15:31, Κυριακή
02 Οκτωβρίου 2022

Η Σταυρούλα Σηφάκη του ACTION24 μιλά στην «Κ»

sifaki 1Από την καρδιά της Θεσσαλονίκης βρέθηκε στην καρδιά της Αθήνας, αφού πρώτα οι σπουδές της στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και μετέπειτα στην Ιταλία την έκαναν ερευνήτρια, ιστορικό και μελετήτρια της μουσειοπαιδαγωγικής. Στη συνέχεια οι σπουδές στη δημοσιογραφία έφεραν τη Σταυρούλα Σηφάκη στο χώρο των media. Όμορφη και ταλαντούχα προσελκύει με την τηλεοπτική εκπομπή «Πρωταθλητές από κούνια» και «μπαίνει» στα σπίτια μας με την ανασκόπηση της εβδομάδας, που παρουσιάζει κάθε Κυριακή στο ACTION24. Παράλληλα, καθώς η ιστορία, η τέχνη και ο πολιτισμός εξακολουθούν να της είναι σημεία αναφοράς, εργάζεται και ως επιμελήτρια μιας εικαστικής συλλογής.

 

Έχετε αναλάβει νέα καθήκοντα για τη χειμερινή τηλεοπτική χρονιά: Ανασκόπηση εβ-δομάδας. Πολυπραγμοσύνη ή ρίσκο;

Και τα δύο. Η δημοσιογραφία είναι μια συνεχής προσδοκία συνάντησης με το αναπάντεχο και το άγνωστο. Είμαι έτοιμη για αυτό. Αγαπάω πολύ το ρεπορτάζ. Θεωρώ ότι είναι η πεμπτουσία της δημοσιογραφίας. Πήγαινα πρωί και έφευγα βράδυ από το κανάλι της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης ή της ΕΤ3, όταν εργαζόμουν εκεί, επειδή μου άρεσε το πεδίο έκφρασης. Δεν σας κρύβω ότι έχω χαλάσει μερικά ζευγάρια παπούτσια στα ρεπορτάζ.

Πιστεύετε ότι το κοινό παρακολουθεί με έντονο ενδιαφέρον δελτία και ειδησεογραφικές εκπομπές;

Έχω την εντύπωση ότι ο κόσμος παρακολουθεί τα πάντα, αλλά με έντονο σκεπτικισμό. Δεν μπορείς να κοροϊδέψεις τον τηλεθεατή. Σήμερα, είναι πολύ πιο προϊδεασμένος και υποψιασμένος. Και όλοι εμείς στον ειδησεογραφικό χώρο πρέπει να σεβόμαστε τους ανθρώπους που μας επιτρέπουν να «μπαίνουμε» στα σπίτια τους.

Στο ΑCTION24 αναλάβατε για δύο χρόνια την επιμέλεια της πρωτότυπης εκπομπής «Πρωταθλητές από κούνια» που παρουσιάσατε με επιτυχία.

Οι πρωτότυπες νέες παράγωγες σπανίζουν πλέον στην ελληνική τηλεόραση. Και η εκπομπή «Πρωταθλητές από κούνια» αποτέλεσε μία καινοτόμο προσπάθεια στον τηλεοπτικό χάρτη, προβάλλοντας τον παιδικό αθλητισμό και βασιζόμενη στον δυναμικό και δημιουργικό χαρακτήρα των συντελεστών της. Παιδιά, ηλικίας 5 έως 12, είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για την αγάπη τους για τον αθλητισμό, να εξηγήσουν γιατί επέλεξαν το συγκεκριμένο άθλημα, να προτρέψουν κι άλλα παιδιά στην άθληση. Μυστικό επιτυχίας δεν ξέρω αν υπάρχει. Σίγουρα όμως πρόκειται για μια προσπάθεια που στηρίζεται από μέρους μου σε κατάθεση ψυχής και ανάγκη δημιουργικότητας.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να διαθέτει ένας δημοσιογράφος;

Γερά πόδια να τρέχει και ακούραστη ψυχή να ακούει και να νοιάζεται.

Τι σημαίνει η δημοσιογραφία για σας;

Στη δημοσιογραφία εκφράζομαι και επικοινωνώ, μαθαίνω και πληροφορώ, σχολιάζω και ανακαλύπτω. Είναι ο τρόπος με τον οποίο ζω ανάμεσα στους συνανθρώπους μου. Με απορροφά, με προκαλεί, με βελτιώνει.

Σας δόθηκε εύκολα η ευκαιρία ή έπρεπε να το παλέψετε;

Είναι γνωστό ότι τίποτα δεν σου χαρίζεται. Το στοίχημα, ο στόχος που θέτει και δρομολογεί ο καθένας κερδίζεται με μόχθο, δουλειά, επιμονή και αφοσίωση.

Ποια είναι η άποψή σας για τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια;

Προσφέρουν αυτό που θέλει ο κόσμος; Τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια όχι μόνον προσφέρουν αλλά και προάγουν τα θέματα των τοπικών κοινωνιών. Είναι η ανάσα τους. Συχνά και η διέξοδός τους. Όπου γίνεται αυτό με συνέπεια και επαγγελματισμό, οι τηλεθεατές ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό.

Τι θα αλλάζατε στην τηλεόραση;

Θα προσπαθούσα να κάνω τον εαυτό μου όσο γίνεται καλύτερο και να τον προσφέρω στην τηλεόραση. Θεωρώ ότι όλες οι δουλειές που είναι συλλογικές ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν στην ποιότητά τους ανάλογα με του καθενός μας την προσωπική συμμετοχή.

Έχετε πρότυπα τηλεοπτικά;

Για έναν καινούργιο άνθρωπο στο επάγγελμα, όπως είμαι εγώ, θεωρώ ότι ο καθένας από τους δημοσιογράφους που με την εμπειρία του «γράφει» στο γυαλί είναι δάσκαλος. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι ο δάσκαλος, εκτός από το να μεταδίδει τις γνώσεις του, οφείλει να ενθαρρύνει και τις νέες προοπτικές, τους πειραματισμούς και τις καινοτομίες.

Ποια εκπομπή σας αρέσει στην τηλεόραση και την παρακολουθείτε;

Δεν θα ήθελα να ξεχωρίσω μια συγκεκριμένη εκπομπή. Παρακολουθώ τα πάντα. Τα απολαμβάνω και τα αφήνω να με διδάσκουν.

Ο Νίκος Μουτσινάς σας σχολίασε στην εκπομπή του. Σας ενοχλεί η κριτική;

Η κριτική είναι καλοδεχούμενη. Σέβομαι τη γνώμη των άλλων, αλλά ακολουθώ πάντα τη δική μου.