11:28, Πέμπτη
27 Ιανουαρίου 2022

Μαριάνθη Κάσδαγλη: «Κάθε γυναίκα μπορεί να τα καταφέρει σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο»

Της Φιλίππα Βλαστού

«Θέλω να βοηθήσω κάθε νέο κορίτσι δείχνοντας του ότι παλεύοντας για τα όνειρα του μπορεί να τα καταφέρει, κόντρα σε όποιες δυσκολίες και ειδικά σε ανδροκρατούμενους χώρους». Αυτός είναι ένας από τους στόχους που έχει θέση η υποπλοιάρχος Μαριάνθη Κάσδαγλη. Το όνομα της έγινε πανελλαδικά γνωστό μέσα από την συμμετοχή της στην τελευταία σεζόν του Survivor. Η ιδιότητα της ως υποπλοίαρχος, ένα επάγγελμα με ελάχιστες γυναίκες, σε συνδυασμό με το low profile, την σεμνότητα και την μαχητικότητα που έδειξε μέσα στο παιχνίδι επιβίωσης την έκαναν μια από τις αγαπημένες παίκτριες και προσωπικότητες. Όσο ήταν εντός παιχνιδιού δεν έπαψε να τονίζει πόσο πολύ αγαπάει την οικογένεια της, αλλά και παράλληλα την δουλειά της. Όταν βγήκε απέδειξε ότι όσα έλεγε ίσχυαν και με το παραπάνω.

Παρότι η δημοφιλία που απέκτησε μέσα στο παιχνίδι της έδωσε χιλιάδες ακολούθους στο instagram και κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει μια full time influencer εκείνη έριξε και πάλι άγκυρα στην θάλασσα και έπιασε δουλειά σε πλοίο που εκτελούσε δρομολόγια στην Ελλάδα.

Μπορεί κάποιοι να απόρησαν γιατί δεν επέλεξε να ασχοληθεί περισσότερο με τα φώτα της δημοσιότητας, όμως εκείνη ήξερε τι ήθελε, από μικρή ηλικία, και τίποτα δεν θα της αποσπούσε την προσοχή.

Η Μαριάνθη άλλωστε είναι μια Survivor από μικρή ηλικία, που θυμάται τον εαυτό της να σηκώνεται στις 5 τα ξημερώματα, για να προλάβει τις προπονήσεις στο κολυμβητήριο, το σχολείο, τα φροντιστήρια. Κάπου 17 χρονών έφυγε από το πατρικό της και ξεκίνησε τις σπουδές και κυνηγάει τα όνειρα της.

Κανείς δεν την είχε προειδοποιήσει ότι ο δρόμος της δεν θα ήταν εύκολος, όχι λόγω της δυσκολίας του επαγγέλματος, αφού κάτι τέτοιο ούτως ή άλλως δεν θα την τρόμαζε, αλλά λόγω του φύλου της. Γυναίκα και δη σε ανδροκρατούμενο επάγγελμα. Παλεύοντας καθημερινά να αποδείξει την αξία της. «Ανεξαρτήτως σε ποιο πόστο είναι μια γυναίκα γενικά θα πρέπει να εργαστεί περισσότερες ώρες για να δείξει ότι αυτή είναι η δουλειά που την ενδιαφέρει, ότι μπορεί να τα καταφέρει και το αξίζει», περιγράφει η ίδια μιλώντας στην Karfitsa για το πώς είναι να εργάζεται μια γυναίκα ως υποπλοιάρχος.

«Υπάρχει σεξισμός και προκατάληψη απέναντι στις γυναίκες. Βέβαια έχει να κάνει και με τον άνθρωπο που έχεις απέναντι σου. Προσωπικά έχω συνεργαστεί και με ανθρώπους που ήταν εξαιρετικοί, όμως συνήθως είναι η μειονότητα», σχολιάζει.

Μετά την συμμετοχή της στο Survivor η Μαριάνθη πήρε θετικά σχόλια για την στάση της, εξηγεί, όμως τονίζει ότι «υπήρχε μια προκατάληψη και η άποψη ότι νόμιζαν πως πάω να το παίξω ντίβα ή celebrity υποπλοίαρχος. Κάτι που στην πράξη εννοείται πως δεν έγινε. Συνέχισα να κάνω την δουλειά μου σωστά. Απλώς από εκεί που ήμουν γυναίκα και αντιμετώπιζα στερεότυπα λόγω του φύλου μου ξαφνικά το γεγονός ότι ήμουν αναγνωρίσιμη σε κάποιους δεν άρεσε. Και όλα αυτά εννοείται πως πηγάζουν από τις προκαταλήψεις που υπάρχουν απέναντι στο γυναικείο φύλο».

Η αναγνωρισιμότητα βήμα για να βοηθάει

Οι δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει από παιδί την έκαναν να είναι ευαισθητοποιημένη σε αρκετά κοινωνικά ζητήματα. Η ίδια δίνει το παρών σε κάθε φιλανθρωπική εκδήλωση που την καλούν, ενώ στηρίζει τα παιδικά χωριά SOS και πρόσφατο συμμετείχε στην καμπάνια για τον καρκίνο του μαστού, του Άλματος Ζωής. Όπως μας λέει προσπαθεί αυτή η απήχηση που έχει δημιουργήσει στα social media να έχουν έναν θετικό αντίκτυπο πρώτα για τους γύρω της, μέσα από ενέργειες και προσπάθειες ώστε να στηρίξει ευάλωτες ομάδες.

Η ηλεκτρονική απάτη

Η Μαριάνθη πριν κάποιους μήνες κόλλησε κορονοϊό. Μόλις το έμαθε έφυγε από την δουλειά της για να κάνει καραντίνα σε απομόνωση. Βρήκε ένα δωμάτιο στην Ραφήνα, στο μέρος που έδενε το καράβι που εργαζόταν. Έχοντας να «πολεμήσει» τον ιό, μόνη και μακρυά από την οικογένεια της της έπεσε θύμα μιας ηλεκτρονικής απάτης. Ως αποτέλεσμα ήταν να χάσει ένα ευκαταφρόνητο ποσό από τον προσωπικό λογαριασμό της που διατηρούσε σε τράπεζα. «Όλα έγιναν γρήγορα.

«Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις απάτης στις μέρες μας και τα συστήματα των τραπεζών θα έπρεπε να είναι περισσότερο ύψιστης ασφαλείας από ότι είναι αυτή τη στιγμή», τονίζει η ίδια και μας περιγράφει πως συνέβη η απάτη «έλαβα ένα μήνυμα στο κινητό μου που μου έλεγε ότι είναι από την τράπεζα και ότι μου έστελναν ενημερωτικό μήνυμα ότι χρησιμοποιείται η κάρτα μου από κάποιον και πως αν δεν ήμουν εγώ θα έπρεπε να πατήσω στο Link που μου έστελναν για να το σταματήσω. Το μήνυμα ήταν πολύ αληθοφανές.

Πάτησα λοιπόν στον σύνδεσμο και με μετέφερε σε μια ιστοσελίδα σχεδόν ίδια για με αυτήν που χρησιμοποιούσα για τον web banking. Δεν έβαλα περαιτέρω στοιχεία και απομακρύνθηκα από την σελίδα.

Από εκεί και πέρα δεν ξέρω τι μπορεί να έγινε, αλλά έλειπε ένα τίμιο ποσό από τον λογαριασμό μου. Ήταν ένα πολύ άσχημο γεγονός, όμως επειδή βρήκα την ψυχραιμία μπόρεσα παρότι ήμουν αρκετά άρρωστη λόγω του κορονοΪού και έκανα κάποιες σωστές κινήσεις με την τράπεζα και την αστυνομία. Πλέον την υπόθεση την έχει αναλάβει δικηγόρος και θα κινηθούμε δια της δικαστικής οδούς». Η ίδια τονίζει ότι θέλησε να γνωστοποιήσει την περίπτωση της για να ενημερώσει τον κόσμο προφυλάσσοντας τον από τέτοιες τεχνικές απάτης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ Karfitsa