, Τρίτη
06 Δεκεμβρίου 2022

Θ.Πετρίδου: «Η κρίση της εποχής επηρεάζει αρνητικά τον καθένα μας»

Της Φιλίππα Βλαστού
«Να μείνω ή να φύγω;» είναι το ερώτημα που βασανίζει αρκετά άτομα αναφορικά με τη σχέση ή την γάμο τους. Εκεί έρχεται να βοηθήσει η ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου στο να απαντηθούν σημαντικά ζητήματα μέσα από το δεύτερο βιβλίο-εγχειρίδιο της. Στις σελίδες παρατίθενται αληθινά παραδείγματα από την κλινική της εμπειρία, μέσα από τα οποία οι αναγνώστες μπορούν να αντιληφθούν αν η σχέση τους είναι ζωντανή ή αν βρίσκονται σε γάμο-βιτρίνα ή γάμο συμφέροντος, αν η σεξουαλική τους ζωή είναι φυσιολογική, αν η ρουτίνα είναι λόγος χωρισμού και αν είναι στη φύση μας η μονογαμία.
Η κα Πετρίδου είπε ότι κατά την γνώμη της «τα ζευγάρια όπως και οι άνθρωποι δεν είναι μετρήσιμα. Δεν μπορούν να απεικονιστούν ως στατιστικές», έτσι δεν μπορούν να γνωστοποιηθούν ξεκάθαρα τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις μέρες μας, απατώντας σε σχετική ερώτηση της Karfitsa.
Επίσης, η ίδια αναφερόμενη στην οικονομική κρίση και τις απόρροιες της στα ζευγάρια υπογράμμισε ότι: «Η κρίση της εποχής μας, που παρατηρείται σε όλα τα επίπεδα, σαφώς επηρεάζει αρνητικά τον καθένα μας και τις σχέσεις μας».
Τα ζευγάρια «σκύβουν» πάνω από τα προβλήματα ή ο χωρισμός είναι η λύση; H ψυχολόγος απαντά: «Δεν λειτουργούμε όλοι το ίδιο και δεν πιστεύω πως οι άνθρωποι σήμερα είναι λιγότερο ευαίσθητοι από ότι σε άλλες εποχές. Έχει ανθρώπους που το παλεύουν μέχρις εσχάτων, που θυσιάζουν την υγεία τους, την ευεξία τους ακόμη και την ψυχική υγεία των παιδιών τους για να διατηρήσουν πάση θυσία ένα προβληματικό γάμο και έχει και ανθρώπους που σκέφτονται πιο ρεαλιστικά και ισορροπημένα. Προσπαθούν όσο βλέπουν πως υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης ή και θεραπείας. Δεν κάθονται εκεί να καταστρέφονται όλοι ομαδικώς. Δεν θεωρώ πως υπάρχουν άνθρωποι που δεν παίρνουν τους γάμους και τις σχέσεις τους στα σοβαρά. Μου είναι αδιανόητο και δεν έχει τύχει να το συναντήσω».