, Σάββατο
03 Δεκεμβρίου 2022

Είκοσι ερωτήσεις στην Έλενα Ράπτη…

 
Τι έκανε και τι θα κάνει για τη μείωση φόρων, τη στήριξη των επαγγελματιών και των εμπόρων της πόλης,την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, τη δικαιοσύνη στις κοινωνικές παροχές και τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης;
Η υποψήφια της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στην Α΄Θεσσαλονίκης Έλενα Ράπτη απαντά στο ερωτηματολόγιο της Μελίνας Καραπαναγιωτίδου
1. Πιστεύεις πως μπορεί η ΝΔ να κερδίσει τις εκλογές ύστερα από τόσα χαράτσια και λάθη;
Σε όλες τις μετρήσεις υπάρχει ένα ποσοστό περίπου 15% που δεν έχει ακόμη αποφασίσει. Την Κυριακή λοιπόν θα ακούσουμε όσους δε μίλησαν ακόμη. Και πιστεύω πως θα πουν κάτι άλλο από αυτό που βλέπουμε σήμερα.
2. Θεωρείς πως “περνά” στον κόσμο η καμπάνια… «φόβου» της ΝΔ;
Δεν είναι έτσι. Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν φόβο στην κοινωνία. Εμείς απλά τις θυμίζουμε στους πολίτες θέλοντας να προλάβουμε αυτό που μπορεί να συμβεί.
3. Πως σχολιάζεις την απόφαση της βουλής να ζητήσει από όλους τους βουλευτές την επιστροφή της βουλευτικής αποζημίωσης του Ιανουαρίου;
Απόλυτα σωστή και αυτονόητη. Κανείς δεν δικαιούται να πληρώνεται για υπηρεσία που δεν έχει προσφέρει. Και πρώτοι από όλους οι βουλευτές. Σε ότι με αφορά την έχω ήδη επιστρέψει.
4. Φτάνει μια ερώτηση στη βουλή για να λύσει ένα πρόβλημα;
Όχι βέβαια. Οι ερωτήσεις στη βουλή ασκούν έλεγχο και αναδεικνύουν προβλήματα. Από εκεί και μετά αξία έχει η μάχη. Πόσες πόρτες υπουργείων χτυπάς και πόσο καλά μπορείς να λύνεις προβλήματα.
5. Υπάρχουν πολιτικοί άλλων χώρων που θα ήθελες να είναι στην ΝΔ;
Ασφαλώς. Υπάρχουν αξιόλογοι ενεργοί πολιτικοί που είναι σε άλλες παρατάξεις, εξαίρετοι πολιτικοί που απέχουν από τις σημερινές πολιτικές διαδικασίες, αλλά και λαμπροί άνθρωποι με καθαρή πολιτική σκέψη. Δυστυχώς δεν μπορείς να τους έχεις όλους.
6. Έχει πάρει η Θεσσαλονίκη αυτό που δικαιούται;
Απαντώ με ένα ξεκάθαρο όχι. Χρειάζονται έργα για αποκτήσουμε εκτός από το όνομα και τη χάρη μιας ευρωπαϊκής μεγαλούπολης. Πολλά έγιναν και πολλά δεν έγιναν. Εμείς ζητάμε ακόμη περισσότερα. Αν θέλετε και ως τόκο στα οφειλόμενα. Θα σας έλεγα μάλιστα πως για την αξία των ανθρώπων μας και τις δυνατότητες της πόλης ίσως να ζητάμε και λίγα!
7. Ποια θεωρείς πως θα ήταν μια μεγάλη αλλαγή στη χώρα;
Να λειτουργήσει με τον μέσο όρο σκέψης και πρακτικότητας των πολιτών. Για αυτό και λέω πως η μόνη ελπίδα να αλλάξουμε είναι αν οι πολίτες, όταν γίνονται πολιτικοί, συνεχίσουν να σκέφτονται σαν πολίτες.
8. Γίνεται και εθελοντισμός και πολιτική;
Μπορούν εξαιρετικά να λειτουργήσουν παράλληλα με θαυμάσια αποτελέσματα. Αυτό κάνω εδώ και 15 χρόνια. Στην εποχή της κρίσης της πολιτικής ο εθελοντισμός κρατάει ψηλά την κοινωνία. Είναι η πιο σταθερή ανθρώπινη αξία. Και τελικά στη ζωή δεν είναι όλα πολιτική.
9. Συμφωνείς ή όχι με το διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας;
Διαφωνώ πλήρως. Η ένωση κράτους και εκκλησίας έχει ιστορικές αναφορές που δεν μπορούν να καταργηθούν. Η σημαία μας έχει το Σταυρό και η Ορθοδοξία είναι η πίστη των Ελλήνων. Εγώ θέλω να κάνουν προσευχή οι μαθητές, να έχουμε την εικόνα του Χριστού στη Βουλή και στις αίθουσες των σχολείων και να μείνει όπως είναι η σχέση κράτους και εκκλησίας.
10. Πιστεύεις πως οι πολίτες καταλαβαίνουν τους οικονομικούς… όρους που ακούν;
Οι πολίτες καταλαβαίνουν τα πάντα. Ξέρουν τι σημαίνει χρεοκοπία, έξοδος από το ευρώ, τράπεζες χωρίς χρήματα, δρόμος χωρίς την Ευρώπη. Και ανησυχούν πολύ μήπως όλα αυτά συμβούν.
11. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ;
Εγώ ειλικρινά δεν έχω καταλάβει πια πολιτική υπόσχεση κυριαρχεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεκάδες στελέχη υποστηρίζουν την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Άλλα, λιγότερα σε αριθμό, την παραμονή. Το ερώτημά μου όμως είναι το εξής: πως μπορεί κάποιος να ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή θα βγάλει τη χώρα από το ευρώ και κάποιος άλλος να τον ψηφίσει επειδή δεν θα τη βγάλει!
12. Είπες ποτέ… όχι στην κυβέρνηση;
Όποτε χρειάστηκε, ναι. Υπήρξαν πολλές φορές που γυρίσαμε πίσω νομοσχέδια για να αλλάξουν. Βάλαμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές και είπαμε ως εδώ. Και είχε αποτέλεσμα. Ο βουλευτής δεν πρέπει να υπογράφει όποιον νόμο του δίνουνε. Έχει δικαίωμα στην αντίθετη άποψη και ψήφο.
13. Μήπως  ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα από τη ΝΔ;
Για να διαπραγματευτείς με επιτυχία πρέπει να έχεις συμμαχίες στην Ευρώπη. Και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ούτε μια. Πέρα από τα βαριά λόγια που έχει πει και προς όλους τους εταίρους μας. Νομίζω πως θα έπρεπε κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να είχαν παρακολουθήσει τις διαπραγματεύσεις για να είναι σε επαφή με την πραγματικότητα.
14. Πότε θα λύσουμε το πρόβλημα του χρέους;
Όταν θα σταματήσουμε να ζητάμε ελεημοσύνη και θα κοιτάξουμε να αυξήσουμε το ΑΕΠ μας με δουλειά, με επενδύσεις και με χαμηλούς φόρους. Όταν αντί να ψάχνουμε τι θα μας χαρίσουνε, ασχοληθούμε με το πως θα δημιουργήσουμε.
15. Ποια είναι η δική σου θέση για τον πολυσυζητημένο ΕΝΦΙΑ
Το έχω δηλώσει δημόσια και το κατέθεσα και στη βουλή. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κάθε ακινήτου που δεν είναι μισθωμένο. Και άμεση μείωση των αντικειμενικών αξιών στο επίπεδο που είναι οι πραγματικές.
16. Πες μου κάτι για το οποίο είσαι κι εσύ… θυμωμένη;
Το Τέλος Επιτηδεύματος. Τι ακριβώς συμβολίζει; Ότι πρέπει να πληρώνει κάποιος απλά για να ασκεί επάγγελμα; Είναι αδιανόητο να υπάρχει ως μέτρο. Οφείλει να καταργηθεί άμεσα. Οι έμποροι και οι επαγγελματίες, παλαιοί και νέοι, χρειάζονται το ακριβώς αντίθετο. Κίνητρα οικονομικά, φορολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά.
17. Σου αρέσει η λέξη ελπίδα; Γιατί ενοχλεί τόσο πολύ στη ΝΔ;
Πολύ. Αλλά δεν φτάνει να τη λες. Πρέπει και κάπου να τη στηρίζεις. Ελπίδα λοιπόν δεν είναι να ποντάρουμε το μέλλον μας στο κόκκινο. Ούτε να βγούμε από τον δρόμο σε μια απότομη αριστερή στροφή. Ελπίδα είναι να βγούμε από την κρίση. Να μη χάσουμε τις θυσίες που κάναμε. Την ελπίδα τη δίνει αυτό που λέμε εμείς.
18. Ποια είναι η χειρότερη στιγμή της θητείας που πέρασε;
Οι δύσκολες αποφάσεις που χρειάστηκαν στην προηγούμενη βουλή προκειμένου να σώσουμε τη χώρα από την χρεοκοπία. Αποφάσεις που πάρθηκαν με βαριά καρδιά και μόνο γιατί υπήρχε εθνική ανάγκη. Θεωρώ πως, οι αποφάσεις αυτές, εκτός από την εξήγηση, πρέπει να συνοδεύονται από μια συγνώμη και από μια υπόσχεση ανταμοιβής.
19. Πες μου πέντε άμεσους στόχους σου αν εκλεγείς;
Η μείωση των φόρων, η στήριξη των επαγγελματιών και των εμπόρων της πόλης, η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, η δικαιοσύνη στις κοινωνικές παροχές και τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης.
20. Τι λες στους πολίτες που θα ψηφίσουν την επόμενη Κυριακή;
Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι στις 25 του μηνός. Είναι στις 26. Όταν τελειώσει το «πάρτι» των εκλογών. Όταν σβήσουν τα φώτα της σκηνής εδώ και ανάψουν στην Ευρώπη. Εκεί που θα γραφτεί το μέλλον της χώρας μας. Όποιο θα είναι. Αν πάθει κάτι η Ελλάδα, θα έχει ελάχιστη σημασία ποιος το έκανε. Δε θα έχει καμιά αξία η πολιτική ευθύνη. Δε θα αλλάζει αυτό που θα έχει συμβεί. Αν κάτι πάθει η Ελλάδα το κόμμα που ευθύνεται θα χάσει τα ποσοστά του. Όλοι εμείς οι υπόλοιποι όμως θα χάσουμε το μέλλον μας.