, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

Ετών 85 με… γαλλικά, πιάνο, και Skype!

DSC_6707
του Βαγγέλη Στολάκη
Πηγαίνει κομμωτήριο, περιποιείται τον εαυτό της, γράφει βιβλία, μιλά στο Skype, τσεκάρει τα e-mail της και… σερφάρει στο internet. Και όλα αυτά στην ηλικία των… 85! Όχι, δεν πρόκειται για τη «γιαγιά» του «Παρά πέντε» αλλά την Θεσσαλονικιά Αλήθεια Ευπραξιάδου, η οποία δεν αποδέχεται το χαρακτηρισμό… «σούπερ» που της αποδίδουν τα εγγόνια της και λέει πως είναι «μια απλή γιαγιά σαν όλες τις άλλες».
Κι όμως η κ. Ευπραξιάδου δεν είναι μια γιαγιά σαν τις άλλες. Έγραψε δώδεκα ελληνικά παραμύθια, επηρεασμένη από την ελληνική μυθολογία, γιατί ξεχνούσε τις ιστορίες που ήθελε να… διηγείται στα εγγόνια της όταν αυτά ήταν μικρά. Και στη συνέχεια τα έκανε βιβλία για να μπορέσουν να μεγαλώσουν με τις ιστορίες της και τα εγγόνια των υπόλοιπων γιαγιάδων, όπως αναφέρει η ίδια στην Karfitsa. «Διηγούμουν παραμύθια στα εγγόνια μου και επειδή μετά τα ξεχνούσα τα έγραφα. Σκέφτηκα ότι όπως χαίρονται τα εγγόνια μου με τα παραμύθια που τους λέω θα πρέπει να χαρούν και τα παιδιά των άλλων γιαγιάδων. Έτσι κυκλοφόρησαν 12 μεγάλα παραμύθια» λέει η Θεσσαλονικιά συγγραφέας.
Σε ηλικία 65 ετών αποφάσισε να γράψει το πρώτο της βιβλίο. Ωστόσο η δυσάρεστη εμπειρία που είχε από την μεταφορά των πρωτότυπων κειμένων της σε ηλεκτρονική μορφή, κάτι που «ανέθεσε σε μια κυρία» όπως μας λέει, ήταν αρκετή για να μάθει να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή. Και το έκανε! Πνεύμα ανήσυχο και… αυτοδίδακτη με τη βοήθεια των εγγονιών της στα 85 της «παίζει» το word στα δάκτυλα, αφού είναι η ίδια που δακτυλογραφεί στο laptop της τα βιβλία της μέχρι σήμερα! Στη συνέχεια έμαθε να σερφάρει στο διαδίκτυο, να λαμβάνει και να στέλνει mails και τα τελευταία χρόνια να μιλά με βιντεοκλήσεις μέσω Skype με την εγγονή της Ελισάβετ, η οποία σπούδασε στις ΗΠΑ και την τελευταία τριετία ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες. «Το πρώτο βιβλίο μου το 1995 το έδωσα σε μια κυρία για να δακτυλογραφήσει τις χειρόγραφες σημειώσεις μου. Μπερδεύτηκα! Είπα τέρμα. Στρώσου και μάθε υπολογιστή. Δεν ήταν εύκολο. Η θέληση όμως περνούσε το ζόρι. Έτσι γίνεται πάντα.» συνεχίζει. Μάλιστα, θεωρεί πως βρίσκεται σε… νηπιακή κατάσταση της γνώσης των υπολογιστών και του διαδικτύου. «Το Skype δεν είναι τίποτα. Ένα κουμπί πατάς και μιλάς» απαντά και μας ξαφνιάζει, αφού θεωρεί ότι είναι μια… συνηθισμένη γιαγιά! Μόνο που οι παραδοσιακές γιαγιάδες κάνουν πίτες και… πλέκουν σεμεδάκια δεν ασχολούνται με… gadgets. «Ανάγκα γαρ και οι θεοί πείθονται. Μη νομίζετε όμως! Υπάρχουν κι άλλες γιαγιάδες, φίλες μου, που ξέρουν Skype. Θέλουν να βλέπουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα όταν αυτά είναι χιλιόμετρα μακριά» μας απαντά.
Παρουσίασε το 17ο βιβλίο της
Την περασμένη Κυριακή παρουσίασε στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Θεσσαλονίκης το νέο της βιβλίο, το 17ο στη σειρά, που έχει τίτλο «Ο Τσιφλικάς». «Το βιβλίο μου ξεκίνησε πρώτα από ένα άλλο βιβλίο ιστορικό που λέγεται “Ένα ποτήρι νερό με γεύση από Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη” που πραγματεύεται την πρώτη εκατονταετία του σύγχρονου ελληνικού κράτους από το 1830 μέχρι το 1930. Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο. Η Θεσσαλία; Δεν έγραψα τίποτα για τη Θεσσαλία. Ούτε την ήξερα! Και είπα ότι είναι ευκαιρία να ψάξω και να μάθω για την ιστορία της Θεσσαλίας» αναφέρει η κ. Ευπραξιάδου στην Karfitsa. Όπως σχολιάζει η έρευνα που πραγματοποίησε για να συγγράψει το συγκεκριμένο βιβλίο κράτησε πολύ. «Πάντα έχω μια αγωνία όταν μιλάω για γεγονότα πολιτικά που είναι ματωμένα και έχουν πονέσει ανθρώπους ένθεν και ένθεν. Και τα χνάρια ακόμα πονάνε. Όταν διαβάζεις για το ίδιο περιστατικό πολλές φορές με διαφορετικές ερμηνείες τα χάνεις. Θέλει πολύ ψάξιμο, επαληθεύσεις από μικρές λεπτομέρειες που η μια συμπληρώνει την άλλη και στο τέλος αποφασίζεις να γράψεις για αυτό που θεωρείς ως πιθανότερη αλήθεια» συμπληρώνει.
Η Αλήθεια Ευπραξιάδου γεννήθηκε στην Κομοτηνή. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη και σπούδασε στο Παρίσι. Είναι διπλωματούχος της γαλλικής λογοτεχνίας, ατομικής ψυχολογίας – προσωπολογίας και αισθητικής. Έχει δημοσιεύσει πάνω από πενήντα άρθρα με γυναικείο περιεχόμενο σε εφημερίδες με το όνομα Θούλα Σεργιάδου.
Η «ανησυχία» της δεν σταματά εδώ! Έχει στο συρτάρι της ακόμα δυο έτοιμα βιβλία, το ένα μάλιστα αναμένεται να εκδοθεί και να κυκλοφορήσει σύντομα. Μέχρι να γράψει τα υπόλοιπα, υπόσχεται στην εγγονή της Ελισάβετ, που ήρθε από τις Βρυξέλλες μόνο για την παρουσίαση του βιβλίου της, να μάθει περισσότερα για το… internet.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.