21:11, Σάββατο
13 Αυγούστου 2022

Κ. Μπακογιάννης: Ο δήμαρχος που δεν μάσησε τίποτα

Ο Κώστας Μπακογιάννης, αν και μεγάλωσε σε μια πασίγνωστη πολιτική οικογένεια, δεν ακολούθησε την πεπατημένη των πολιτικών τέκνων. Καταρχάς, δεν είναι «στημένος», όπως λέμε οι δημοσιογράφοι για τους επαγγελματίες πολιτικούς.

Είναι χαλαρός και δεν διστάζει να τσαλακώσει τη δημόσια εικόνα του μακριά από κοστούμια και γραβάτες. Είναι ικανός να βγει τα μεσάνυχτα στην Αθήνα για να δει αν προχωρούν τα έργα στα διάφορα σημεία της πόλης, ενώ γυρίζει καθημερινά όλες τις γειτονιές, ακούει τα παράπονα και επεμβαίνει αμέσως για να διορθώσει τα κακώς κείμενα.

Δεν διστάζει να έρθει σε κόντρα με μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που με τα έργα τους δημιουργούν προβλήματα στην Αθήνα, ενώ όταν χρειαστεί συγκρούεται ευθέως και με υπουργούς της ΝΔ. Είναι ευγενής αλλά και περπατημένος πολύ, για αυτό προτιμάει τον ενικό. Ψυχοθεραπεία του, η γυμναστική αλλά και η δουλειά του.

Στην πολιτική του διαδρομή έχει δεχτεί απίστευτη λάσπη και επιθέσεις, αλλά ποτέ δεν… μάσησε. Και πώς να μασήσει εδώ που τα λέμε; Όταν στα 11 χρόνια δολοφονούν τον πατέρα σου εν ψυχρώ, βρίσκεις την Ιθάκη σου πολύ νωρίς και ωριμάζεις απότομα. Παρά τη δύσκολη συγκυρία, τόσο ο Κώστας όσο και η Αλεξία δεν θυματοποιήθηκαν. Προχώρησαν τη ζωή τους με το κεφάλι ψηλά. Όπως λέει και ο ίδιος πολλές φορές, «δεν νιώθω ότι μου χρωστάει κανείς, εγώ χρωστάω».

Στο δημοτικό δεν ήταν αυτό που λέμε άριστος μαθητής. Η μεγάλη στροφή μέσα του έγινε στην ηλικία των 15 ετών. Στρώνεται στο διάβασμα και σπουδάζει Ιστορία και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Μπράουν των ΗΠΑ. Στη συνέχεια πήρε μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση και τις Πολιτικές Επιστήμες από το Χάρβαρντ, ενώ όταν ήταν περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας πήρε το διδακτορικό του από την Οξφόρδη. Το μικρόβιο της πολιτικής το είχε από μικρός, αλλά δεν το είχε καταλάβει. Ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στο σχολείο, εκλεγόταν πάντα στο Δεκαπενταμελές και έδινε ατελείωτες μάχες για την καθαριότητα στις… τουαλέτες!

Οι Ειδικές Δυνάμεις, το μικρόβιο της πολιτικής και η «λάντζα» στον Δήμο Αθηναίων

Η αλήθεια είναι ότι η ενασχόλησή του με την ενεργό πολιτική άργησε να έρθει. Μετά τον στρατό έζησε δώδεκα χρόνια στο εξωτερικό, όπου εργάστηκε ως στέλεχος σε διεθνείς οργανισμούς, στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στην Παγκόσμια Τράπεζα στο Κόσοβο αλλά και ως σύμβουλος επιχειρήσεων και στέλεχος σε εταιρεία Επενδυτικών Σχέσεων και Εταιρικής Επικοινωνίας στην Αθήνα. Α, μιας και το θυμήθηκα, στον στρατό ήθελε να υπηρετήσει χωρίς βύσμα και να πάει στις Ειδικές Δυνάμεις. Μιλάμε για παράνοια. Όμως αυτή ήταν η φτιαξιά του. Δεν είχε μέσα του την έννοια του φόβου. Για αυτό κατετάγη στους αλεξιπτωτιστές. Ακόμη και τώρα όποτε μπορεί κάνει ελεύθερες πτώσεις. Άλλωστε, το βασικό του χόμπι είναι η γυμναστική.

Στην κεντρική πολιτική σκηνή της Αυτοδιοίκησης μπήκε στα 32 του χρόνια στον τόπο που λατρεύει και για τον οποίο μπορεί να σου μιλάει για ώρες, το Καρπενήσι. Εκλέγεται από τον πρώτο γύρο δήμαρχος Καρπενησίου σε ηλικία 33 ετών. Στον δήμο αφήνει έργο που μνημονεύεται από τους κατοίκους της περιοχής έως σήμερα. Το 2014 εκλέγεται περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Το έργο που αφήνει και εκεί πίσω μιλάει με αριθμούς. Η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ 2007-2013 κλείνει στο 107%, ενώ το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 προχωράει τόσο μεθοδικά που το 2018 κλείνει με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας «πρωταθλήτρια» στην απορρόφηση πόρων μεταξύ όλων των υπόλοιπων δώδεκα περιφερειών.

Δημιούργησε τη «Γέφυρα», ένα πρότυπο διευρυμένο κέντρο αλληλεγγύης που προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Παγκόσμιας Τράπεζας ως διεθνής καλή πρακτική που σχεδιάζει και υλοποιεί στοχευμένες δράσεις, παρεμβαίνοντας εκεί όπου όλοι οι άλλοι φορείς δεν μπορούν να φτάσουν. Υιοθετώντας μια διαφορετική κουλτούρα, η Στερεά μετατράπηκε σε «Έξυπνη Περιφέρεια», αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες (ψηφιακή υπογραφή, ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, πλατφόρμα διαβούλευσης, συμμετοχικός προϋπολογισμός κ.ά.).

Έβαλε τέλος στην εγκατάλειψη και την αδιαφορία δεκαετιών μέσα από τον σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση και πλέον υλοποίηση της παρέμβασης για την περιβαλλοντική εξυγίανση και τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στην πολύπαθη περιοχή του Ασωπού (251 εκατ. ευρώ). Εξασφάλισε τη χρηματοδότηση για την υλοποίηση περισσότερων από 500 νέων έργων με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ.

Για το μέλλον του δεν κάνει μακρόπνοα σχέδια. «Έχω πολλή δουλειά ακόμη στον Δήμο Αθηναίων», λέει στους φίλους του και προσθέτει: «Και γιατί έχω τρομερή όρεξη να κάνω λάντζα. Και γιατί ξέρω πώς γίνεται. Και γιατί δεν αντέχω να μην κυκλοφορώ με το κεφάλι την άλλη μέρα ψηλά».

Ξέχασα το βασικότερο. Είναι λατρεμένος μπαμπάς τεσσάρων παιδιών: του Παύλου, της Δανάης, της Ολυμπίας και του Δήμου…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL