21:17, Σάββατο
13 Αυγούστου 2022

Μάκης Βορίδης: «Με ενοχλεί η μόνιμη γκρίνια»

Ο υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής Α΄ Ανατολικής Αττικής Μάκης (Μαυρουδής) Βορίδης δεν είναι εύκολη περίπτωση. Αναμφίβολα, πολιτικά είναι δύσκολος αντίπαλος για πολλούς και διαφόρους λόγους και όχι μόνο λόγω υψηλού IQ. Είναι δεινός ρήτορας, αρκετά μορφωμένος, με πολλές γνώσεις της σύγχρονης πολιτικής Ιστορίας του τόπου και δύσκολα μπορεί κάποιος να τα βγάλει πέρα μαζί του σε μια πολιτική αντιπαράθεση.

Ο Μάκης Βορίδης γεννήθηκε το 1964 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει Master of Laws στο University of London (LCL), με ειδίκευση σε θέματα Διεθνούς Εμπορικού Δικαίου.

Μιλάει απταίστως Αγγλικά και Γαλλικά. Υπηρέτησε ως ΔΕΑ (Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός) Πυροβολικού, αρχηγός της σειράς του στη Σχολή Πυροβολικού και απολύθηκε με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού (1992-1993). Διατηρεί δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα και είναι ειδικευμένος σε θέματα Διεθνούς Εμπορικού Δικαίου.

Είναι παντρεμένος με την παιδίατρο Δανάη Μιχελάκου, με την οποία έχουν αποκτήσει ένα γιο και μία κόρη. Τον Σεπτέμβριο του 2007 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια της Αττικής, όπου συνεχίζει να εκλέγεται μέχρι σήμερα. Τον Νοέμβριο του 2011 διορίστηκε υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ -ΝΔ – ΛΑΟΣ υπό τον Λουκά Παπαδήμο.

Στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής στην Περιφέρεια Αττικής με τη Νέα Δημοκρατία. Εν συνεχεία, ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ (2010-2014). Επανεξελέγη στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012. Τον Ιούνιο του 2013 ορίστηκε πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ. Τον Ιούνιο του 2014 διορίστηκε υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Σαμαρά. Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και της 20ής Σεπτεμβρίου 2015 επανεξελέγη βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην εκλογική περιφέρεια Αττικής.

Τον Ιανουάριο του 2016 ο πρόεδρος της ΝΔ τον όρισε Τομεάρχη Εσωτερικών. Τον Ιούλιο του 2017 εξελέγη πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ για τη μετανάστευση. Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 εξελέγη βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής με τη ΝΔ και διορίστηκε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στις 5 Ιανουαρίου 2021 διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών.

Η δημοφιλία στο σχολείο και το όνειρο για το ιστιοπλοϊκό

Αν και από την οικογένειά του κανείς δεν είχε ενεργό ενασχόληση με την πολιτική ο Μαυρουδής ασχολήθηκε από πολύ μικρός με τα κοινά. Ο πατέρας του Χρήστος είχε μια μικρή επιχείρηση κατασκευής και εμπορίας γεωργικών φαρμάκων και μηχανημάτων. Η μητέρα του, οικιακά. Μεγάλωσε στους Αμπελόκηπους στην Αθήνα. Μέχρι την 3η Δημοτικού πήγε στα εκπαιδευτήρια Αηδονοπούλου και μετά στο Κολλέγιο Αθηνών.

Ξεκίνησε να ασχολείται στη Β’ Γυμνασίου με τη μαθητική κοινότητα στο σχολείο και έκτοτε δεν σταμάτησε ποτέ. Έμπλεξε, όπως λέει ο ίδιος, με τον μαθητικό συνδικαλισμό. Από πολύ μικρός ήταν η ψυχή της παρέας και είχε μεγάλη δημοφιλία στο σχολείο και στις γειτονιές που μεγάλωσε.

Στο παρελθόν έχει δεχθεί τόνους λάσπης, όμως ποτέ δεν μπήκε στη διαδικασία να απολογηθεί, αφού, όπως λέει ο ίδιος, «είμαι κρυστάλλινος και διαφανής». Όσοι τον γνωρίζουν ξέρουν πολύ καλά ότι στην πολιτική του διαδρομή υπήρξε σκληρός, αλλά απόλυτα διαυγής.

Δεν είναι τυχαίο ότι το motto της ζωής του είναι το «Never explain, never complain». Δηλαδή «μην εξηγείς και μην απολογείσαι…». Να προσθέσουμε και το «μην γκρινιάζεις», διότι ο Μάκης Βορίδης απεχθάνεται τη μόνιμη γκρίνια. Στην πολιτική έχει κάνει αρκετούς φίλους, αλλά όπως λέει «Έχω ανθρώπους που κάνω παρέα, αλλά προσπαθώ να μην βαραίνω τους ανθρώπους αυτούς με πολλές απαιτήσεις». Από την παιδική του ηλικία έχει τον ίδιο φίλο, τον Δαυίδ Αμαρίλιο, με τον οποίο ακόμα κάνουν παρέα. Ελεύθερο χρόνο δεν έχει καθόλου. Παλιά ασχολήθηκε με τις πολεμικές τέχνες. Τώρα, όταν προλαβαίνει, παίζει λίγο τένις, αλλά προτιμά να αφιερώνει χρόνο στα παιδιά και στη γυναίκα του.

Όταν ξεκλέβει λίγες μέρες φεύγει για… Μάνη να γεμίσει «μπαταρίες». Αν τον ρωτήσεις για τα σχέδιά του για το μέλλον θα σου απαντήσει απολύτως προσγειωμένα: «Να καταφέρω να φροντίζω την οικογένειά μου, να προσφέρω στο Έθνος ό,τι μπορώ και κάποια στιγμή να μπορέσω να αγοράσω ένα ιστιοπλοϊκό και να ταξιδεύω».

Έχει τη μοναδική δυνατότητα να μη βγαίνει ποτέ εκτός εαυτού και να διατηρεί την ψυχραιμία του ακόμα και σε ακραίες καταστάσεις. Αυτό το τελευταίο το πέτυχε με πολύ αυτοέλεγχο και αυτοκυριαρχία.

Ένα ακόμα προσόν του είναι το έξυπνο χιούμορ. Είναι από τους λίγους που μπορεί να κάνει χιούμορ, ενώ ο ίδιος παραμένει απόλυτα σοβαρός.