Στέφανος Ελμάζης: «Σήμερα ο κόσμος προσπαθεί να μάθει τον εαυτό του»

Της Φιλίππα Βλαστού
Η ανασφάλεια, το άγχος και οι δυσκολίες, απόρροιες της οικονομικής κρίσης που βιώνουν τα τελευταία χρόνια οι πολίτες της Ελλάδας, έχουν οδηγήσει μια μερίδα αυτών να ενδιαφερθούν περισσότερο για τον εσωτερισμό τους. Αρχής γενομένης με τις σκέψεις που κάνουν, καθώς μη βρίσκοντας λύσεις στο εξωτερικό περιβάλλον αποφασίζουν να ανακαλύψουν κομμάτια του μυαλό τους και κατ’ επέκταση του εαυτού τους.
«Σίγουρα αυτή την περίοδο υπάρχει μια αύξηση των ανθρώπων που αναζητούν, ψάχνουν και προσπαθούν να καταλάβουν τον εαυτό τους. Προσπαθούν να βρουν γιατί τους συνέβη -ό,τι είναι αυτό που μπορεί να τους έχει συμβεί- και πως μπορούν, εφόσον τα πράγματα δεν διορθώνονται εξωτερικά, να διορθωθούν ή να ηρεμήσουν ‘’κοιτώντας’’ εσωτερικά τους» εξηγεί στην Karfitsa ο εκδότης και συγγραφέας Στέφανος Ελμάζης. Άλλωστε όπως σημειώνει ο ίδιος: «Η σκέψη έχει τη θέση της και τη χρησιμότητά της στη ζωή μας. Πάνω απ’ όλα, είναι απαραίτητη για να λύνουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας. Εντούτοις, παρά τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητά της, πρέπει να αναγνωρίσουμε τη δύναμη που έχει πάνω μας».
Ο ίδιος ανέφερε ότι με το θέμα «Η δύναμη της σκέψης» είχε καταπιαστεί αρκετά σε διάφορα τεύχη του περιοδικού «Άβατον» και εξήγησε ότι: «Τότε λάβαμε μεγάλη ανταπόκριση από τους αναγνώστες. Αυτό μας έκανε να σκεφτούμε να συνθέσουμε ένα βιβλίο που θα ασχολείται με τη σκέψη». Έτσι, δημιουργήθηκε το ομώνυμο βιβλίο που συνθέτει 15 κείμενα ορισμένων σπουδαίων δασκάλων, στοχαστών και σύγχρονων ερευνητών.
Τι θα μάθει όμως ο αναγνώστης διαβάζοντας το συγκεκριμένο βιβλίο; «Το πρώτο πράγμα είναι να αντιληφθεί τι σημαίνει ‘’σκέφτομαι’’. Να καταλάβει ότι ο τρόπος που σκεφτόμαστε καθορίζει όλη μας τη ζωή. Μετά από εκεί και πέρα να καταλάβει τον μηχανισμό της σκέψης, δηλαδή πως δημιουργείται μια σκέψη στο μυαλό μας, πως λειτουργεί ο εγκέφαλος», απαντά ο κ.Ελμάζης.