22:13, Παρασκευή
27 Μαΐου 2022

Ο Ηλίας Μάστορας χαρίζει μπάλες σε όλα τα τυφλά παιδία του κόσμου

Ο Ηλίας Μάστορας είναι ιδρυτής της ομάδας Youthorama με έδρα το Πανόραμα Θεσσαλονίκης, προπονητής σκάκι και πρόεδρος του Τμήματος Ποδοσφαίρου Τυφλών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αθλημάτων Τυφλών (IBSA). Ένας άνθρωπος με βαθιές ανησυχίες και ανιδιοτελή αλτρουισμό αφιερώνει τη ζωή του δίνοντας λύσεις στις ανάγκες και εμπλουτίζοντας την καθημερινότητα ανθρώπων με ιδιαίτερες ικανότητες.

Ο ίδιος είναι διεθνής διαιτητής στο ποδόσφαιρο τυφλών και επαγγελματίας εκπαιδευτής νέων σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Τόσο το 2004 όσο και το 2008 συμμετείχε στους τελικούς του αθλήματος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, έπειτα ήταν υπεύθυνος διαιτησίας σε όλο τον κόσμο και με αυτή του την ιδιότητα πήγε και στο Ρίο.

Το ποδόσφαιρο τυφλών έγινε επίσημο άθλημα της «International Blind Sports Federation» το 1997 και από τους θερινούς Παραολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, το 2004, είναι ένα από τα δημοφιλέστερα Παραολυμπιακά αθλήματα, με τον Ηλία Μάστορα να συμμετείχε ενεργά από την αρχή ως διαιτητής αλλά και ως τερματοφύλακας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπάρχουν σε όλο τον κόσμο 285 εκατομμύρια άνθρωποι με προβλήματα όρασης και οι 39 εκατομμύρια εξ αυτών είναι τυφλοί. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται φυσικά πολλοί ποδοσφαιρόφιλοι, οι οποίοι απολαμβάνουν το άθλημα, κάποιοι μόνο ως ακροατές, μιας και παρακολουθούν το παιχνίδι μέσω της περιγραφής, και κάποιοι και ως ποδοσφαιριστές.

Τι γίνεται όμως με τα τυφλά παιδιά που δεν μπορούν, μέχρι κάποια ηλικία, για λόγους ασφαλείας, να συμμετέχουν στο ποδόσφαιρο και αναγκαστικά περιορίζονται στο να είναι μόνο ακροατές;

Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα ήρθε να δώσει ο Ηλίας Μάστορας, ο οποίος με αφορμή τη συνάντηση του με τον μικρό Λέανδρο – ένα παιδί με οπτική αναπηρία- δημιούργησε την καμπάνια «A Ball for All» και έφτιαξε μια μικρότερη και ελαφρύτερη μπάλα με εσωτερικούς μηχανισμούς που προστατεύουν τα παιδιά από τραυματισμούς. Μέχρι τότε οι μπάλες ενηλίκων που κυκλοφορούσαν για το Παραολυμπιακό άθλημα ποδοσφαίρου ήταν αρκετά βαριές και ζύγιζαν πάνω από μισό κιλό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν μικρά παιδία να έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Η δράση «A Ball for All» επιδιώκει κάθε παιδί με οπτική αναπηρία σε κάθε χώρα του κόσμου, να αποκτήσει δωρεάν μια μπάλα ποδοσφαίρου προσαρμοσμένη στις ανάγκες του.

Η ομάδα είναι ανοιχτή στο να διαθέσει μπάλες σε όσους τις χρειάζονται. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν με ένα απλό e-mail να στείλουν το αίτημα τους και η ομάδα θα ανταποκριθεί άμεσα στις ανάγκες τους.

Η μπάλα έχει φτάσει σε 213 χώρες σε όλο τον κόσμο και η παγκόσμια καμπάνια «A ball for All» είναι εγκεκριμένη από το υπουργείο Παιδείας το οποίο στηρίζει το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαθέτοντας μπάλες σε όλα τα ελληνικά σχολεία στα οποία φοιτούν μαθητές με οπτική αναπηρία.

Κάθε τυφλό παιδί έχει πλέον πρόσβαση στη μπάλα μέσω του σχολείου του ενώ μπορεί να την τοποθετήσει στην τσάντα του και να παίξει μαζί με τους συμμαθητές του κατά τη διάρκεια της γυμναστικής. Η μπάλα έχει βάρος 250 γραμμάρια και είναι εύκολο να την κουβαλάει κανείς μαζί του, ενώ στο εσωτερικό της διαθέτει 4 μηχανισμούς έτσι ώστε να βγάζει ήχο όταν κυλάει στο έδαφος.

O Hλίας Μάστορας είναι ο άνθρωπος που έδωσε την ευκαιρία στον μικρό Λέανδρο να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα και να σκοράρει στην Τούμπα παρέα με τους αγαπημένους του ποδοσφαιριστές.

Την Πέμπτη ο Λέανδρος μπήκε για πρώτη φορά στο γήπεδο της Τούμπας και παρακολούθησε τον αγώνα της αγαπημένης του ομάδας. Εκεί πήρε την πρώτη εμπειρία από τον αγωνιστικό χώρο όπου δικοί του άνθρωποι του περιέγραφαν τον αγώνα μέσα σε ένα στάδιο γεμάτο συναισθήματα και παλμό. Δύο μέρες μετά η ΠΑΕ ΠΑΟΚ – αφού είχε γνωρίσει τον Λέανδρο την Πέμπτη – τον προσκάλεσε στην προπόνηση για να γνωρίσει από κοντά τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη και όλους τους υπόλοιπους παίκτες. Όταν ο Έλληνας κίπερ τον ρώτησε αν φαντάζεται τον εαυτό του να σκοράρει στην Τούμπα, εκείνος του είπε “Δεν νομίζω να γίνει ποτέ αυτό…”. Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ στάθηκαν στη φράση του και κάπως έτσι φρόντισαν να βρεθεί ξανά ο Λέανδρος στο γήπεδο, στον αγώνα με τον Ολυμπιακό. Πέντε μέρες μετά η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έκανε την ευχή του μικρού Λέανδρου πραγματικότητα και του έδωσε την ευκαιρία να σκοράρει, με το κοινό να φωνάζει «Είναι τρελός ο Λέανδρος»

Το πρόγραμμα μια μπάλα για όλους έχει αξιολογηθεί ως ένα από τα τρία καλύτερα εκπαιδευτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πληροφορίες σχετικά την καμπάνια A BALL FOR ALL και την ομάδα YOUTHORAMA

www.aballforall.com σε 7 γλώσσες, www.aballforall.eu & www.youthorama.gr σε Ελληνικά/ Αγγλικά και προσβάσιμες σε άτομα με οπτική αναπηρία.

Instagramaballforall.eu

FacebookA Ball For All

Δισέλιδη παρουσίαση των δράσεων A Ball For All – Youthorama EΔΩ