, Παρασκευή
12 Απριλίου 2024

search icon search icon

"Στόχος μας να λειτουργεί η Έκθεση 365 μέρες το χρόνο"

pozrikidis
Ο Κυριάκος Ποζρικίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO κάθε χρόνο τέτοια εποχή από το 2013 είναι για τους δημοσιογράφους ένας από τους δυο περιζήτητους Θεσσαλονικείς. Ο άλλος είναι ο Τάσος Τζήκας, πρόεδρος του φορέα. Βλέπετε, κάθε διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης φέρνει εκτός από χιλιάδες εκθέτες και πολλαπλάσιους επισκέπτες (στόχος παραμένει τα εισιτήρια που θα κοπούν να είναι εξαψήφιο νούμερο) και… πολιτικούς αρχηγούς, πρωθυπουργούς, εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, «καλάθια» άδεια και «καλάθια» γεμάτα! Λίγες ημέρες πριν η 81η διοργάνωση με τιμώμενη χώρα τη Ρωσία ανοίξει τις πύλες της στις 10 Σεπτεμβρίου (θα διαρκέσει μέχρι τις 18/9) ο CEO της ενοποιημένης τα τελευταία χρόνια εταιρίας ανοίγει τα χαρτιά του στην KARFITSA και μιλά για την ΔΕΘ του μέλλοντος, γνωρίζοντας καλά τα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές της εταιρίας στην οποία εργάζεται τα τελευταία τριάντα χρόνια!

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Στολάκη
«Η ΔΕΘ σήμερα δουλεύει περίπου 280 ημέρες το χρόνο εάν υπολογίσει κανείς τη γενική διοργάνωση, τις κλαδικές εκθέσεις και τις διάφορες δράσεις που λαμβάνουν χώρα. Όνειρό μας είναι να δουλέψει 365 ημέρες» αναφέρει ο κ. Ποζρικίδης κάτω από τα πλατάνια στο παρκάκι που βρίσκεται δίπλα από τις εγκαταστάσεις της εταιρίας. «Αυτή την περίοδο μας βρίσκετε σε φάση προετοιμασίας. Μια προετοιμασία που ξεκίνησε από πέρσι. Ήδη σε επίπεδο υποδομών όλα τα συνεργεία εργάζονται. Αλλά και σε επίπεδο συμμετοχών είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Φέτος έχουμε γενέθλια! Γιορτάζουμε τα ενενήντα χρόνια λειτουργίας της Έκθεσης από το 1926» αναφέρει ο CEO της εταιρίας. Μιλά για την φετινή τιμώμενη χώρα που είναι η Ρωσία. «Μετά από χρόνια επιστρέφει ο θεσμός της τιμώμενης χώρας. Είναι κάτι πολύ σημαντικό αυτή την περίοδο αφού η χώρα χρειάζεται επενδύσεις. Η Ρωσία είναι μια χώρα που μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την ελληνική οικονομία» λέει.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΘ-HELEXPO στρατηγικός στόχος της εταιρίας είναι να γίνει στο μέλλον «ο εκθεσιακός ηγέτης της ευρύτερης περιοχής. Στα Βαλκάνια έχουμε πλεονέκτημα. Πρόκειται για μια αγορά 50 εκ. την οποία μπορούμε να προσελκύσουμε. Για να παραμείνουμε όμως πρώτοι στα Βαλκάνια χρειάζεται εκσυγχρονισμός των υποδομών. Τα περίπτερα χτίστηκαν με τις ανάγκες του ’50. Οποιαδήποτε τέτοια σχέδια όμως θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά. Οι επενδύσεις είναι λίγες ακόμα» υποστηρίζει. Ο κ. Ποζρικίδης συμπληρώνει ότι ταυτόχρονα με τις επενδύσεις θα πρέπει να υπάρξει και η δημιουργία ενός πάρκου που θα εξυπηρετήσει τόσο την έκθεση όσο και την ίδια την πόλη.
Ρωσία, Τουρκία και Ιράν στη… Θεσσαλονίκη
Δυο βδομάδες πριν ανοίξει η 81η ΔΕΘ τις πύλες της, σύμφωνα με τον κ. Ποζρικίδη έχει συμπληρωθεί το 90% των συμμετοχών. Φέτος, οι εκθέτες θα ξεπεράσουν τους χίλιους, ενώ οι συμμετοχές θα είναι αυξημένες συγκριτικά με πέρσι, μια χρονιά δύσκολη στην ιστορία του θεσμού αφού οι εκλογές και τα capital controls ανάγκασαν πολλούς να ακυρώσουν τη συμμετοχή τους κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. «Η περσινή αν και ήταν μια δύσκολη χρονιά ήταν για εμάς επιτυχημένη. Ο κόσμος μας εμπιστεύεται. Φανταστείτε ότι για πρώτη χρονιά περισσότερα από 35 επιμελητήρια που φέρνουν μαζί τους επιχειρήσεις συμμετέχουν στη διοργάνωση. Θα έχουμε ποικιλία επιχειρήσεων, προϊόντων και υπηρεσιών» σχολιάζει ο κ. Ποζρικίδης. Για τον ίδιο ιδιαίτερη σημασία αποκτά το γεγονός ότι το Ιράν μετά από χρόνια επιλέγει για να προβληθεί μέσα την ΔΕΘ, όπως και η παρουσία της Τουρκίας η οποία το τελευταίο διάστημα ζει την δική της… ταραγμένη περίοδο.
Who is who
Ο Κυριάκος Ποζρικίδης είναι ένας επιτυχημένος manager. Το αποδεικνύουν καθημερινά οι αριθμοί. Πέρσι τα εισιτήρια που «κόπηκαν» άγγιξαν τις 216.000, την ώρα που πριν λίγα χρόνια δεν ξεπερνούσαν τις 100.000. Είναι ένας… ΔΕΘίστας (δανειζόμενοι τον τίτλο από την πρόσφατη σειρά κόμικς που κυκλοφόρησε και φέρει την υπογραφή του). Ζει την Έκθεση τα τελευταία τριάντα χρόνια, αφού εργάζεται εκεί σε διάφορα πόστα από το 1985. Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, μένει στην Κερασιά της Νέας Μηχανιώνας. Είναι οικονομολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών. Από τον Ιούνιο του 2015 είναι Πρόεδρος της Ένωσης Εκθέσεων της Κεντρικής Ευρώπης. Κατέχει επίσης θέση μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Ένωσης Εκθέσεων, ενώ στο παρελθόν βρέθηκε σε θέσεις ευθύνης φορέων και θεσμών της πόλης. Εκτός από τα πολλά βιβλία που έχει γράψει για την ΔΕΘ και την 90χρονη πορεία της από το 1926 μέχρι σήμερα είναι δημιουργός του εκπαιδευτικού παιχνιδιού «City Guide Thessaloniki». Μιλώντας για την καθημερινότητά του σχολιάζει πως: «Η δουλειά στην Έκθεση έχει πολλές ώρες εργασίας, χωρίς Σαββατοκύριακα. Το κινητό δεν κλείνει ούτε τη νύχτα. Εάν πρέπει να ανοίξει αύριο η Έκθεση, τότε πρέπει να ανοίξει. Δεν μπορεί να υπάρξουν αναβολές. Είναι η καλύτερη δουλειά του κόσμου».
Αν και κανείς θα περίμενε πως θα είχε «καρατομηθεί» όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση της χώρας, παραδόξως συνέβη το αντίθετο. Όχι μόνο παρέμεινε στην θέση του (και ο Τζήκας επίσης παρέμεινε πρόεδρος) αλλά δέχεται τα εύσημα του συνόλου του πολιτικού προσωπικού της χώρας για τους… αριθμούς που ανεβαίνουν. Σημειώνεται πως η ετήσια επίσκεψη της γενικής και των κλαδικών εκθέσεων ξεπερνούν τους 1.000.000 επισκέπτες.  «Αν και οι Γενικές Εκθέσεις στον κόσμο έχουν μια κάμψη επειδή οι εκθέτες προτιμούν τις κλαδικές, στη ΔΕΘ συμβαίνει το αντίθετο. Απέκτησε ξανά ταυτότητα. Πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή που απευθύνεται στον τελικό καταναλωτή. Τα διάφορα γεγονότα όπως το εργοστάσιο Σοκολάτας, ο CERN και οι συναυλίες προσελκύουν επισκέπτες» αναφέρει και υπόσχεται πως φέτος κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ θα κοπεί η κορδέλα ενός μεγάλου θεματικού πάρκου βασιζόμενο στα 180 παραμύθια του Ευγένιου Τριβιζά που εκτιμάται πως θα προσελκύσει μικρούς και μεγάλους. Επίσης αναφέρει ότι φέτος τρία αερόστατα θα πετούν από τη ΔΕΘ και θα κάνουν βόλτες τους ενδιαφερόμενους στα… σύννεφα!
Ιστορίες στην Έκθεση, πρωθυπουργοί και εγκαίνια
Τι λέει όμως για τους πολιτικούς που ανηφορίζουν στην πόλη και τις διαμαρτυρίες των πολιτών; «Πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τους προβολείς και τα φώτα όλα που πέφτουν στη Θεσσαλονίκη κάθε Σεπτέμβρη» αναφέρει με αφορμή το… βήμα της ΔΕΘ από το οποίο κάθε χρόνο η εκάστοτε κυβέρνηση ανακοινώνει την οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσει την επόμενη χρονιά. «Δικαίωμα του καθενός η διαμαρτυρία αλλά δεν είναι ωραίο να παραλύει όλη η πόλη» συμπληρώνει. Του ζητάμε να μας μιλήσει για τα… πιο δύσκολα εγκαίνια που έχει ζήσει. «Πρόβλημα με τους πρωθυπουργούς δεν είχαμε ποτέ. Είχαμε με τους συνεργάτες αυτών. Ευτυχώς που τα τελευταία χρόνια έχει ατονήσει το… «ξέρεις ποιος είμαι εγώ» που το ακούγαμε εγώ και οι συνεργάτες μου» υποστηρίζει.
Σε ό,τι αφορά την φετινή τιμολογιακή πολιτική ο κ. Ποζρικίδης ξεκαθαρίζει ότι η ίδια η εταιρία θα απορροφήσει τις αυξήσεις του ΦΠΑ και δεν θα υπάρξουν αυξήσεις ούτε στις τιμές των εισιτηρίων ούτε στα μισθώματα για τους επαγγελματίες.
Φέτος, οι διοργανωτές για να γιορτάσουν τα ενενήντα χρόνια λειτουργίας καλούν τους πολίτες να μοιραστούν μαζί τους την ιστορία τους από τη ΔΕΘ. Ζητήσαμε από τον Κυριάκο Ποζρικίδη να κάνει το ίδιο. «Μια άσχημη στιγμή ήταν όταν χάσαμε το 2004 την οργάνωση της EXPO. Επενδύθηκε πολύς κόπος. Ωστόσο, κοιτάζοντας πίσω μας λέω ότι επρόκειτο για εμπειρία που έδωσε στην εταιρία μεγάλη τεχνογνωσία» υπογραμμίζει. Υπόσχεται όμως ότι… οι καλύτερες στιγμής θα έρθουν, προσεχώς…
poz1
Poz2

#Tags: ΔΕΘ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.