Νίκος Καρανταγλής: Νιώθω υπερήφανος για τη συμβολή μου στο «Εμβολιάζω»

Ιστορίες με …κάρυ! 

Δέκα ερωτήσεις αναζητούν δέκα σύντομες απαντήσεις. Πρόσωπα της Θεσσαλονίκης, από όλους τους χώρους, μοιράζονται με τους αναγνώστες της εφημερίδας «Karfitsa» πτυχές της ζωής τους και αδημοσίευτες φωτογραφίες σε μια διαφορετική – μίνι συνέντευξη.

Της Αναστασίας Καρυπίδου

Είναι αυτό που λέμε άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης. ‘Αλλωστε αφήνουμε στα χέρια του ό,τι πολυτιμότερο έχουμε: τα παιδιά μας. Ο Νίκος Καρανταγλής είναι παιδίατρος, μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ενώ υπηρετεί ως εθελοντής τις αποστολές της Ανοιχτής Αγκαλιάς. Και όπως συνηθίζει να λέει τα «δώρα» που πρέπει να προσφέρουν οι γονείς στα μικρά τους είναι: η αγάπη, ο μητρικός θηλασμός και τα εμβόλια. Δεν συμφωνείτε;

Τι σας κράτησε μόνιμα στη Θεσσαλονίκη;

Οι ευκαιρίες μιας μεγάλης και όμορφης πόλης τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε επιστημονικό επίπεδο. Δεν σας κρύβω βέβαια πως η εγγύτητα με τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής από όπου κατάγομαι έπαιξε ένα ρόλο.

Πώς είναι να δουλεύει κάποιος μόνο με παιδιά;

Η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη, όπως και το άγχος. Αλλά οι χαρές που έρχονται από ένα πλατύ χαμόγελο ή μια αναπάντεχη παιδική φράση αποτελούν τη μεγαλύτερη ανταμοιβή.

Οι νέοι γονείς είναι πιο αγχώδεις;
Σαφώς και είναι. Οι γρήγοροι και απαιτητικοί ρυθμοί ζωής της πόλης, αλλά και η (συχνά ατεκμηρίωτη) υπερπληροφόρηση από το διαδίκτυο συμβάλλουν σε αυτό. Είναι μεγάλη ευθύνη και αποστολή να μεγαλώνεις παιδιά.

Η σχέση σας με τα εμβόλια…

Αποτελούν τη μεγαλύτερη ανακάλυψη της ιατρικής έχοντας σώσει εκατομμύρια παιδικές ζωές. Νιώθω περήφανος για τη συμβολή μου στη δράση «ΕΜΒΟΛΙΑΖΩ» του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Ξεκινήσαμε την εκστρατεία ενημέρωσης των συμπολιτών μας πριν πέντε χρόνια όταν κανείς δε μπορούσε να φανταστεί τι μας επεφύλασσε το μέλλον…

Σε τι έχετε «Ανοιχτή Αγκαλιά»;

Σε όλα τα παιδιά! Σκέφτομαι συχνά αυτά που ζουν σε ακριτικές περιοχές και στερούνται υπηρεσίες υγείας τις οποίες θεωρούμε αυτονόητες στην πόλη μας. Από το 2008 είμαι κοντά τους μέσα από τις εθελοντικές εκστρατείες της «Ανοιχτής Αγκαλιάς», από τη Γαύδο και τους Λειψούς μέχρι τα χωριά της ορεινής Θράκης.

Οι γιατροί είναι …περιζήτητοι σε περιόδους εκλογών;

Οι γιατροί ως μέλη της κοινωνίας οφείλουν να είναι ενεργοί πολίτες. Είναι αλήθεια ότι ο κλάδος μας είναι συχνά “περιζήτητος” σε κρίσιμες περιόδους, όπως είναι και αυτή των εκλογών.

Τι αγαπάτε και τι σας εκνευρίζει στην πόλη;

Με «εκνευρίζει» ότι η πόλη μπορεί καλύτερα αλλά μερικές φορές αργεί ή διστάζει. Αγαπώ τις μικρές γωνιές της πόλης όπου περνώ χρόνο με αγαπημένους ανθρώπους. 

Ποιο σημείο της Θεσσαλονίκης δεν αλλάζετε με τίποτα;

Τη Νέα Παραλία, κυρίως την ώρα που πέφτει ο ήλιος πίσω από τον Όλυμπο και ανάβουν τα φώτα του λιμανιού και των πλοίων. Μαγεία!

Θάρρος ή αλήθεια;

Εκτιμώ απεριόριστα τους ανθρώπους που λένε θαρρετά την αλήθεια, ακόμη κι όταν αυτή δεν είναι ευχάριστη…

Μία φράση που λέτε συχνά…

Τη φράση «αυτό δεν το ξέρω». Αμέσως μετά όμως προσπαθώ να το μάθω. Η γνώση μας κρατά ζωντανούς και δημιουργικούς.