11:04, Σάββατο
01 Οκτωβρίου 2022

«Μέσα σε 2,5 χρόνια λύσαμε προβλήματα δεκαετιών»

«Εμείς έχουμε αποδείξει ότι δε μένουμε στα λόγια αλλά κάνουμε πράξεις. Πήραμε δύσκολες, αλλά σωστές όπως αποδείχθηκε αποφάσεις στις πιο κρίσιμες στιγμές», αναφέρει μεταξύ άλλων ο υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Κοκκόρης σε συνέντευξή του στην «Κ». Ο πρώην γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης μιλά επίσης για την επόμενη ημέρα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τις μειώσεις μισθών και  συντάξεων καθώς και τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας.
 Συνέντευξη στη Χρύσα Κυριακού
Πως θα είναι επόμενη μέρα για την Ελλάδα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να προδικάσω το μέλλον πολλώ δε μάλλον να προβλέψω το τι μπορεί να εγκυμονεί η κάλπη. Μπορώ όμως να σας περιγράψω πως θα είναι η επόμενη μέρα με μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς έχουμε αποδείξει ότι δε μένουμε στα λόγια αλλά κάνουμε πράξεις. Πήραμε δύσκολες, αλλά σωστές όπως αποδείχθηκε αποφάσεις στις πιο κρίσιμες στιγμές. Υλοποιήσαμε βήμα-βήμα το σχέδιο μας:
Σε πρώτη φάση εφαρμόσαμε το αυτονόητο και κάναμε μέσα σε 2,5 χρόνια έργο που δεν είχε γίνει για δεκαετίες. Κατασκευάσαμε ένα έδαφος σταθερότητας για τους μισθούς και τις συντάξεις που δίνει την αίσθηση ασφάλειας στους πολίτες.
Σε δεύτερη φάση θα προχωρήσουμε στην ανάπτυξη, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα για την αναζωπύρωση της οικονομίας που θα μας οδηγήσουν σε μέρες καλύτερες από εκείνες που ζήσαμε πριν την κρίση.
Αυτή η πορεία δυστυχώς διακόπηκε προσωρινά με ευθύνη της αντιπολίτευσης λόγω των πρόωρων εκλογών. Έχουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο το οποίο λαμβάνει υπόψη και τις ευρωπαϊκές ισορροπίες και μετεκλογικά -εφόσον το εκλογικό σώμα μας το επιτρέψει- θα ολοκληρώσουμε το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα, για μία Ελλάδα ανθρώπινη με ευρωπαϊκή προοπτική. Είμαστε ξεκάθαροι. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη δε νομίζω πως μας έχει πει όλη την αλήθεια…
Οι υποσχέσεις σας για μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση της φορολογίας εισοδημάτων και επιχειρήσεων μήπως είναι απλά προεκλογικές εξαγγελίες;
Θα σας αναφέρω επιγραμματικά ορισμένες πρωτοβουλίες των τελευταίων 2,5 ετών, που πήραμε στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και μπορείτε να κρίνετε εσείς αν ήταν… προεκλογικές εξαγγελίες:
Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που αποτελεί πλέον θεσμό και για την χώρα μας. Εφαρμόζεται αρχικά σε 13 δήμους κι εντός του 2015 θα εφαρμοστεί καθολικά σε όλη τη χώρα.
Την καταβολή για πρώτη φορά οικογενειακών επιδομάτων  ακόμη και σε οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά.
Για πρώτη φορά από τη σύσταση του κράτους θεσπίσαμε ειδικό κατάλογο με 43 ασθένειες, βαριάς και μη αναστρέψιμης αναπηρίας για τις οποίες δεν απαιτείται πλέον καμία επανεξέταση.
Την ενίσχυση του τομέα κοινωνικής προστασίας, με την παροχή πλήρους ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης σε ανέργους, ανασφάλιστους υπερήλικες καθώς και σε άτομα που στερούνται ασφαλιστικής ικανότητας.
Να σας θυμίσω επίσης:
το πρόγραμμα συστεγάσεων υπηρεσιών των ασφαλιστικών φορέων, που ήδη μείωσε την ετήσια δαπάνη για ενοίκια κατά περίπου 40%.
Τη δυνατότητα της ευνοϊκής ρύθμισης του Ν.4152/2013 για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Εσείς θεωρείτε τα παραπάνω προεκλογικές εξαγγελίες; Όχι βέβαια… Είναι μία σειρά πρωτοβουλιών, που επαναλαμβάνω υλοποιήθηκαν μέσα σε μόλις 2,5 χρόνια. Δεν παρασυρθήκαμε από το λαϊκισμό, φερθήκαμε υπεύθυνα και χτυπήσαμε στη ρίζα τους προβλήματα δεκαετιών…
Από την άλλη μεριά η ελληνική οικονομία ορθοπόδησε και μπήκαμε σε τροχιά ανάπτυξης μετά από πολλά χρόνια οικονομικής δυσπραγίας.
Πως λοιπόν θα συνεχίσετε και τι θα πείτε σε όσους υπέστησαν μειώσεις μισθών, συντάξεων, την ανεργία;
Θα τους πω να μην επιτρέψουν να πάνε χαμένες οι θυσίες που έκαναν τα τελευταία 2,5 χρόνια. Γνωρίζω ότι οι  δυσκολίες ήταν πολλές, το κόστος για κάθε οικογένεια μεγάλο.
Πολλοί θα πάνε στην κάλπη με θυμό, απογοήτευση και πικρία…  Θα πρέπει όμως να σκεφτούν με λογική και σύνεση. Βρισκόμασταν, κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού και καταφέραμε να σώσουμε τη χώρα από την οικονομική καταστροφή. Διασφαλίσαμε το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα από την κατάρρευση και βάλαμε τη χώρα σε τροχιά προόδου και ανάπτυξης. Βάζουμε τον πήχη ψηλά και θέλουμε τη Θεσσαλονίκη πρωταγωνίστρια στον ευρωπαϊκό χάρτη. Με σοβαρότητα κι ευθύνη, με προγραμματισμό και όραμα θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση όλων των εξαγγελιών που στόχο έχουν ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Ο μόχθος και οι θυσίες των Ελλήνων πρέπει πάσει θυσία να δικαιωθούν.
Είστε υποψήφιος στην Α’ περιφέρεια Θεσσαλονίκης, ποιο το μήνυμά σας προς τους ψηφοφόρους;
Από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με τα κοινά η σχέση μου με τους συμπολίτες μου στηριζόταν στην αλήθεια, την αξιοπιστία, τη σοβαρότητα και το ήθος. Παρέμεινα πιστός στις αρχές μου, στις αξίες και στα ιδανικά και έδωσα πάντα μάχες για τα πιστεύω μου. Αυτό κάνω και τώρα… Σε αυτές τις εκλογές από τις οποίες κρίνεται η πορεία και το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας. Ακολουθώ τα ελατήρια, τα κίνητρα που με οδήγησαν στην απόφαση να είμαι και πάλι υποψήφιος: τη διάθεση μου να προσφέρω στην κοινωνία, στους συμπολίτες μου και στην πατρίδα.
Τον Παναγιώτη Κοκκόρη τον ξέρετε και σας ξέρει:
δεν στηρίχθηκε ποτέ σε ξένα δεκανίκια, αλλά μόνο στις δικές του δυνάμεις
είναι τεχνοκράτης και αξιολογήθηκε σε θέση ευθύνης στον ιδιαίτερα νευραλγικό και ευαίσθητο τομέα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων
δηλώνει πάντα παρών, δεν το βάζει κάτω και ξέρει να αγωνίζεται
αν χρειαστεί ξέρει να χτυπάει και το χέρι στο τραπέζι
αγαπάει την Θεσσαλονίκη και την πατρίδα του
δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός και έχει πάντα την πόρτα ανοιχτή στους συμπολίτες του
είναι ένας από ΣΑΣ