Δημήτρης Βαρτζόπουλος: Δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ φαιών, κόκκινων κονταριών και μολότωφ

Επί 4,5 χρόνια μια Κυβέρνηση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν μπόρεσε, να οικοδομήσει σύγχρονες κοινωνικές Υπηρεσίες.

Συνέντευξη στον Γιώργο Νεοχωρίτη

«Δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ φαιών και κόκκινων κονταριών και μολότωφ», δηλώνει σε συνέντευξη του στην karfitsaο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Δημήτρης Βαρτζόπουλος, αναφερόμενος στα γεγονότα των τελευταίων ημερών σε ΕΠΑΛ της Θεσσαλονίκης και προσθέτοντας πως τα γεγονότα αυτά αφορούν και τα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος. Ο κ. Βαρτζόπουλος τάχθηκε υπέρ της λήψης νέων μέτρων, όπως ακύρωση παρελάσεων και εορταστικών εκδηλώσεων, σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων στην ήδη «κόκκινη» επιδημιολογικά Θεσσαλονίκη. Όσον αφορά το μεγάλο θέμα των ανατιμήσεων που θα πλήξουν το σύνολο των ελληνικών νοικοκυριών ο «γαλάζιος» βουλευτής υπογράμμισε πως αυτό που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση και το πράττει στο μέτρο του δυνατού είναι η στήριξη των ευάλωτων και αδύναμων πολιτών.

Ποιος πιστεύετε πως είναι ο κύριος λόγος που η Θεσσαλονίκη βρέθηκε για ακόμη μια φορά στο κόκκινο επιδημιολογικά; Πως πρέπει να αντιμετωπιστεί; Θα χρειαστούν πιο αυστηρά μέτρα;

Στην Θεσσαλονίκη, όπως και σε όλη την Βόρειο Ελλάδα τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά. Αυτό σε συνδυασμό με τον εντονότερο κοινωνικό συγχρωτισμό, που χαρακτηρίζει την ελληνική επαρχία και με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, που γίνεται πλέον με φυσική παρουσία, οδήγησε στην επιδημιολογική επιδείνωση, όπως και πέρυσι. Επιδείνωση της επιδημίας αντιμετωπίζεται άμεσα μόνον με έλεγχο των δυνητικώς επικινδύνων επαφών. Άρα με μέτρα.

Εν προκειμένω πιστεύω, ότι εάν στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης τα κρούσματα υπερβούν τα όρια ( 150/100000 πληθυσμού την εβδομάδα) θα πρέπει, να απέχουμε από παρελάσεις και λοιπές εορταστικές εκδηλώσεις.

Τα προνόμια στους εμβολιασμένους θα αυξήσουν τους εμβολιασμούς ή μήπως αυξήσουν τον διχασμό στη κοινωνία;

Η απόφαση της Κυβέρνησης, να αρθούν τα οιαδήποτε μέτρα για τους εμβολιασμένους στην εστίαση έχουν έναν σωστό ενθαρρυντικό χαρακτήρα προς την σωστή κατεύθυνση. Δεδομένου όμως ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν και μεταδίδουν, με μικρότερη βέβαια πιθανότητα, ένταση και επικινδυνότητα, θα πρέπει, να περιορισθεί η επαφή τους με ανεμβολίαστους. Τούτο σημαίνει αυστηρότερα γενικά μέτρα. Δεδομένου, ότι το λιανεμπόριο δεν επηρεάζει σχεδόν καθόλου τα επιδημιολογικά μεγέθη, θα πρέπει, να περιορισθούν όλες οι άλλες αιτίες μαζικής συνεύρεσης.

Προφανώς τα μέτρα θα αυξήσουν την αίσθηση αποκλεισμού των ανεμβολίαστων. Αλλά αυτό είναι κίνητρο προς τους διστακτικούς και φοβισμένους. Η πολιτεία τους λέει, ότι για να υποστηρίζει τόσο ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό, τούτο σημαίνει, ότι είναι ακίνδυνος και απαραίτητος.

Σε τι συμπεράσματα σας οδηγούν τα επεισόδια που σημειώθηκαν σε ΕΠΑΛ της πόλης μας (Σταυρούπολης – Ευόσμου). Σας δημιουργούν κάποιου είδους ανησυχία;

Τα γεγονότα στην Σταυρούπολη και τον Εύοσμο αφορούν και τα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος. Δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ φαιών και κόκκινων κονταριών και μολότωφ. Τα άκρα είναι δύο και αλληλοτροφοδοτούνται. Η ηυξημένη εμφάνιση ακραίων ιδεολογιών και συμπεριφορών σε περιοχές εντονότερων κοινωνικών ανισοτήτων είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Επί 4,5 χρόνια μια Κυβέρνηση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν μπόρεσε, να οικοδομήσει σύγχρονες κοινωνικές Υπηρεσίες. Είναι δικό μας καθήκον πλέον και αυτό!

Υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης του κύματος ανατιμήσεων που ήδη πλήττουν το πορτοφόλι των ελληνικών νοικοκυριών;

Στις τηλεοράσεις μας βλέπουμε, ότι οι τιμές ανεβαίνουν παντού και μάλιστα ότι, ακόμη και σε χώρες όπως η Βρετανία, τα ράφια αδειάζουν. Έτσι είναι η παγκοσμιοποίηση..

Οι δυνατότητες ενός κράτους, να επηρεάσει αυτά τα φαινόμενα είναι φυσικά οριακές. Περιορίζονται μόνον στο κομμάτι εκείνο των αυξήσεων, που οφείλονται σε εγχώρια φαινόμενα δυσλειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας, αισχροκέρδειας, εναρμονισμένων πρακτικών κοκ. Εκείνο, που μπορούν τα κράτη με ανεπτυγμένα συστήματα Προνοίας, να προσφέρουν, είναι, να ενισχύσουν τους αδυνάμους και ευάλωτους.Τούτο η Κυβέρνηση το κάνει στον βαθμό, που μπορεί.