, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ιγν.Καϊτεζίδης: «Η Θεσσαλονίκη μετά την πανδημία χρειάζεται ένα restart»

Συνέντευξη στην Αναστασία Καρυπίδου

Ήταν 8 Νοεμβρίου του 2019 όταν στήθηκαν κάλπες στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου οι αυτοδιοικητικοί από ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία χάρισαν μία σαρωτική νίκη στον δήμαρχο Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη. Λίγα 24ωρα αργότερα, ο κ.Καϊτεζίδης πανηγυρικά και μέσα σε κλίμα συναίνεσης εξελέγη νέος πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ).

Εκείνο το διάστημα κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθούσε… η πανδημία του κορονοϊού, τα αυξημένα κρούσματα και οι νοσηλείες, τα lockdown, τα μέτρα, οι προκλήσεις γενικότερα για την Αυτοδιοίκηση που έπρεπε να σταθεί «βράχος» στο πλευρό των πολιτών. 

Με τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την εκλογή του στην προεδρία της ΠΕΔΚΜ ο κ.Καϊτεζίδης κάνει έναν μίνι – απολογισμό μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα «Karfitsa». Για το πώς κύλησε αυτή η δύσκολη περίοδος, για τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι 38 δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας ενόψει της συνέχειας, αλλά και για το πώς μπορεί η Θεσσαλονίκη θα πρέπει να κάνει ένα …restart μετά την πανδημία. 

-Κύριε Καϊτεζίδη, αν σας ζητήσω να επιλέξετε, υπάρχει μία μέρα που ήταν η πιο δύσκολη σε αυτή τη διετία που αναλάβατε πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ;

Σίγουρα η συνολική μάχη που έδωσε και δίνει ακόμη η ελληνική κοινωνία απέναντι στην πανδημία έκρυβε όλο αυτό το διάστημα πολλές δύσκολες στιγμές. Μια από αυτές ήταν το μεσημέρι της 26ης Φεβρουαρίου του 2020 όταν έγινε γνωστό το κρούσμα «μηδέν» στη χώρα μας που μάλιστα προερχόταν από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και η περσινή δοκιμασία όταν η Βόρεια Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει  ένα ιδιαίτερα ισχυρό δεύτερο κύμα. Δύσκολες λοιπόν ήταν και είναι όλες οι στιγμές όταν ακούμε καθημερινά τις ανθρώπινες απώλειες που προέρχονται από τον κορονοϊό και προκαλούν πραγματικά δέος.

-Η περίοδος που διανύσατε δεν ήταν βατή. Ωστόσο, τι αποτέλεσε προσωπικό στοίχημα για εσάς και τους συναδέλφους σας δημάρχους εν μέσω πανδημίας;

Το στοίχημα που είχαμε βάλει όταν τον Νοέμβριο του 2019 ξεκινήσαμε τη θητεία μας ήταν να μην αφήσουμε κανένα δήμο αβοήθητο. Όλοι οι δήμοι και ιδιαίτερα οι πιο μικροί να υποστηρίζονται στα αιτήματά τους. Νομίζω ότι αυτό το στοίχημα το κερδίσαμε. Όλους αυτούς τους μήνες οι 38 δήμοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Στηρίξαμε μέσω των κοινωνικών μας υπηρεσιών χιλιάδες ευάλωτους πολίτες. Μπήκαμε κυριολεκτικά μέσα στα σπίτια των συμπολιτών μας και παρά την επικινδυνότητα του ιού βοηθήσαμε, τόσο με τις υπηρεσίες καθαριότητας όσο και με τις Κοινωνικές μας Υπηρεσίες, όπως τα κοινωνικά παντοπωλεία και τα φαρμακεία, τους ηλικιωμένους και ευάλωτους συμπολίτες μας να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της πανδημίας. Κινητοποιήσαμε εθελοντικές δράσεις και δωρεές από ιδιώτες και επιχειρηματίες για να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο το δίχτυ προστασίας. Προστατεύσαμε τους πολίτες από την πανδημία, διοργανώνοντας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ δεκάδες rapid tests, προλαμβάνοντας έτσι την περαιτέρω μετάδοση του ιού. Οι δήμοι, παρά τις περικοπές πόρων, αποτέλεσαν την πιο αποτελεσματική ασπίδα προστασίας για τον πολίτη. Και είναι αυτοί που θα δώσουν το σύνθημα της ανασυγκρότησης της οικονομίας μετά το τέλος της πανδημίας.

Πόσο εύκολο είναι, όμως, να κινούνται στις ίδιες αυτοδιοικητικές …ράγες με την ίδια ταχύτητα ανάπτυξης 38 δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας με περισσότερους από 2 εκατομμύρια πολίτες;

Να είστε σίγουρη ότι δεν είναι εύκολο, όμως η αυτοδιοίκηση είναι για τα δύσκολα. Και νομίζω ότι ως ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας τα καταφέραμε. Γιατί πετύχαμε αυτά τα δύο χρόνια και σε πολύ δύσκολες εποχές να ενώσουμε όλη τη μεγάλη αυτοδιοικητική οικογένεια. Το είχα τονίσει και πριν αναλάβω, το επαναλαμβάνω και τώρα: στην Αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει ανταγωνισμός, γιατί ο ένας δήμος συμπληρώνει τον άλλο,  δεν υπάρχουν μικροί και μεγάλοι δήμοι, γιατί έχουν όλοι τις ίδιες ανάγκες, τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις. Φιλοδοξία μου είναι οι δήμοι της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας να αποτελούν παραδείγματα σε όλη τη χώρα, να βρίσκονται στην κορυφή, και να διευκολύνουν τη ζωή και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας σε όλους τους τομείς της αρμοδιότητας τους. Αυτή τη μάχη τη δώσαμε σε κλίμα ομόνοιας, σύμπνοιας και ενότητας, σαν μια οικογένεια, με τους συναδέλφους μου, δημάρχους, με τους εργαζόμενους στους δήμους μας. Και την κερδίζουμε καθημερινά.

-Στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ μείνατε ικανοποιημένος από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης; Και αν ναι, ποια ήταν αυτή η εξαγγελία που σας έκανε να σκεφτείτε «την χρειαζόμασταν οπωσδήποτε».

Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι η σημερινή κυβέρνηση έλαβε σωστές αποφάσεις και τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν λόγο στα θέματά μας δείχνουν να είναι ανοικτά σε τολμηρά βήματα. Για παράδειγμα η κατάργηση της «απλής αναλογικής» ήταν μια σωστή απόφαση που βοηθά τη κυβερνησιμότητα στους δήμους και αποτέλεσε μια απόφαση που την χρειαζόμασταν οπωσδήποτε. Και σας το λέει αυτό ένας δήμαρχος που εκλέγεται με ποσοστά πάνω από 70% και δεν αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα ισορροπιών στο δημοτικό συμβούλιο. Το ίδιο θετική ήταν και η διεύρυνση των προγραμμάτων χρηματοδότησης μέσω του νέου πλαισίου «Αντώνης Τρίτσης», όπως και η δέσμευση ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα προωθηθούν τα θεσμικά και οικονομικά ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όμως θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ανάπτυξη χωρίς τοπική ανάπτυξη. Αυτόν το δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε και εμείς, αν θέλουμε να βγούμε από την κρίση. Γι’ αυτό χρειάζονται τολμηρές και μελετημένες κινήσεις, με πιο βασικές τη φορολογική αποκέντρωση για την ουσιαστική ενίσχυση της δημοσιονομικής μας αυτονομίας. Γιατί την επόμενη μέρα της πανδημίας η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι αυτή που θα παίξει τον κυρίαρχο ρόλο, αυτή που θα σηκώσει τη χώρα ψηλά. Εμείς είμαστε εδώ και είμαστε έτοιμοι.

-Για το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης συγκεκριμένα ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και πώς μπορεί να λυθεί;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης είναι ο χαμένος χρόνος. Η πόλη έχει χάσει στο παρελθόν αδικαιολόγητο χρόνο και ευκαιρίες για να υλοποιήσει σημαντικά έργα. Αυτό πρέπει σήμερα να αντιμετωπίσουμε και να τρέξουμε. Να τρέξουμε με σπριντ.  

Να τελειώσει το 2023 το μετρό, να υλοποιηθεί το fly over στην εξωτερική περιφερειακή, να αποδοθούν στους πολίτες τα πρώην στρατόπεδα Παύλου Μελά και Καρατάσιου και να ολοκληρωθεί η ανάπλαση της Έκθεσης που η Θεσσαλονίκη αγαπά τόσο πολύ. Αλλά και να ξεκινήσει το μεγάλο πρότζεκτ του παράκτιου μετώπου, που είναι το asset της πόλης και το μεγάλο της πλεονέκτημα. Ένα πλεονέκτημα που  μέχρι στιγμής δεν έχει αξιοποιηθεί και το οποίο μπορεί να αλλάξει την πορεία της. Όπως ακριβώς συνέβη στη Βαρκελώνη. Εν κατακλείδι: Η Θεσσαλονίκη μετά την πανδημία χρειάζεται ένα restart. Και δεν μπορεί άλλο να περιμένει…

-Κοιτώντας μπροστά, την επόμενη διετία που έρχεται, έχετε ήδη οριοθετήσει τους στόχους σας ως ΠΕΔΚΜ;

Θα ανέφερα δύο πράγματα που θα είναι τόσο απαραίτητα μετά την πανδημία: ενότητα και κοινωνική αλληλεγγύη. Θα είμαστε δίπλα σε κάθε δήμο της Κεντρικής Μακεδονίας και δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα μόνο του. Παράλληλα θα μεγαλώσουμε την κοινωνική μας αγκαλιά, ιδιαίτερα για τους αδύναμους και ευάλωτους συμπολίτες μας που αξίζει να νοιώθουν τη φροντίδα μας ώστε ολόκληρη η κοινωνία να έχει κοινό βηματισμό δίχως αποκλεισμούς.

Από την έντυπή

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.