, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ευδοξία Λίγγου: Εκκολαπτόμενο αστέρι στον κλασσικό αθλητισμό – Τα σχόλια της για το Νομοσχέδιο Αυγενάκη

Η Ευδοξία Λίγγου, φοιτήτρια τρίτου έτους στο Πανεπιστήμιο Φυσικής Αγωγής Θεσσαλονίκης και εκκολαπτόμενο αστέρι στον κλασσικό αθλητισμό μίλησε σε συνέντευξή της στην Καρφίτσα, για την αθλητική της πορεία και για το 5ο Νομοσχέδιο Αυγενάκη, το οποίο απαξιώνει το πτυχίο των φοιτητών φυσικής αγωγής και απειλεί τις επαγγελματικές τους απολαβές. Πρόκειται για ένα κορίτσι μόλις 20 ετών που κατάγεται από την Νάουσα Ημαθίας, αλλά ως τώρα έχει κατορθώσει να “πιάσει” το όριο και να συμμετάσχει σε 14 Πανελλήνιες Διοργανώσεις, ειδικότερα στο άθλημα των 400μ. μετ’εμποδίων. Στο πλευρό της, ως προπονήτρια της είναι η Ίνα Παγκαλίδου και ο σύλλογος που εκπροσωπεί, η Γυμναστική Ένωση Νάουσας.

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με τον αθλητισμό;

Βρίσκομαι στον χώρο αυτό περίπου 15 χρόνια. Ξεκίνησα στην ηλικία των 6 ετών. Συγκεκριμένα αυτός είναι ο 15ος χρόνος. Βέβαια, επαγγελματικά ξεκίνησα όταν ήμουν 2α γυμνασίου. Εκείνη ήταν η χρονιά που άρχισα να προετοιμάζομαι για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, το οποίο τότε χωριζόταν σε δύο μέρη, εκείνο της Βόρειας και Νότιας Ελλάδας. Η πόλη που φιλοξένησε την διοργάνωση ήταν τα Τρίκαλα. Εκεί έλαβε μέρος ο πρώτος μεγάλος αγώνας στον οποίο είχα συμμετάσχει μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Σε πόσα Πανελλήνια Πρωταθλήματα έχεις λάβει μέρος;

Έχω παρευρεθεί σε 14 Πανελλήνιες διοργανώσεις συνολικά. Βέβαια, πέρυσι δεν συμμετείχα, καθώς υπέφερα από τραυματισμούς, οι οποίοι ξεκίνησαν τον Μάρτιο, άρα δεν υπήρχε χρόνος να αναρρώσω και έτσι βρέθηκα εκτός αγωνιστικής περιόδου.

Τι σε ώθησε να ασχοληθείς με τον αθλητισμό;

Από μικρή ηλικία με την αδερφή μου τύχαινε να βρισκόμαστε σε γήπεδα, γιατί ο πατέρας μας ασχολείται με το ποδόσφαιρο, επομένως μας έπαιρνε στο γήπεδο μαζί του πολύ συχνά. Φυσικά, και εκείνος και η μητέρα μου ήθελαν να ασχοληθούμε με τον χώρο του αθλητισμού. Δεν υπήρξε όμως ποτέ κάποιου είδους πίεση. Ήθελα από μόνη μου να ασχοληθώ με αυτόν τον χώρο και αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι έχω συνδέσει την παιδική μου ηλικία με τον χώρο του αθλητισμού. Έχω πολύ όμορφες αναμνήσεις από αυτόν τον χώρο.

Ποια θα έλεγες ότι ήταν η αγαπημένη σου εμπειρία όσον αφορά κάποιο αγώνα;

Νομίζω η πιο ευχάριστη ανάμνηση που έχω είναι εκείνη του πρώτου μεγάλου αγώνα που συμμετείχα, δηλαδή στην πρώτη μου Πανελλήνια Διοργάνωση που έγινε στα Τρίκαλα. Αυτό, γιατί έλαβα την τρίτη θέση στο αγώνισμα των 400μ. μετ’εμποδίων και ήταν κάτι που σίγουρα δεν περίμενα. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για μένα, ιδιαίτερα εφόσον είχα προετοιμαστεί πολύ σκληρά.

Θεωρείς ότι ο στίβος θα έπρεπε να εντάσσεται σε κάποια επαγγελματική κατηγορία; Το γεγονός ότι είναι ερασιτεχνικός στην Ελλάδα δημιουργεί προβλήματα και δυσκολίες στους αθλητές;

Εννοείται πως θεωρώ μεγάλο λάθος ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν χρηματοδοτείται, ιδιαίτερα εφόσον υπάρχουν τόσα ομαδικά αθλήματα που λαμβάνουν τεράστιες χρηματοδοτήσεις. Στον χώρο μου μόνο αν είσαι τυχερός, έχεις τις κατάλληλες διασυνδέσεις και διαθέτεις τεράστιο ταλέντο μπορείς να αφιερώσεις τον χρόνο σου στο άθλημα που αγαπάς και εκείνο να μπορεί να σε συντηρεί. Πολλοί από εμάς βρισκόμαστε σε αυτόν τον χώρο από πολύ μικρή ηλικία, έχουμε αφιερώσει πολύ χρόνο και κόπο για να πετύχουμε όσα έχουμε πετύχει, αλλά γνωρίζουμε ότι όλο αυτό έχει μία ημερομηνία λήξης. Σε καμία περίπτωση δεν εννοώ ότι θα σταματήσω να τρέχω, είμαι δρομέας και αυτό θα το κάνω για όλη μου τη ζωή, αλλά είναι δύσκολο να συνδυάσεις τον πρωταθλητισμό και να έχεις ένα πλήρες ωράριο εργασίας, ώστε να μπορέσεις να ζήσεις.

Ποια είναι η άποψη σου σχετικά με τις χορηγίες, δηλαδή τους σπόνσορες;

Οι χορηγίες είναι ένας καλός τρόπος να εξοπλισθείς με όσα είναι απαραίτητα για την προπόνησή σου. Είτε αυτές είναι χρηματοδοτήσεις είτε είναι εξοπλισμός. Βέβαια, πλέον με τα social media και ιδιαίτερα το instagram δεν μετράει απλά να είσαι ο καλύτερος και ο πιο αποδοτικός, ώστε να λάβεις μία χορηγία, αλλά βαρύτητα πέφτει στο πόσο δημοφιλής είσαι. Αν διαθέτεις ένα καλό προφίλ στο instagram και έχεις πολλούς ακόλουθους είναι πολύ πιθανό να λάβεις κάποια μεγάλη χορηγία, κυρίως για τη διαφήμιση των προϊόντων. Πλέον δεν έχουν τόση σημασία το ταλέντο και οι επιδόσεις.

Τι μπορείς να μου πεις για το Νομοσχέδιο Αυγενάκη; Έτυχε να αναφερθεί στο τμήμα σου εδώ στη θεσσαλονίκη;

Μιλάμε για ένα νομοσχέδιο που απαξιώνει το πτυχίο μας. Δεν νοείται να εξισωθεί το πτυχίο κάποιου που εκπαιδεύεται τέσσερα χρόνια σε δημόσιο πανεπιστήμιο με κάποιου που ασχολείται ένα ή δύο έτη σε ιδιωτικό φορέα. Σπουδάζουμε επιστήμη του σώματος και ασχολούμαστε με μαθήματα Ιατρικής. Η σχολή μας είναι απαιτητική και δεν θα έπρεπε να υποτιμάται τόσο. Ακριβώς επειδή δεν πληρώνουμε για την εκπαίδευσή μας, οι καθηγητές δεν υπόσχονται σε κανέναν μας πτυχίο, σε αντίθεση με τον ιδιωτικό φορέα. Πρέπει να κοπιάσουμε για να αποφοιτήσουμε. Φυσικά, υπάρχουν και υποτροφίες που παρέχονται από Ιδιωτικά ιδρύματα σε αθλητές μεγάλης κατηγορίας, αλλά αυτό είναι τελείως διαφορετικό γιατί στην ουσία πρόκειται για μια δεύτερη ευκαιρία. Είναι λογικό αν είσαι πανελληνιονίκης ή βαλκανιονίκης να μην διαθέτεις τον χρόνο ή την ενέργεια για να προετοιμαστείς για τις Πανελλήνιες. Το θέμα του Νομοσχεδίου σχολιάστηκε εκτενώς στη σχολή μας και έγινε μάλιστα συνέλευση την περασμένη Δευτέρα, όπου ο καθένας μας εξέφρασε την άποψή του. Μάλιστα, μπήκα και υπέγραψα ηλεκτρονικά σε μία πλατφόρμα που συγκεντρώνονται υπογραφές για την απόσυρσή του.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.