19:33, Τετάρτη
29 Ιουνίου 2022

Γ. Γεωργαντάς: Σταμάτησα να πηγαίνω στα πρόβατα όταν πέρασα στη Νομική

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς είναι από τους λίγους που έχουν αναλάβει αυτό το υπουργείο και γνωρίζουν απέξω κι ανακατωτά την αγροτική ζωή. Με καταγωγή από αγροτική οικογένεια του Κιλκίς, μεγάλωσε μέσα στα πρόβατα και τα καπνά. Συνεπώς, γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα και τις δυσκολίες των ανθρώπων της γης.

Γεννήθηκε στις 7 Μαΐου 1967. Κατάγεται από την Αγία Παρασκευή Κιλκίς. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Τελειώνοντας τις σπουδές του, εγκαταστάθηκε στην πόλη του Κιλκίς, στην οποία ζει μόνιμα, ασκώντας το επάγγελμα του δικηγόρου ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς από τοn Μάρτιο του 1992. Είναι παντρεμένος με την Ευθυμία Κολιούσκα, η οποία είναι υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, με την οποία έχουν αποκτήσει μια κόρη και έναn γιο.

Στη ζωή δεν του χαρίστηκε τίποτα, ούτε καν το σχολείο,όπου πήγαινε με τα πόδια ξυπόλυτος κάθε μέρα τρία και τρία χιλιόμετρα για να μάθει γράμματα και να γίνει δικηγόρος. Η επαγγελματική και η πολιτική του διαδρομή είναι πλούσια και για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με τα συνδικαλιστικά των δικηγόρων. Έχει διατελέσει πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης Αγίας Παρασκευής Κιλκίς της Νέας Δημοκρατίας. Ασχολήθηκε με τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εκλέχθηκε νομαρχιακός σύμβουλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κιλκίς δύο φορές, στις εκλογές του 2002 και του 2006. Από την 1η Ιανουαρίου 2007 έως τον Οκτώβριο του 2009 διετέλεσε πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κιλκίς. Συμμετείχε στις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 ως υποψήφιος με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στον Νομό Κιλκίς, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση. Ήταν η περίοδος που είχε φύγει από τη ΝΔ ο Σάββας Τσιτουρίδης.

Στις εκλογές αυτές η Νέα Δημοκρατία έχασε για μικρό αριθμό ψήφων τη δεύτερη βουλευτική έδρα και έτσι κατατάχθηκε ως πρώτος επιλαχών βουλευτής. Στις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 εκλέχθηκε βουλευτής. Στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, οι οποίες έγιναν με λίστα, κατέλαβε την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου.

Από τα χωράφια στη Νομική και μετά στη Βουλή

Χαρακτηριστικό της αγάπης του για τον τόπο του είναι ότι δεν μετακόμισε ποτέ στην Αθήνα, παρά τις ανάγκες της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Τα παιδιά του και η σύζυγός του μένουν στο Κιλκίς και ο ίδιος πηγαινοέρχεται τα Σαββατοκύριακα για να είναι δίπλα τους.

«Γεννήθηκα μέσα σε ένα ταξί στον δρόμο για τη Θεσσαλονίκη, με ξεγέννησε η γιαγιά μου», λέει στους φίλους του χαμογελώντας. Αγαπάει τον ΠΑΟΚ, τις τοπικές ομάδες στο Κιλκίς και συγκινείται όταν ακούει Δημήτρη Μητροπάνο. Από μικρός βοηθούσε τον πατέρα του στα χωράφια, στα καπνά, στα πρόβατα… Σταμάτησε μόνο όταν πέρασε στη Νομική. Πήγε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο να σπουδάσει, έμεινε τρία χρόνια σε εστία και εκεί έμπλεξε πρώτη φορά με την πολιτική. Ήταν υπεύθυνος της ΔΑΠ ΝΔΦΚ για τις φοιτητικές εστίες. Τότε συνεργάστηκε και με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, πριν η ΔΑΠ γίνει πρώτη δύναμη, όταν δεν υπήρχαν ακόμη πολλοί πρόθυμοι να βγουν μπροστά.

Όταν τελείωσε τις σπουδές του επέστρεψε στο Κιλκίς και προσπάθησε να στήσει το δικό του δικηγορικό γραφείο από το μηδέν. Μέσα σε εννέα χρόνια κατάφερε να γίνει πολύ δημοφιλής στον τόπο του, να χτίσει το δικό του δικηγορικό γραφείο, να γίνει πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κιλκίς. Ο πρώτος που τον έκανε υφυπουργό ήταν ο Αντώνης Σαμαράς δίνοντάς του το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Παιδείας. Δεν είναι τυχαίο ότι, πριν ακόμα η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον έκανε τομεάρχη δημόσιας διοίκησης, θέση που κατείχε ο ίδιος ο Μητσοτάκης στο παρελθόν. Όταν η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές του 2019, ανέλαβε υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τώρα είναι υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε έναν τομέα που όχι μόνο τον ξέρει πολύ καλά, αλλά όπως ο ίδιος λέει τον πονάει πολύ…

Η φιλοσοφία της ζωής του κινείται πάνω στο απόφθεγμα: «Όταν είσαι σκληρός με τον εαυτό σου, τότε μόνο δικαιούσαι να είσαι σκληρός και με τους άλλους». Ίσως η πιο δύσκολη στιγμή για τον ίδιο ήταν όταν έχασε τη μητέρα του από κορονοϊό το 2020. «Συγχώρεσέ με, μάνα, που δεν μπόρεσα να σου δώσω εκείνο το ποτήρι νερό που μου ζήτησες…», είχε γράψει τότε στο Facebook…

Όσοι τον ξέρουν λένε ότι δεν του χαρίστηκε τίποτα. Δούλεψε πολύ και δουλεύει ακόμα με μεθοδικότητα και στοχοπροσήλωση. Διατηρεί ισχυρές φιλίες με τους συμμαθητές του και τους φίλους του από την παιδική του ηλικία και είναι χαρακτηριστικό ότι στο χωριό του δεν κυκλοφορεί με ασφάλεια. Η αγάπη στο πρόσωπό του από τους συμπατριώτες του είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη. Είναι ο πρώτος Σαρακατσάνος βουλευτής σε έναν νομό κατεξοχήν ποντιακό, πράγμα που δείχνει και την ανοιχτομυαλιάτων Κιλκισιωτών.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL