fbpx

, Παρασκευή
19 Ιουλίου 2024

search icon search icon

«Nα ξεκολλήσουμε το δήμο μας από το τέλμα»

xatzisavvas new
 
Αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών της 18ης Μαΐου, εμφανίζεται μιλώντας στην «Κ» ο υποψήφιος δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Γρηγόρης Χατζησάββας. Ο επί χρόνια δήμαρχος Νεάπολης απάντησε θετικά στην πρόσκληση αυτοδιοικητικών στελεχών του δήμου και στις επερχόμενες εκλογές στοχεύει στην αλλαγή της πολύχρονης διοίκησης του δήμου Νεάπολης Συκεών.
 
Συνέντευξη στη Χρύσα Κυριακού
 
Ερωτώμενος για τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο αναφέρει ότι «αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στο σημερινό σκηνικό της κεντρικής πολιτικής σκηνής και ν’ αναρωτηθεί αν θα μπορούσε να το έχει προβλέψει πέντε χρόνια πριν». «Η εποχή είναι εποχή σαρωτικών αλλαγών και όποιος θεωρεί ότι είναι ακλόνητος εις το διηνεκές, θα αντιμετωπίσει δυσάρεστες εκπλήξεις. Όσο για τον τρόπο, αυτός δεν άλλαξε και δεν θ’ αλλάξει ποτέ. Οι πολίτες με την ψήφο τους είναι εκείνοι που επιτυγχάνουν τις ανατροπές. Ασκούμε την κριτική μας, καταθέτουμε τις προτάσεις κι έχουμε εμπιστοσύνη στους συνδημότες μας», τονίζει χαρακτηριστικά.
«Ο Σ. Δανιηλίδης έχει κουραστεί»
Ο ίδιος καταλογίζει στη σημερινή δημοτική αρχή στασιμότητα, αδιαφορία και έλλειψη οράματος, την ώρα που ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης καταφέρνει να επανεκλέγεται επί σειρά ετών. «Στον καλλικρατικό δήμο Νεάπολης- Συκεών, ο κ. Δανιηλίδης εξελέγη μόνο μία φορά. Κουβαλάει όμως σ’ αυτή την πρώτη του θητεία τις προηγούμενες από το δήμο Συκεών. Τόσο ο ίδιος, όσο και οι στενοί του συνεργάτες είναι φυσικό να έχουν κουραστεί. Είναι αναμφίβολα έμπειρος ο κ. Δανιηλίδης αλλά έχει βάλει τον αυτόματο πιλότο. Η πτήση όμως ενός νέου δήμου, στο σημερινό αβέβαιο περιβάλλον απαιτεί ενεργητικότητα, τόλμη και την αποδοχή του γεγονότος ότι τίποτε δεν είναι ίδιο όπως πριν», σημειώνει ο κ. Χατζησάββας. «Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει πλέον να ξεπερνά τον εαυτό της, να προτείνει και να υλοποιεί λύσεις ακόμη και πέρα από τις αρμοδιότητες της. Έτσι θα σταθεί κοντά στον πολίτη που δοκιμάζεται. Το αυτονόητο, αυτό που κάνει σήμερα ο κ. Δανιηλίδης, απλά δεν είναι αρκετό», συμπληρώνει. Αναφερόμενος στον σημερινό δήμαρχο, ο κ. Χατζησάββας τονίζει ότι την εξυπνάδα του δε μπορεί να την αμφισβητήσει κανείς. «Μόνο ο ίδιος μπορεί να την αδικήσει. Και δυστυχώς το πράττει διαρκώς. Η μακροχρόνια παραμονή του στη θέση του δημάρχου του δημιούργησε την αίσθηση της ισοβιότητας και έχει ενισχύσει, είναι αλήθεια, στοιχεία του χαρακτήρα του για τα οποία δε θα έπρεπε να είναι υπερήφανος», υποστηρίζει ο υποψήφιος δήμαρχος.
«Δεν αφουγκράζεται την τοπική κοινωνία»
Ο υποψήφιος δήμαρχος Νεάπολης Συκεών δεν παραλείπει να αναφερθεί σε λάθη και παραλείψεις της σημερινής δημοτικής αρχής. Όπως λέει «το μεγαλύτερο λάθος της, εκτιμώ πως είναι η έλλειψη δημοκρατικού προγραμματισμού και φοβική διαχείριση του ταμείου του δήμου». «Δεν αφουγκράζεται την τοπική κοινωνία και τους φορείς και οι επιλογές της βρίσκονται σε δυσαρμονία με τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Οι Συκιές, η Νεάπολη, τα Πεύ-κα και ο Άγιος Παύλος είναι ξένοι στην ίδια πόλη. Δεν έγιναν ενιαίος δήμος, ζουν σε παράλληλα σύμπαντα και κινούνται με διαφορετικές ταχύτητες. Οι υπηρεσίες του δήμου δεν απέκτησαν ουσιαστικά, κανονισμό λειτουργίας. Αναγκάζονται έτσι οι εργαζόμενοι να υπερβάλλουν εαυτούς σ’ ένα νεφελώδες τοπίο, ισορροπώντας ανάμεσα στη διάθεση τους για προσφορά και στην πιθανή αυθαιρεσία της διοίκησης. Το παρόν και το μέλλον του δήμου το ορίζει μόνος του ο δήμαρχος. Αυτό το μοντέλο διοίκησης έχει αποσυρθεί πλέον από την κυκλοφορία, ανήκει στην ιστορία», σημειώνει. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αδιανόητο να επιλέγεται η πολιτική της αποθησαύρισης για τη δημιουργία «ισχυρού ταμείου». «Δεν επικροτούμε τη σπατάλη αλλά τα χρήματα που εισρέουν στο δημοτικό ταμείο πρέπει να επιστρέφουν στους πολίτες ως έργα και υπηρεσίες κι όχι να ενισχύουν τη ματαιοδοξία της δημοτικής αρ-χής», αναφέρει.
Όσον αφορά στα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής και το τι δεν έκανε ο κ. Δανιηλίδης κατά τη διάρκεια της θητείας του ο κ. Χατζησάββας απαντά κατ’ αντιδιαστολή σχετικά με αυτά που θα κάνει ο ίδιος και η παράταξή του. «Θα πετύχουμε την ενότητα σε επίπεδο δημοτικών κοινοτήτων, με τη συνεργασία σε επίπεδο ατόμων και την αλληλεγγύη σε επίπεδο κοινωνίας. Θα στηρίξουμε τη νεολαία μας ξαναζωντανεύοντας το πολυδύναμο κέντρο νεολαίας και το δημοτικό συμβούλιο νέων. Θα στηρίξουμε την αγορά του δήμου μας και θα συνεργαστούμε με τους επιχειρηματίες για την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης και της απασχόλησης. Θα χρησιμοποιήσουμε τους πόρους και τα έσοδα του δήμου μας για έργα, υπηρεσίες και δράσεις που θ’ ανακουφίσουν και θα εξυπηρετήσουν τους πολίτες», τονίζει και συμπληρώνει: «Γνωρίζετε ότι ο δήμος μας δικαιούται μια έκταση 40 στρεμμάτων στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και δεν έχει κάνει τίποτε για να αξιοποιήσει αυτή την πραγματικά μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία;».
«Έρχομαι να προσφέρω την εμπειρία μου»
Σε ερώτηση για ποιο λόγο οι πολίτες να επιλέξουν εσάς για επόμενο δήμαρχο Νεάπολης Συκεών, ο κ. Χατζησάββας απαντά: «Πρώτα- πρώτα θα επιλέξουν την πρόταση της «Αλληλεγγύης Πολιτών». Μια κίνηση πολιτών, που μου έκανε την τιμή να μου εμπιστευθεί τη θέση του επικεφαλής. Όπως είχα πει, αποδεχόμενος την πρότασή της αισθάνομαι ως πρώτος μεταξύ ίσων. Έρχομαι να προσφέρω την εμπειρία μου κι αν θέλετε την τεχνογνωσία της διεκδίκησης, του σχεδιασμού και της υλοποίησης. Θα στηριχθούμε σε νέα πρόσωπα, που θα πάρουν στη συνέχεια τη σκυτάλη στα χέρια τους. Δεν τρέφω καμία απολύτως προσωπική φιλοδοξία και το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να ξεκολλήσουμε το δήμο μας από το τέλμα και να τον βγάλουμε ξανά στην πρωτοπορία. Έχω μάθει ν’ αγωνίζομαι και να δουλεύω σκληρά γι’ αυτό και είμαι αισιόδοξος».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.