, Κυριακή
27 Νοεμβρίου 2022

Γ. Αμανατίδης σε KARFITSA: «Η Θεσσαλονίκη με τον Τσίπρα αποκτά ενεργό ρόλο…»

Για τη θέση που έχει η Θεσσαλονίκη και τα προβλήματά της στην κυβερνητική ατζέντα αλλά και για το μέχρι σήμερα έργο του Πρωθυπουργικού γραφείου της πόλης μιλά στην KARFITSA ο Γιάννης Αμανατίδης. Ο υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης δηλώνει πως η χώρα μας μπαίνει ξανά στο πεδίο ενδιαφέροντος των ξένων αλλά και των απόδημων επενδυτών, υπογραμμίζει πως στόχος της κυβέρνησης είναι η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη και την κανονικότητα, δεν «βλέπει» πρόωρες εκλογές και απευθύνει ένα μήνυμα στους επίδοξους αρχηγούς της Κεντροαριστεράς: «Θα πρέπει να επιλέξουν την πορεία τους…».
Συνέντευξη στον Βαγγέλη Στολάκη
Τι να περιμένει η Θεσσαλονίκη και ο λαός της από την κυβέρνηση; Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα και πώς σκοπεύετε να τα αντιμετωπίσετε;
Η Θεσσαλονίκη δεν χρειάζεται πια να περιμένει, καθώς τα πρώτα αποτελέσματα της διακυβέρνησής μας είναι απτά στην καθημερινότητα των πολιτών. Το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης κατασκευάζεται με ταχείς ρυθμούς, οι αστικές συγκοινωνίες έχουν περάσει σε νέα εποχή με την αποϊδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ με ιδιαίτερη πια μέριμνα για τις κοινωνικές ομάδες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, τα στρατόπεδα Παύλου Μελά και Κόδρα αξιοποιούνται προς όφελος των τοπικών κοινωνιών με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Οι εποχές, που οι Θεσσαλονικείς περίμεναν επί δεκαετίες μια αλλαγή προς το καλύτερο, που ποτέ δεν ερχόταν, αποτελούν παρελθόν. Πρώτη φορά η Θεσσαλονίκη αποκτά ενεργό ρόλο, όχι μόνο στην εσωτερική ζωή της χώρας. Η επιλογή της Θεσσαλονίκης από τον Πρωθυπουργό  ως τόπου διοργάνωσης της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, του 1ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας και της 1ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας αλλά και οι διασυνοριακές συναντήσεις του ΥΠΕΞ, αποδεικνύουν στην πράξη τον πρωταγωνιστικό ρόλο που επεφύλαξε η κυβέρνηση για την πόλη μας. Συνεπώς, η αλλαγή στη Θεσσαλονίκη έχει τη σφραγίδα της κυβέρνησής μας και θα εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Το πρόβλημα της ανεργίας και της φυγής των νέων στο εξωτερικό, αλλά και η βελτίωση και λύση των προβλημάτων της καθημερινότητας των συμπολιτών μας είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Η προσέλκυση επενδύσεων, η ένταξη της Θεσσαλονίκης στο «Δρόμο του Μεταξιού», η σιδηροδρομική της  σύνδεση με τα λιμάνια της Βουλγαρίας, η ανάδειξη της ως ενεργειακής πύλης για την Ευρώπη,  η αξιοποίηση του πλούσιου  ιστορικού και πολιτισμικού της κεφαλαίου είναι δράσεις που έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη της πόλης -και όχι μόνο- και θα πρέπει να φτάνουν ιδιαίτερα στις κοινωνικές ομάδες, που πλήγηκαν όλα αυτά τα χρόνια.
Το πρωθυπουργικό γραφείο της Θεσσαλονίκης συμπληρώνει ένα χρόνο λειτουργίας. Ποιο είναι το έργο που έχει παράξει και ποιος ο απολογισμός;
Για πρώτη φορά μια κυβερνητική δομή υλοποιεί ένα από τα πάγια αιτήματα του λαού της Θεσσαλονίκης, δηλαδή αυτό της εγγύτητας με την κεντρική εξουσία. Η αυτοπρόσωπη παρουσία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην πόλη και η προσωπική του μέριμνα και συμβολή για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων και παθογενειών είναι αναντίρρητο γεγονός. Είναι η πρώτη φορά που Πρωθυπουργός της χώρας επισκέπτεται τόσο συχνά την πόλη μας  και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη θεραπεία προβληματικών καταστάσεων και την αναβάθμιση της παρουσίας της Θεσσαλονίκης στο γεωπολιτικό, ενεργειακό, οικονομικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής. Και αυτό η Θεσσαλονίκη το αναγνωρίζει στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
 
Τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός μέσω επισκέψεων σε μεγάλες εταιρίες θέλει και σημειολογικά να επικοινωνήσει πως η Ελλάδα είναι ένας τόπος για επενδύσεις. Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε εσείς από τους Έλληνες της ομογένειας με τους οποίους βρίσκετε σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας;
Δεν είναι θέμα επικοινωνίας, αλλά ζήτημα ουσίας. Μέλημά μας υπήρξε πάντα η εμπέδωση ενός σταθερού οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος. Η επιτυχής ολοκλήρωση δύο αξιολογήσεων και η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών συνέβαλαν σε αυτό, καθώς αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων.
Τώρα, που το μήνυμα επιστροφής της Ελλάδας στην ανάπτυξη έχει σταλεί και διεθνώς, εντείνουμε τις προσπάθειες για νέες επενδύσεις. Αυτό το νόημα είχε και η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, κ. Μακρόν στην Αθήνα και προς αυτήν την κατεύθυνση θα εξακολουθήσουμε να κινούμαστε. Αρωγοί και πρεσβευτές της εθνικής αυτής προσπάθειας υπήρξαν από την πρώτη στιγμή οι Έλληνες της Διασποράς και το επόμενο διάστημα με κοινές μας πρωτοβουλίες αυτό θα γίνει ακόμη περισσότερο αντιληπτό. Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, τα οποία εξετάζουμε.
Πρόωρες εκλογές «βλέπετε» ή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία;
Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών δεν σας ευνοούν…
Δεν μπορώ να ανακαλέσω στην μνήμη μου δημοσκοπήσεις που στην περίπτωση της δικής μας κυβέρνησης προέβλεψαν επακριβώς το αποτέλεσμα. Πάντα οι προβλέψεις ήταν εναντίον μας, όχι όμως ο ελληνικός λαός.
Εμείς εργαζόμαστε με ορίζοντα την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018 και την ολοκλήρωση του κοινοβουλευτικού κύκλου το 2019 και θα τα καταφέρουμε, γιατί βασιζόμαστε στον ελληνικό λαό και όχι στις δημοσκοπήσεις.
 
Οι διεργασίες στην Κεντροαριστερά καλά κρατούν. Πολλοί υποψήφιοι αρχηγοί ενόψει της εκλογικής διαδικασίας. Σας αφήνουν αδιάφορους στο ΣΥΡΙΖΑ αυτές οι εξελίξεις; Θα μπορούσε να υπάρξει σημείο συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως κάποια μελλοντική συνεργασία;
Δεν επιθυμώ να εισχωρήσω στα εσωτερικά άλλων κομμάτων. Θεωρώ, ωστόσο ότι το προσκλητήριο προς τις προοδευτικές δυνάμεις, το οποίο απηύθυνε ο Πρωθυπουργός υπήρξε μια κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού, γιατί έγινε σε μια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεσπόζουσα πολιτική δύναμη και δεν έκρυβε καμία ιδιοτέλεια ή υστεροβουλία. Ήταν ένα προσκλητήριο όχι εξ’ ανάγκης, αλλά κατ’ επιλογή και αυτή η πολιτική συμπεριφορά είναι που μετρά. Θα πρέπει, ωστόσο, να επιλέξουν την πορεία τους. Αν θα εξυπηρετήσουν τα λαϊκά συμφέροντα ή τις πολιτικές που εφάρμοσαν μέχρι τώρα και που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία. Εύχομαι να επιλέξουν το πρώτο.