τόνο σ’ αυτή την κυβέρνηση τον δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο έχετε μεγάλες και σημαντικές διαφορές με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίες μάλιστα «βγαίνουν προς τα έξω» μέσα στο πρώτο δεκαήμερο. Πως θα μπορέσετε να συνεργαστείτε;
Ο στόχος αυτής της συγκυβέρνησης ή αλλιώς της συγκατοίκησης είναι ένας. Το κοινό καλό. Η χώρα είναι στην κόψη του ξυραφιού. Πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού μείζονος σημασίας θέματα. Θα πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να κερδίσουμε το λιγότερο… χρόνο.
Κύριε Μηταφίδη τι ορίζοντα υλοποίησης έχουν οι εξαγγελίες του σημερινού Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, γνωστές και ως «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης»;
Καταρχάς θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» δεν είναι πρόγραμμα παροχών αλλά στοιχειωδών δικαιωμάτων των πολιτών. Ας ξεχάσουμε την έννοια της παροχής. Καταπατήθηκαν ζωτικά δικαιώματα του ελληνικού λαού. Το πρόγραμμα θα έχει αποτελέσματα όταν θα εφαρμοστεί και η εφαρμογή του θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Μαθαίνω ότι αυτές τις ημέρες ετοιμάζονται νομοσχέδια για να απαλλαγεί η χώρα από το μνημόνιο. Πρέπει πρώτα από όλα να επουλώσουμε πληγές.
Είστε άνθρωπος της αυτοδιοίκησης. Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανεξαρτησία και την αυτονομία της;
Θα την απαλλάξει από το μακρύ χέρι του κράτους. Θα γίνει η αυτοδιοίκηση… πραγματική αυτοδιοίκηση. Τα περασμένα χρόνια η ΤΑ είχε γίνει διεκπεραιωτής μνημονιακών πολιτικών, όπως έχει πει και ο Γιάννης Μπουτάρης.
Τον τελευταίο καιρό  έχει ξεκινήσει μια συζήτηση στο εσωτερικό του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τον κρατικό μηχανισμό. Έχετε ακούσει κάτι; Ποια είναι η άποψή σας;
Άποψή μου είναι ότι όπου μπορούμε, πρέπει να καθιερώσουμε αιρετούς θεσμούς. Δεν είμαστε της λογικής ότι θα φύγουν τα παλιά κακά παιδιά για να έρθουν τα… δικά μας καλά παιδιά. Δεν έχουμε τέτοια αλαζονική αντίληψη. Όσοι υπηρέτησαν από θέσεις ευθύνης τις μνημονιακές πολιτικές σε βάρος των εργαζομένων δεν έχουν καμία θέση στον κρατικό μηχανισμό. Όπου θα πρέπει να διορίσουμε άτομα, θα πρέπει να το κάνουμε με διαφανείς διαδικασίες και αξιοκρατικά κριτήρια.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.