fbpx

, Τετάρτη
24 Ιουλίου 2024

search icon search icon

«Η έξοδος από το ευρώ ανοίγει δρόμο προς την… κόλαση»

Lykoudi Karfitsa
Να βρεθεί η «χρυσή τομή» και να καταλήξει η ελληνική κυβέρνηση σε συμφωνία με τους εταίρους μας ζητά μέσω της «Κarfitsa» ο Σπύρος Λυκούδης. O ΣΤ’ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α’ Αθηνών με το «Ποτάμι» βαθμολογεί τις πρώτες εκατό μέρες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θεωρεί πως η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ «θα άνοιγε το δρόμο προς την Κόλαση», όπως λέει χαρακτηριστικά, μιλά για τις δυσκολίες που συναντά κανείς όταν… μιλά με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και εξηγεί γιατί το «Ποτάμι» δεν είναι η νέα ΔΗΜΑΡ, όπως αρκετοί ισχυρίζονται. 

Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη
 
Το προεκλογικό σας σύνθημα ήταν «να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα». Δεδομένης της σημερινής κατάστασης και των διαπραγματεύσεων, έτσι όπως τις κάνει η κυβέρνηση, ποια τρία πράγματα θα αλλάζατε στη χώρα και πως;
Ήταν το βασικό μας προεκλογικό σύνθημα και παραμένει, ζωντανό και πάντα επίκαιρο. Διότι, η χώρα χρειάζεται βαθιές και προοδευτικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις παντού για να μπορέσει να αναστηλωθεί και να προχωρήσει. Στην οικονομία, την Παιδεία, την Υγεία, τη Δημόσια Διοίκηση, το πολιτικό σύστημα, το κράτος γενικότερα. Θα δίναμε απόλυτη προτεραιότητα στην οικονομία, πολιτικό σύστημα-κράτος-δημόσια διοίκηση και Παιδεία. Το ΠΟΤΑΜΙ έχει επεξεργασμένες θέσεις σε όλα αυτά και διαθέτει εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό. Το θέμα είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται καλό σχεδιασμό, πολιτική και κοινωνική συναίνεση, ριζική αλλαγή της πολιτικής μας κουλτούρας και βούληση εφαρμογής σε βάθος χρόνου πέραν των πολικών κύκλων. Θα έπρεπε να είναι δική μας «ελληνική» ιδιοκτησία. Θα έπρεπε να είχαν γίνει πριν από χρόνια. Δύσκολα πράγματα. Εμείς, όμως, είμαστε απρόθυμοι και τις παρουσιάζουμε ως «ξένη» επιβουλή και επιβολή. Οπότε….
Εκατό μέρες συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τι κρατάμε και λέμε «συγχαρητήρια» και τι καταδικάζουμε;
Το κυβερνητικό έργο είναι πενιχρότατο. Εμείς δεν μηδενίζουμε. Δεν απορρίπτουμε συλλήβδην. Ασκούμε εποικοδομητική αντιπολίτευση. Μελετάμε επισταμένα τα νομοθετικά σχέδια. Υποβάλλουμε σοβαρές και συγκεκριμένες προτάσεις. Διατηρούμε υψηλό το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου εντός και εκτός Βουλής. Στο μόνιμο και σταθερό αυτό πλαίσιο ψηφίσαμε τις εμβόλιμες ουσιαστικά διατάξεις για την ακραία φτώχεια, ψίχουλα στην ουσία κρατικής φιλανθρωπίας, αλλά σταθήκαμε αυστηρά απέναντι στην κομματικοποίηση του κράτους, στις παλαιοκομματικές ρυθμίσεις και πρακτικές, στη νέα κρατική και κυβερνητική ποδηγέτηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, στις καταδικαστέες πρακτικές των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, την αντι-μεταρρύθμιση στην Παιδεία κτλ Πρόκειται για μια κυβέρνηση αντιμεταρρυθμιστική.
Πιστεύετε πως η κυβέρνηση τελικά θα συνεννοηθεί και θα συμφωνήσει με τους εταίρους μας; Γιατί είναι τόσο καταστροφική η έξοδος από την Ευρωζώνη;
Πιστεύω ότι η Συμφωνία με τους εταίρους μας για την περάτωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος όσο και η πιο μακροπρόθεσμη και ζωτικής σημασίας μετά τον Ιούνιο, είναι απαραίτητες για να σταθεί η χώρα στα πόδια της και να ανοίξει τις προοπτικές της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Γι αυτό ελπίζω σε κάποιον συμβιβασμό το ταχύτερο δυνατόν. Μακάρι να είμαστε στην «τελική ευθεία», διότι βρισκόμαστε στο χείλος της αβύσσου με ευθύνη της κυβέρνησης. Η έξοδος από την Ευρωζώνη, από τον σκληρό πυρήνα της Ένωσης, θα άνοιγε το δρόμο προς την Κόλαση, θα έπληττε κυρίως τα φτωχά και αδύναμα στρώματα της κοινωνίας. Η σημερινή κατάσταση θα έμοιαζε με Παράδεισο σε περίπτωση αυτοχειρίας μας. Η κατάρρευση αυτή θα συμπαρέσυρε όλα τα διπλωματικά και γεωπολιτικά πλεονεκτήματα που καταφέραμε να αποκτήσουμε. Θα διακινδύνευε και την ίδια τη παραμονής μας στην ΕΕ. Θα αχρήστευε τις βαριές θυσίες των πολιτών τόσα χρόνια. Θα μας έθετε στο περιθώριο για δεκαετίες. Η πλειοψηφία των πολιτών δεν το επιθυμεί κι αυτό αναδεικνύουν συστηματικά όλες οι δημοσκοπήσεις. Ας απαλλαγούμε επί τέλους από το Σισύφειο σύνδρομό μας κι ας πάψουμε να παίζουμε με την αυτοκαταστροφή μας.
Στο κόμμα σας συμμετέχουν και έχουν εκλεγεί στη Βουλή άνθρωποι διαφόρων πολιτικών πεποιθήσεων, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα αντίθετων. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με αυτούς που σας ψήφισαν. Δεν φοβάστε τη διάλυση του «Ποταμιού», όταν σταματήσουν να υπάρχουν μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί και οι εκλογές γίνουν ξανά με όρους ιδεολογικούς;
Στο ΠΟΤΑΜΙ μετέχουν ή συνεργάζονται ασφαλώς άτομα, όπως εγώ, με διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές καταβολές. Αλλά αυτό είναι δύναμη, όχι αδυναμία. Μόνο τα μονολιθικά ΚΚ αποτελούν κόμματα ιδεολογικής ενότητας. Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, αν ρίξετε μια ματιά στα άλλα κόμματα, από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τη ΝΔ θα διαπιστώσετε ότι σπαράσσονται από εσωτερικές διαφορές που μπορεί να είναι και αγεφύρωτες. Το ΠΟΤΑΜΙ δεν ιδρύθηκε ούτε λειτούργησε εκατέρωθεν της πολιτικής ψευδοτομής  μνημονιακών και αντι μνημονιακών. Γι αυτό, πάλι σχηματικά, λέμε ότι είμαστε κόμμα «μεταμνημονιακό», όχι διότι «σκίσαμε» τα Μνημόνια, άλλωστε μας έρχεται και το τρίτο σε λίγο, αλλά διότι οι πολιτικοί μας στόχοι έχουν σχέση με τις βαθιές και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για να πάει η χώρα μπροστά κι αυτό είναι ή θα έπρεπε να είναι δική μας ελληνική υπόθεση. Ας αφήσουμε στην άκρη τα προσχήματα.
Το «Ποτάμι» μετανιώνει που στήριξε την υποψηφιότητα της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τη θέση της Προέδρου της Βουλής; Ως αντιπρόεδρος αντιμετωπίζετε δυσκολίες στην μεταξύ σας συνεννόηση;
Η εκλογή της Προέδρου στηρίχτηκε από όλα σχεδόν τα κόμματα, διότι είναι ζήτημα θεσμικό κι όχι προσωπικό. Γι’ αυτό δεν υπάρχει πρόβλημα «μετάνοιας». Η ιδιομορφία της κας Προέδρου είναι γνωστή. Όταν εκφεύγει ή καταχράται του θεσμικού της ρόλου εμείς και άλλα κόμματα είμαστε πολύ αυστηροί. Οι πολιτικές της απόψεις, δραστηριότητες και κινήσεις κρίνονται πολιτικά.
Πολλοί ισχυρίζονται πως «Το Ποτάμι» είναι η νέα ΔΗΜΑΡ. Εσείς που περάσατε από την Αγίου Κωνσταντίνου και σήμερα είστε βουλευτής του κόμματος του κ. Θεοδωράκη το «βλέπετε» αυτό;
Πρόκειται για αστήριχτες αναλογίες με εμφανείς πολιτικές σκοπιμότητες. Δεν υπάρχει ομοιότητα και συνάφεια. Η ΔΗΜΑΡ ιδρύθηκε το 2010 σε άλλες συνθήκες. Το ΠΟΤΑΜΙ  προέκυψε πριν μόλις ένα χρόνο από τη θαρραλέα πρωτοβουλία του Σταύρου Θεοδωράκη και κάλυψε ένα σημαντικό κενό στο πολιτικό φάσμα. Δοκιμάστηκε με αξιοθαύμαστη επιτυχία στις εκλογές σε δύσκολες συνθήκες πόλωσης. Οι πολίτες το στήριξαν και το στηρίζουν με ανοδικές μάλιστα τάσεις. Είναι σοβαρός και εξελισσόμενος πολιτικά χώρος επιδιώκοντας να εκφράσει τις ευρωπαϊκές, δημοκρατικές, προοδευτικές και μεταρρυθμιστικές  δυνάμεις για να το θέσω σχηματικά.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.