, Τετάρτη
22 Μαΐου 2024

search icon search icon

«Η συγκατοίκηση με το ΠΑΣΟΚ ήταν λάθος…»

PLAKIOTAKIS
Η Ιστορία θα τον γράψει ως τον ένατο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Ίσως για λίγες ημέρες (μόλις δυο μήνες), αλλά όπως λένε «μια φορά πρόεδρος για πάντα… πρόεδρος». Ο βουλευτής Λασιθίου και πρώην υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης μιλά στην Karfitsa και αναφέρεται στο νέο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και τα εσωκομματικά ζητήματα της Νέας Δημοκρατίας. Εκτιμά ότι εκλογές δεν θα γίνουν σύντομα, χαρακτηρίζει λάθος τη «συγκατοίκηση» στο Μέγαρο Μαξίμου των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου και αναφέρεται στο έργο του για το διάστημα που βρέθηκε στην ηγεσία της Λεωφόρου Συγγρού.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Στολάκη
Η ΝΔ επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι φόρτωσε τη χώρα νέο μνημόνιο. Τι θα κάνατε εσείς και γιατί θα το κάνατε καλύτερα;
Καταρχήν, η Νέα Δημοκρατία δεν θα είχε επιτρέψει να ξεφύγει η χώρα από το δρόμο της ομαλότητας και να οδηγηθεί στα βράχια. Η Νέα Δημοκρατία ως διαχρονικά υπεύθυνη πολιτικά παράταξη, δεν θα ρισκάριζε ποτέ το μέλλον της χώρας για λόγους ιδεολογικών και πολιτικών αγκυλώσεων.   Αν ο κ. Τσίπρας δεν είχε οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, η κυβέρνησή μας θα είχε ολοκληρώσει με επιτυχία την αξιολόγηση του Ιανουαρίου 2015, και θα είχε συνεχίσει την εκσυγχρονιστική πολιτική της. Η Ελλάδα θα είχε επιστρέψει στις αγορές και σήμερα, θα ήταν εκτός μνημονίου.
Ποιοι θα είναι οι νόμοι στην ακύρωση των οποίων θα προχωρήσει η ΝΔ εάν γίνει κυβέρνηση;
Σημασία δεν έχει ποιους νόμους θα καταργήσει η Νέα Δημοκρατία, αλλά ποιους νόμους θα πρέπει να εισαγάγει για να διορθώσει τις στρεβλώσεις, τις αδικίες και τα προβλήματα που δημιούργησαν οι νόμοι και η πολιτική του κ. Τσίπρα. Κατά τη γνώμη μου, η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να θεσμοθετήσει άμεσα τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και να διαμορφώσει τις κατάλληλες οικονομικές συνθήκες που θα προσελκύσουν επενδύσεις, ώστε η ελληνική οικονομία να ξαναβρεθεί σε τροχιά ανάπτυξης.
«Βλέπετε» εκλογές, κι αν ναι πότε; Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να τις κερδίσει και να κυβερνήσει τη χώρα;
Στην παρούσα φάση δεν βλέπω εκλογές, εκτός αν προκύψουν απρόβλεπτες εξελίξεις σε κάποιο από τα πεδία της οικονομίας και του μεταναστευτικού ή κάποιο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Θεωρώ ότι στην παρούσα φάση, ο κ. Τσίπρας με την τακτική του ξεπουλήματος των πάντων στους πιστωτές μας, κέρδισε πολιτικό χρόνο έως το φθινόπωρο. Το ζητούμενο όμως, δεν είναι αν θα γίνουν εκλογές, αλλά το πότε θα αποχωρήσει ο κ. Τσίπρας και η επικίνδυνη κυβέρνησή του από τη διακυβέρνηση της χώρας. Η Νέα Δημοκρατία όποτε και να γίνουν εκλογές είναι βέβαιο, ότι θα κερδίσει τις εκλογές και θα ανατάξει τη χώρα. Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων άλλωστε, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.
Υπήρξατε υφυπουργός της συγκυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου. Λάθη κάνατε; Ποια ήταν αυτά; Η «συγκατοίκηση» με το ΠΑΣΟΚ έφθειρε τη ΝΔ;
Όλοι οι άνθρωποι υποπίπτουν σε λάθη. Πόσο μάλλον ένας πολιτικός. Θεωρώ ότι ένα από τα λάθη μου, αλλά και συνολικά της κυβέρνησης Σαμαρά ήταν, ότι ενώ υλοποιήσαμε σημαντικές εκσυγχρονιστικές πρωτοβουλίες για την σταθεροποίηση και ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, δεν κατορθώσαμε να προβάλλουμε όσο έπρεπε το έργο μας. Δεν καταφέραμε να πείσουμε για τα αποτελέσματα της πολιτικής μας τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι θυμωμένοι από την άδικη κάποιες φορές σκληρή εφαρμογή κάποιων μέτρων, δεν είχαν διάθεση να ακούσουν το μήνυμά μας. Η συγκατοίκηση με το ΠΑΣΟΚ ήταν λάθος, αλλά σε μια κατάσταση εθνικής καταστροφής που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, η εστίαση στο ζήτημα αυτό ήταν πολυτέλεια.
Πως αξιολογείτε τις μέχρι σήμερα κινήσεις, κυρίως σε εσωκομματικό επίπεδο του Κυριάκου Μητσοτάκη;
Οι εως τώρα κινήσεις του κ. Μητσοτάκη στο εσωκομματικό επίπεδο, παρά τις κατά καιρούς αδυναμίες και την έλλειψη συντονισμού, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Νέα Δημοκρατία μετά την ολοκλήρωση της οργανωτικής και πολιτικής ανασυγκρότησής της, βρίσκεται στο στάδιο διαμόρφωσης του κυβερνητικού της προγράμματος. Η διαδικασία αυτή, δεν είναι εύκολη και απαιτεί χρόνο.
Υπήρξατε πρόεδρος του κόμματος για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, Τι αποκομίσατε από την παραμονή σας στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας;
Αξιολογώντας, τη περίοδο αυτή, θα πρέπει να ομολογήσω ότι ήταν μια μοναδική εμπειρία για εμένα, διότι σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, αλλά και για την παράταξη, ανέλαβα ένα δύσκολο και συνάμα τολμηρό εγχείρημα. Εκφράζοντας το καθολικό αίτημα της βάσης της παράταξης, διασφάλισα την ενότητα, αντιμετώπισα επιτυχώς το κλίμα εσωστρέφειας που επικρατούσε εκείνη την περίοδο, και εξασφάλισα την ομαλή και επιτυχή διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών. Παράλληλα, άσκησα ουσιαστική και γόνιμη αντιπολίτευση στον κ. Τσίπρα και εκπροσώπησα επιτυχώς την Νέα Δημοκρατία στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αναμφίβολα, η εμπειρία αυτή, αποτέλεσε και αποτελεί σημείο αναφοράς για την μελλοντική μου πολιτική διαδρομή.
Πρόσφατα ένας άλλος πρώην πρόεδρος της ΝΔ, αλλά και πρώην πρωθυπουργός, ο κ. Αντώνης Σαμαράς μετά από πολύ καιρό μίλησε. Πως σας φάνηκε η συνέντευξή του και πως κρίνετε το άνοιγμα που έκανε σε «πράσινα» στελέχη όπως η κ. Διαμαντοπούλου και οι κκ. Λοβέρδος και Μανιάτης;
Η συνέντευξη του κ. Σαμαρά ήταν ενδιαφέρουσα. Θεωρώ όμως, ότι το ζητούμενο σήμερα δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά η διαμόρφωση συγκεκριμένων πολιτικών που θα δώσουν λύση στα προβλήματα των πολιτών. Το στοίχημα για τη Νέα Δημοκρατία είναι να διαμορφώσει μια σοβαρή και αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας. Μια πρόταση που θα ενώσει τους Έλληνες και θα τους κάνει να πιστέψουν σε ένα κοινό όραμα. Στο όραμα της εθνικής ανασυγκρότησης και επιβίωσης της Ελλάδας.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.