fbpx

, Δευτέρα
15 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Η γ.γ. Αθλητισμού, Κούλα Γιαννακίδου μιλά στην «Κ»:Από τα ταρτάν του στίβου στο… υπουργείο

giannakidouΠρωταθλήτρια στο στίβο, προπονήτρια της Βούλας Πατουλίδου, την οποία ακολούθησε στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης όταν η τελευταία εξελέγη με το ΠΑΣΟΚ, δημοτική σύμβουλος Θέρμης και σήμερα Γενική Γραμματέας Αθλητισμού. Επιλογή του Βαγγέλη Βενιζέλου για το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, από τους λίγους που εξακολούθησαν να βρίσκονται στις θέσεις τους μετά τον ανασχηματισμό του περασμένου Ιουνίου. Η Κούλα Γιαννακίδου λίγες ημέρες πριν «φύγει» το 2013 μιλά στην «Κ» για τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις που σήμερα… ρημάζουν αλλά και τις προθέσεις της κυβέρνησης να τις αξιοποιήσει μετά από τόσα χρόνια. Σχολιάζει τη «συγκατοίκηση» με τη Νέα Δημοκρατία και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων πρέπει να… μονιμοποιηθούν.

Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση μετά και την «απώλεια» του κ. Βύρωνα Πολύδωρα μετρά μόλις 152 βουλευτές. Πόσο εύθραυστη είναι;

Θα ήταν πολύ καλύτερο εάν είχε επιπλέον βουλευτές. Θα έδειχνε περισσότερη σταθερότητα. Νομίζω ωστόσο πως θα μπορέσει να συνεχίσει την πορεία και το έργο της. Λόγω της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να υπάρξει σταθερότητα στη χώρα.

Πως είναι η «συγκατοίκηση» με τη Νέα Δημοκρατία, δηλαδή το κόμμα που το ΠΑΣΟΚ «πολεμούσε» για χρόνια; Στην καθημερινότητα σας ποιες οι βασικές διαφωνίες σας με έναν υφυπουργό και έναν υπουργό της Συγγρού;

Στην αρχή είχα κι εγώ τις επιφυλάξεις μου. Ως εκπρόσωποι δυο διαφορετικών κομμάτων είχαμε και διαφορετικές αφετηρίες. Θεωρώ ωστόσο ότι πρέπει να συνεχίσουμε την καλή συνεργασία που έχουμε. Κάτω από αυτή την ανάγκη η διάθεση για συνεργασία αυξάνεται. Μπορεί πολλές φορές να διαφωνούμε λόγω των διαφορετικών ιδεολογιών μας αλλά αναγκαζόμαστε να βρούμε κοινές συνισταμένες και να λύνουμε τα διάφορα προβλήματα.

Σε θέσεις «κλειδιά» όπως είναι η δική σας θεωρείτε πως πρέπει να προτιμώνται οι… «τεχνοκράτες», άνθρωποι δηλαδή του χώρου;

Οι Γενικοί Γραμματείς δεν θα πρέπει να αλλάζουν συνεχώς, επειδή χαράσσονται πορείες. Θα πρέπει κάποιος να γνωρίζει πολύ καλά το χώρο και το έργο να έχει συνέχεια και να μην διακόπτεται. Ίσως χρειάζεται οι Γενικοί Γραμματείς να είναι μόνιμοι ή υψηλότεροι υπηρεσιακοί παράγοντες του εκάστοτε υπουργείου.

Θεωρείτε πως θα ήταν προτιμότερο να δημιουργηθεί αυτόνομο υπουργείο Αθλητισμού;

Δεν είναι αυτό το ζήτημα. Για μένα προτεραιότητα πρέπει να έχει η χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας ή του υφυπουργείου ή του υπουργείου αθλητισμού. Όλα εξαρτώνται από τα κονδύλια που έχεις να ξοδέψεις για να χαράξεις μια πολιτική. Πρέπει να χαραχτεί μια στρατηγική στον Αθλητισμό, μια ενιαία αθλητική πολιτική. Δυστυχώς πέρσι η κρατική επιχορήγηση συρρικνώθηκε κατά 30% και τώρα «ξανακόβεται». Όμως και οι ενώσεις και τα σωματεία πρέπει να εξορθολογίσουν τις δαπάνες τους. Για παράδειγμα στις ομοσπονδίες θα πρέπει να δούμε πόσοι άνθρωποι χρειάζεται να εργαστούν. Αν χρειάζονται τρεις να είναι τρεις, όχι εννιά. Όταν υπάρχει τόση μεγάλη διαφορά αναγκαστικά έχεις μεγάλα λειτουργικά έξοδα. Η επιχορήγηση που παίρνουμε από το κράτος καλύπτει λειτουργικές δαπάνες, τις ελληνικές αποστολές του εξωτερικού και ένα μέρος πρέπει να προορίζεται για ανάπτυξη. Εάν μια ομοσπονδία δίνει το 70% που λαμβάνει σε λειτουργικές δαπάνες, τότε η ανάπτυξη χωλαίνει. Ζητάμε όπου είναι δυνατό να γίνει εξορθολογισμός.

Γνωρίζουμε ποια είναι η σημερινή εικόνα των αθλητικών εγκαταστάσεων που δημιουργήθηκαν επί Ολυμπιακών Αγώνων;

Δυστυχώς έγιναν μεγάλα και πολυδάπανα έργα χωρίς να υπάρξει προγραμματισμός για το μετά. Εκ των υστέρων θα πω, ότι θα μπορούσαμε να έχουμε λυόμενες εγκαταστάσεις και μετά να μπορούσαμε να τις πουλήσουμε στις επόμενες χώρες που θα διοργάνωναν Ολυμπιακούς Αγώνες ή μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις σήμερα ρημάζουν και δεν έτυχαν της αντιμετώπισης που θα έπρεπε. Το ΤΑΙΠΕΔ κάποιες εγκαταστάσεις θα τις πουλήσει.

Ποιες οι ενέργειες και ο προγραμματισμός του υπουργείου για την αξιοποίησή τους;

Δεν ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τα Ολυμπιακά ακίνητα ανήκουν στο υπουργείο Οικονομικών και το ΤΑΙΠΕΔ.

Τελικά υπήρξαμε έτοιμοι ως κράτος για να πραγματοποιήσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Γιατί σήμερα, την περίοδο της κρίσης στη συνείδηση του κόσμου δεν μένουν τα χρυσά μετάλλια και οι δόξες των Ελλήνων αθλητών αλλά τα υπέρογκα ποσά που δαπανήθηκαν.

Σαφώς ποτέ δεν θα ήθελα να δω οι Ολυμπιακοί Αγώνες που έγιναν στη χώρα που τους γέννησε πως θα δημιουργούσαν τόσα προβλήματα. Κάποιοι μάλιστα θεωρούν πως υπεύθυνοι για τη σημερινή οικονομική κρίση είναι εκείνοι οι αγώνες. Εάν σήμερα κάποιος μου έλεγε ότι θα γίνουν Ολυμπιακοί αγώνες και ότι μετά θα δημιουργηθούν όλα τα σημερινά προβλήματα θα έλεγα «όχι».

Είναι ενθαρρυντικά τα μηνύματα για τον αθλητισμό την περίοδο της κρίσης;

Παρά την κρίση πιστεύω ότι οι Έλληνες επειδή έχουμε ταλέντο και ψυχή μπορούμε μέσα από τη σκληρή δουλειά να πάμε μπροστά. Όταν ξεκίνησα τον αθλητισμό στη Νάουσα δεν είχαμε ανέσεις. Κι όμως από την επαρχία βγήκαν πρωταθλητές. Παρόλα τα προβλήματα μπορούμε να συνεχίσουμε.

Πρόσφατα ένας Έλληνας αθλητής, ο Κώστας Μπανιώτης του στίβου βρέθηκε θετικός σε τεστ για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Μήπως θα πρέπει να υπάρξουν πιο σκληρές τιμωρίες ώστε να μειωθούν οι… ντοπαρισμένοι αθλητές;

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που το καταπολεμούν αποτελεσματικά με «σκληρή» νομοθεσία. Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο. Ο αθλητισμός πρέπει να είναι καθαρός. Οι αθλητές μας δεν πρέπει να χρησιμοποιούν αναβολικά γιατί κάνουν κακό στην υγεία τους. Η χώρα μας ποινικοποιεί το ντόπινγκ και μάλιστα ήταν μια από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που το έκανε.

Υπήρξατε συναθλήτρια του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Μάλιστα ο τελευταίος είχε κάνει δημόσιο και ένα σχετικό του αίτημα. Το υλοποιήσατε;

Την επόμενη ημέρα της επιστολής του κ. Παπαγεωργόπουλου, επικοινώνησα με το διευθυντή των φυλακών στα Διαβατά και του είπα ότι σκέφτομαι συνολικά για όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και όχι μόνο για το συγκεκριμένο. Δεν είναι όμως εύκολο να στείλεις μπάρες και βάρη στις φυλακές. Οι φυλακές είναι γεμάτες από κόσμο. Υπάρχει πρόβλημα συνωστισμού και ασφάλειας. Με το Γενικό Γραμματέα Δικαιοσύνης είπαμε πως θα συνεργαστούμε προκειμένου να δώσουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους των φυλακών να γυμναστούνε.

#Tags: Karfitsa

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.